Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fitch προειδοποιεί με υποβάθμιση τις ΗΠΑ, αν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο χρέους

tags :
Η Fitch προειδοποιεί με υποβάθμιση τις ΗΠΑ, αν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο χρέους
Η Fitch προειδοποιεί με υποβάθμιση τις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Οι αξιολογήσεις -μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης- πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να υποβαθμιστούν, αν η Ουάσιγκτον δεν καταφέρει να αυξήσει εκ νέου το ανώτατο όριο χρέους, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Fitch Ratings, συμπληρώνοντας ότι υπό πίεση θα βρεθούν και οι αξιολογήσεις των αμερικανικών τραπεζών.
«Αν και δεν αναμένεται επί του παρόντος, ένα σενάριο κατά το οποίο η κυβέρνηση αποτυγχάνει να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο χρέους θα μπορούσε να έχει σημαντικές έμμεσες επιπτώσεις για τις τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της αγοράς, και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εκτίμησή μας για το λειτουργικό περιβάλλον και την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών», αναφέρει η Fitch.
Το όριο του αμερικανικού δημόσιου χρέους επιτεύχθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2023. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί «έκτακτα μέτρα» για να αποφύγει την αθέτηση υποχρεώσεων. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης πιστεύει ότι το όριο χρέους θα αυξηθεί και πάλι ή θα ανασταλεί για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.
«Ωστόσο, εάν το όριο δεν αυξηθεί ή ανασταλεί εγκαίρως για να αποφευχθεί μια αθέτηση χρέους, η αξιολόγηση των ΗΠΑ θα υποβαθμιζόταν σε RD (Περιορισμένη Χρεοκοπία). Οι επηρεαζόμενοι τίτλοι του Δημοσίου θα φέρουν βαθμολογία D (Χρεοκοπία) έως ότου αποφευχθεί η αθέτηση», σχολιάζει η Fitch, υπογραμμίζοντας ότι τα παραπάνω δεν θα συνάδουν με την αξιολόγηση «ΑΑΑ» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
«Οι αξιολογήσεις τραπεζών των ΗΠΑ, με εξαίρεση τις οντότητες που χορηγούνται από την κυβέρνηση, δεν ενσωματώνουν την προσδοκία για κρατική υποστήριξη. Η βαθμολογία του λειτουργικού περιβάλλοντος για τις τράπεζες των ΗΠΑ είναι επί του παρόντος σε aa. (…)
Τα τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ έχουν σημαντική έκθεση σε κρατικές υποχρεώσεις των ΗΠΑ και μια αθέτηση θα μπορούσε να βλάψει την απόδοση των τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε επίσης να έχει επιπτώσεις αξιολόγησης. Οι τράπεζες των ΗΠΑ κατείχαν τίτλους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ύψους 1,4 τρισεκ. δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2022».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης