Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η Fed πρέπει να τελειώσει γρήγορα με τις αυξήσεις επιτοκίων, για να αποφευχθεί η ύφεση

Moody's: Η Fed πρέπει να τελειώσει γρήγορα με τις αυξήσεις επιτοκίων, για να αποφευχθεί η ύφεση
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics προειδοποίησε ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει εύθραυστο
Σχετικά Άρθρα
Σαφή προειδοποίηση για τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ σε περίπτωση που η Fed συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, απηύθυνε ο επικεφαλής οικονομολόγο της Moody's Analytics, Mark Zandi.
Ειδικότερα, ο Zandi επεσήμανε ότι η Fed πρέπει να σταματήσει γρήγορα τις αυξήσεις επιτοκίων ώστε η αμερικανική οικονομία να αποφύγει την ύφεση.
Με τον πληθωρισμό να μειώνεται, την αγορά εργασίας να χαλαρώνει και το τραπεζικό σύστημα να παραμένει εύθραυστο, είναι η κατάλληλη στιγμή για την κεντρική τράπεζα να κάνει πίσω από την επιθετική νομισματική πολιτική της, δήλωσε ο Zandi.
«Το outlook της Moody's Analytics δεν είναι τόσο δυσοίωνο, αλλά για να αποφύγει την ύφεση η Fed πρέπει να κάνει στροφή και να τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της» επισημαίνει ο ίδιος σε ένα blog της Moody's Analytics.
«Ενώ η τραπεζική κρίση φαίνεται να έχει τελειώσει, ο οικονομικός της αντίκτυπος έχει μόλις αρχίσει να φαίνεται. Οι τράπεζες με περιορισμένη ρευστότητα και μειωμένο κεφάλαιο είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ πιο προσεκτικές», πρόσθεσε.

Οι προβλέψεις για ύφεση

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για μια διαφαινόμενη ύφεση εδώ και μήνες, καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 475 μονάδες βάσης τους τελευταίους 13 μήνες για να καταφέρει να ελέγξει τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια άλλη μια φορά τον Μάιο, κατά 25 μονάδες βάσης σε ένα εύρος-στόχο 5%-5,25%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.
Αλλά με τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank να εξαπλώνονται σε όλο το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ με τη μορφή αυστηρότερων προτύπων δανεισμού, κορυφαίοι σχολιαστές της αγοράς έχουν παροτρύνει την κεντρική τράπεζα να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στο στόχο του 2%, δεδομένου ότι η πιστωτική στενότητα ενισχύει μόνο τους κινδύνους οικονομικής ύφεσης.

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Ο Zandi δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί λίγο πάνω από το 3% μέχρι το τέλος του έτους και θα πλησιάσει το στόχο της Fed μέχρι τα μέσα του 2024. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή σημείωσε απότομη πτώση τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στο 5%.
«Πιθανότατα δεν θα σκοτώσει την οικονομία αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης. Αλλά γιατί να πάρουμε αυτό το ρίσκο; Ο κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός πολύ υψηλός φαίνεται σημαντικά χαμηλότερος από τον κίνδυνο ύφεσης», δήλωσε ο Zandi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης