Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στάσιμη η γερμανική οικονομία στο α' 3μηνο του 2023 - ING: Δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος της ύφεσης

Στάσιμη η γερμανική οικονομία στο α' 3μηνο του 2023 - ING: Δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος της ύφεσης
Η ING προειδοποιεί ότι η γερμανική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο της ύφεσης
Στάσιμη παρέμεινε η γερμανική οικονομία το α' τρίμηνο του 2023.
Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση και σε προσαρμοσμένους όρους, έπειτα από τριμηνιαία συρρίκνωση 0,5% το δ' τρίμηνο του περασμένου έτους. Σε ετήσια βάση, η αύξηση του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1%. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα μηνιαία στοιχεία και το δελτίο Τύπου της στατιστικής υπηρεσίας, η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από τις εξαγωγές και τη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
«Μετά την περσινή εμπειρία, όταν η οικονομία τα πήγε καλύτερα από ό,τι έδειχναν οι "μαλακοί" δείκτες, τώρα έχουμε ένα αντίθετο μοτίβο, με την οικονομία να τα πηγαίνει χειρότερα από ό,τι έδειχναν οι "μαλακοί" δείκτες. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι το δ' τρίμηνο του 2022, η αρχική εκτίμηση για στασιμότητα της οικονομίας αναθεωρήθηκε τρεις φορές προς τα κάτω, από αρχική στασιμότητα σε -0,5% σε τριμηνιαία βάση» επισημαίνει η ING.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι ο ζεστός χειμερινός καιρός, η ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας, που βοηθήθηκε από την επαναλειτουργία της Κίνας και τη χαλάρωση των τριβών στην αλυσίδα εφοδιασμού, δεν ήταν αρκετά για να βγάλουν την οικονομία από τη ζώνη του υφεσιακού κινδύνου. Η ιδιωτική κατανάλωση εξακολουθεί να υποφέρει από τις ακόμη υψηλές τιμές λιανικής πώλησης ενέργειας.
«Κοιτάζοντας πέρα από το α' τρίμηνο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η πρόσφατη αναγέννηση της βιομηχανικής παραγωγής θα μπορούσε κάλλιστα να στηρίξει την οικονομία κατά το β' τρίμηνο. Ωστόσο, φοβόμαστε ότι κοιτάζοντας προς το β' εξάμηνο του έτους, η γερμανική οικονομία θα συνεχίσει να φλερτάρει με την ύφεση. Τότε είναι που θα έχει μειωθεί το βιομηχανικό ανεκτέλεστο χωρίς να έρθει νέα ισχυρή ζήτηση, όταν θα ξεδιπλωθεί πλήρως ο αντίκτυπος της πιο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες και όταν η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα πλήξει τις γερμανικές εξαγωγές. Πέρα από αυτούς τους κυκλικούς παράγοντες, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η συνεχιζόμενη δημογραφική αλλαγή και η συνεχιζόμενη ενεργειακή μετάβαση θα επιβαρύνουν δομικά τη γερμανική οικονομία τα επόμενα χρόνια» προειδοποιεί η ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης