Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Ιρλανδίας - Επιβεβαιώνεται σε ΑΑ- η αξιολόγηση

S&P: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Ιρλανδίας - Επιβεβαιώνεται σε ΑΑ- η αξιολόγηση
Αναβαθμίζεται το outlook της Ιρλανδίας από την S&P Global Ratings

Σε θετικές -από σταθερές- αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) της Ιρλανδίας η S&P Global Ratings, επιβεβαιώνοντας παράλληλα σε «ΑΑ-» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως οι θετικές προοπτικές υποδηλώνουν την άποψη ότι, ακόμη και ενόψει μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, η ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ιρλανδίας μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος, καθώς η χώρα επιστρέφει γρήγορα στα λειτουργικά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα πάνω από τη ζώνη του ευρώ μέση τιμή.
Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα επηρεάσει την ιρλανδική οικονομία καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται και ο αυξημένος πληθωρισμός επιβαρύνει την ιδιωτική κατανάλωση. Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας θα ωθήσει τον ονομαστικό πληθωρισμό στο 8,4% το 2022 και στο 7,0% το 2023. Αυτό θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα καθυστερήσει τις επενδύσεις. Οι εξαγωγές της Ιρλανδίας θα αυξηθούν ελαφρώς παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, αντανακλώντας τη μη κυκλική φύση των σημαντικών εξαγωγών της σε φαρμακευτικά προϊόντα και τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών.
Η Standard & Poor’s αναμένει ο οικονομία της Ιρλανδίας να αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2023, από αρχική εκτίμηση για 5,1% για το 2022. Ωστόσο, από το 2024 η ιρλανδική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3%-3,5%.
Οι αξιολογήσεις της Ιρλανδίας υποστηρίζονται από τα υψηλά επίπεδα εισοδήματος, την ανοιχτή, παραγωγική και διαφοροποιημένη οικονομία της, το μορφωμένο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό της, και τα υγιή δημογραφικά στοιχεία. Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν επίσης το ιστορικό συνετών, ευέλικτων και προβλέψιμων μακροοικονομικών πολιτικών των Ιρλανδών υπευθύνων χάραξης πολιτικής, οι οποίες πιστεύουμε ότι ενίσχυσαν την οικονομική ανθεκτικότητα. Οι περιορισμοί αξιολόγησης περιλαμβάνουν ακόμη υψηλό δημόσιο χρέος, αυξημένη εξωτερική μόχλευση και υπερμεγέθη στατιστικά αποτελέσματα στους εξωτερικούς λογαριασμούς.
Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που υπογράφηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2020 - επιτρέποντας το εμπόριο χωρίς δασμούς - μείωσε τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit στην Ιρλανδία. Ωστόσο, το Brexit αύξησε τους εμπορικούς φραγμούς μεταξύ των δύο οικονομιών. Οι ιρλανδικές εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά περίπου 3% το 2021, πιθανώς λόγω της αποθήκευσης αποθεμάτων πριν από το Brexit και των νέων ελέγχων που εισήχθησαν στα ιρλανδικά θαλάσσια σύνορα.
Οι βελτιώσεις στην κερδοφορία των ιρλανδικών τραπεζών αναμένεται να μειώσουν την πίεση από την οικονομική επιβράδυνση. Το σημαντικό μερίδιο των δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια και των μη ευαίσθητων καταθέσεων λιανικής, οδηγεί τις ιρλανδικές τράπεζες στο να επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων. Οι ιρλανδικές τράπεζες βρίσκονται επίσης σε καλό δρόμο για να αυξήσουν τα έσοδα μετά την επέκταση των προσφορών προϊόντων κατά το περασμένο έτος και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους μέσω των συνεχιζόμενων επενδύσεων και της ενοποίησης του κλάδου. Τα ισχυρά κεφάλαια και τα υγιή προφίλ χρηματοδότησης θα βοηθήσουν επίσης τις ιρλανδικές τράπεζες να περιηγηθούν στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης