Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Επιβεβαιώνονται σε ΑΑ οι ΗΠΑ, σταθερό το outlook

tags :
Scope: Επιβεβαιώνονται σε ΑΑ οι ΗΠΑ, σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις των ΗΠΑ από τη Scope Ratings

Σε «ΑΑ» -και όχι ΑΑΑ- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών η Scope Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Όπως σχολιάζει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, η επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας αντανακλά τα πολλαπλά πιστωτικά πλεονεκτήματα του κράτους, όπως μια πλούσια, ανταγωνιστική και διαφοροποιημένη οικονομία, η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως σε ονομαστικούς όρους και η δεύτερη μεγαλύτερη με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Επιπλέον, οι ΗΠΑ επωφελούνται από τον συνεχιζόμενο ρόλο του δολαρίου ως το εξέχον διεθνές αποθεματικό νόμισμα, φέρνοντας ασυναγώνιστες δυνάμεις όσον αφορά τη χρηματοδοτική ευελιξία του Υπουργείου Οικονομικών και μειώνοντας τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο βιωσιμότητας του χρέους από συγκριτικά υψηλότερο δημόσιο χρέος από πολλές χώρες της ίδιας κατηγορίας αξιολόγησης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιπλέον, επωφελούνται από υγιείς, διαφανείς και υπεύθυνους οικονομικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας κεντρικής τράπεζας του κόσμου -Federal Reserve- που υποστηρίζει τη μακροοικονομική σταθερότητα και τη σταθερότητα των τιμών, παράλληλα με ένα από τα πιο προηγμένα εγχώρια χρηματοπιστωτικά συστήματα.
Οι προκλήσεις που επηρεάζουν τις αξιολογήσεις περιλαμβάνουν τον αυξανόμενο κίνδυνο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό, τα συγκριτικά αδύναμα κρατικά οικονομικά, με το απόθεμα χρέους και τις ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές απαιτήσεις να αναμένεται να παραμείνουν σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από τον Covid-19. Επιπλέον, οι αξιολογήσεις των ΗΠΑ αμφισβητούνται μέσω του αυξημένου κινδύνου που σχετίζεται με την κομματική κατάχρηση του μέσου ανώτατου ορίου χρέους, με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να αναμένεται να φτάσει το εν λόγω ανώτατο όριο χρέους μέχρι τις αρχές του 2023.
Ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος διακυβέρνησης αντικατοπτρίζει μια πρόκληση. Προβλέπεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα χάσει προς το παρόν τον έλεγχο του Κογκρέσου μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, γεγονός που κινδυνεύει με αυξημένη παράλυση στη χάραξη πολιτικής ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2024. Επιπλέον, οι οικονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού και η επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού, καθώς και οι ευπάθειες του εξωτερικού τομέα αποτελούν προκλήσεις.
Το 2021, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 5,9% με το ΑΕΠ να ανακάμπτει πλήρως μετά από πτώση 2,8% το 2020. Η Scope αναμένει ανάπτυξη 2% για το 2022, ακολουθούμενη από 1,1% για το 2023. Μακροπρόθεσμα, το Scope υπολογίζει τον ρυθμό δυνητικής ανάπτυξης στο 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης