Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Σε πτωτική τροχιά και το 2023 ο S&P 500 λόγω ύφεσης στις ΗΠΑ - «Διόρθωση» -10%, στις 3.300 μονάδες

tags :
UBS: Σε πτωτική τροχιά και το 2023 ο S&P 500 λόγω ύφεσης στις ΗΠΑ - «Διόρθωση» -10%, στις 3.300 μονάδες
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να ασκούν αυστηρότερη πολιτική...

Πτωτικά θα κινηθεί ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Wall Street S&P 500 και το 2023, λόγω της ύφεσης αλλά και του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της ελβετικής τράπεζας UBS
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο, που είναι και το πιο ρεαλιστικό, ο S&P 500 θα σημειώσει πτώση -10%, στις 3.300 μονάδες, στο βασικό σενάριο θα μείνει αμετάβλητος, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο θα καταγράψει αύξηση 20%, στις 4.400 μονάδες. 
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, οι δρόμοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση την αγορά είναι οι εξής:

πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να ασκούν αυστηρότερη πολιτική, πέρα από τις προσδοκίες της αγοράς, ασκώντας περαιτέρω πίεση στη στεγαστική αγορά και στην αγορά εργασίας.

-Οι επενδυτές και οι κεντρικές τράπεζες μπορεί πιστέψουν ότι ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο, με βάση έναν μικρό αριθμό ευνοϊκών δεδομένων.
Σε αυτή την περίπτωση, οι αγορές, αρχικά, θα κινηθούν ανοδικά λόγω των προσδοκιών για επιβράδυνση της σύσφιξης εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, ωστόσο θα ακολουθήσει η οδυνηρή συνειδητοποίηση ότι θα απαιτηθούν περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις για να τιθασευτεί η πληθωριστική πίεση.

-Όπως δε σημειώνει ο αναλυτής της UBS, ακόμα και στα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων, οι νομισματικές συνθήκες μπορεί να είναι ήδη αρκετά αυστηρές, ώστε να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με άλλα λόγια, ένα συστημικό γεγονός θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ύφεση στην αγορά.
Καταγραφή_402.JPG
Πότε θα πέσει το Χρηματιστήριο

Πολλοί από εσάς έχετε διερωτηθεί πότε θα πέσει το χρηματιστήριο, ωστόσο ο χρονισμός της αγοράς στη βάση του «όλα ή τίποτα» δεν είναι μια επιτυχημένη μακροπρόθεσμη προσέγγιση για επενδύσεις.
Όπως λέει η UBS, η συνεχιζόμενη άνοδος των επιτοκίων σημαίνει επίσης ότι οι αποτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι μειώνονται σε απόλυτες τιμές, δεν προεξοφλούν ακόμη πλήρως ένα bear case, ειδικά στις ΗΠΑ.
Το sell off σε μετοχές μπορεί σχεδόν εξ ολοκλήρου να εξηγηθεί από τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ οι χαμηλότερες προσδοκίες ανάπτυξης δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί σε μετοχές.
Τα πιο ενθαρρυντικά νέα είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υποχωρήσει κάποια στιγμή στα μέσα του 2023.
Και μόλις η Fed σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, οι αγορές θα αρχίσουν να εξετάζουν το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών μειώσεών τους.
Εν τω μεταξύ, η πτώση στις αποτιμήσεις και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων βελτίωσαν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές απόδοσης για διαφοροποιημένους επενδυτές, ενώ οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς μπορούν να αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να αναπτύξουν έκθεση. 

Είναι αρκετά χαμηλές οι αποτιμήσεις;

Φυσικά, λέει η UBS, υπάρχει μια τιμή στην οποία οι μετοχές μπορεί να φαίνονται αρκετά φθηνές - ακόμη και αν δεν υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία για την κεντρική τράπεζα.
«Σήμερα, όμως, διαπιστώνουμε ότι οι μετοχές δεν έχουν ακόμη συμβάλει στην επιβράδυνση των προσδοκιών ανάπτυξης».
Ενώ τα πολλαπλάσια έχουν συμπιεστεί φέτος, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη έχουν αυξηθεί, υποδηλώνοντας ότι η πτώση των μετοχών μπορεί να εξηγηθεί περισσότερο από τα υψηλότερα προεξοφλητικά επιτόκια, παρά από τη συρρίκνωση κερδών.
Στις αρχές του 2022, οι αποδόσεις του 10ετούς των ΗΠΑ ήταν στο 1,5%, το πολλαπλάσιο του προθεσμιακού δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) του S&P 500 ήταν x21,3 και το επασφάλιστρο κινδύνου μετοχών (ERP) ήταν 320 μονάδες βάσης.
2_409.JPG
Η εκτίμηση για τα EPS τους επόμενους 12 μήνες ήταν στα 223 δολ., με τον S&P 500 να διαπραγματεύεται γύρω στις 4.750 μονάδες.
Οι αποδόσεις είναι τώρα γύρω στο 4%, το P/E έχει πέσει στο x15,6 και το ERP στις 240 μ.β.
Η πρόβλεψη για τα EPS είναι επί του παρόντος στα 236 δολ., με τον S&P 500 στις 3.680 μονάδες.
Ως εκ τούτου, παρά την πτώση του δείκτη κατά 23% σε ετήσια βάση, ο S&P 500 τιμολογείται μόνο ως προς τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων, και όχι επί της συρρίκνωσης των κερδών.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο αρνητικό σενάριο, η κατώτερη εκτίμησή μας για τα EPS στον S&P 500 είναι τα 193%, γεγονός που σημαίνει συρρίκνωση κερδών κατά 15%.
Σε αυτό το περιβάλλον, θα περιμέναμε κάποια άμβλυνση των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα επιτρέποντας μια μέτρια επαναξιολόγηση πολλαπλάσιων.
Με την τιμή στόχο στις 3.300 μονάδες, τα PE θα κυμανθεί στο x17,1 και τα ΕPS στα 193 δολ.
Καταγραφή_401.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης