Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Στο 3% τα επιτόκια της ΕΚΤ το β' εξάμηνο 2023

Capital Economics: Στο 3% τα επιτόκια της ΕΚΤ το β' εξάμηνο 2023
H ΕΚΤ θα δώσει προτεραιότητα στη σταθερότητα των τιμών και θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα

Στην εκτίμησή της για ύφεση στην Ευρωζώνη εμμένει η Capital Economics, παρά την αύξηση του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο του 2022.
«Η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το γ' τρίμηνο δεν αλλάζει την άποψή μας ότι η ευρωζώνη βρίσκεται στο κατώφλι της ύφεσης.
Όμως, με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευθεί σε ποσοστό πολύ πάνω από 10%, η ΕΚΤ θα δώσει προτεραιότητα στη σταθερότητα των τιμών και θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων ανεξαρτήτως ύφεσης», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.
«Η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,2% το 3ο τρίμηνο ήταν καλύτερη από ό,τι περιμέναμε εμείς ή η κοινή γνώμη, αν και οι προσδοκίες θα έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή το στοιχείο για το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά +0,3%.
Με την οικονομία της Ιταλίας να έχει επεκταθεί κατά 0,5% και τη Γαλλία και την Ισπανία να καταγράφουν αμφότερες ανάπτυξη 0,2%, υπήρξε ανάπτυξη ευρείας βάσης κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που έληξαν τον Σεπτέμβριο, αν και με μεγάλη διακύμανση στις επιδόσεις μετά την πανδημία. (Βλέπε Διάγραμμα 1).
Λαμβάνοντας υπόψη τις έρευνες για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των PMI, του Ifo και του ESI, οι οποίες καταδεικνύουν ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι αναλυτές έχουν προβλέψει σημαντική πτώση του ΑΕΠ το 4ο και το 1ο τρίμηνο του επόμενου έτους. (Βλέπε Διάγραμμα 2.)

Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο

Η σημαντικότερη είδηση σήμερα είναι ότι ο πληθωρισμός για την ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 10,7% τον Οκτώβριο, από 9,9%, ξεπερνώντας σημαντικά το consecus για αύξηση 10,2%.
Όπως και με το ΑΕΠ, υπάρχει τεράστια διακύμανση μεταξύ των χωρών (Βλέπε διάγραμμα 3).
Το πιο σημαντικό για την ΕΚΤ είναι ότι ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού), ο οποίος αυξήθηκε στο 5,0%, λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού αγαθών και της μικρότερης αύξησης του πληθωρισμού υπηρεσιών (Βλέπε Διάγραμμα 4.)
«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το επόμενο έτος, αλλά, με την αγορά εργασίας να παραμένει σφιχτή, ο δομικόες δείκτηξς φαίνεται ότι θα παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.
Έτσι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% μέχρι τα μέσα του 2023».

capital1_10.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης