Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας σε A - Σταθερό το Outlook

Scope Ratings: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας σε A - Σταθερό το Outlook
Η Scope υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε A
Σε Α από Α+ υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, με το Outlook να αναθεωρείται σε σταθερό από αρνητικό. 
Το υψηλό και αυξανόμενο δημόσιο χρέος και οι μεγάλες χρηματοοικονομικές ανισορροπίες στο πλαίσιο της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, προκάλεσαν την υποβάθμιση.
Από την άλλη, η μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία, η υψηλή εξωτερική ανθεκτικότητα και ο αποτελεσματικός κρατικός έλεγχος είναι βασικά πιστωτικά πλεονεκτήματα της Κίνας.
Σε κάθε περίπτωση, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας σε Α από Α+ αντανακλά:
Τα υψηλά διαρθρωτικά ελλείμματα του δημόσιου τομέα και την περαιτέρω άνοδο του μεσοπρόθεσμου χρέους.
Την επιδείνωση των προσδοκιών για την ανάπτυξης της Κίνας μεσοπρόθεσμα και τους κινδύνους για την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα υπό το φως της συνεχιζόμενης κρίσης στον τομέα των ακινήτων.
Η επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών ασκεί αυξανόμενη πίεση στα δημόσια οικονομικά της Κίνας, ενώ η δυναμική των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί.
Στις προσπάθειές της να εξασφαλίσει μια «ήπια προσγείωση», η κινεζική κυβέρνηση επιχειρεί δύσκολες ασκήσεις εξισορρόπησης σε σχέση με την απομόχλευση της οικονομίας, διατηρώντας παράλληλα πολιτικά αποδεκτά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς ταχεία επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

Μακροοικονομικά

Τα επίπεδα του χρέους βρίσκονταν σε ανοδική τροχιά ήδη πριν από την πανδημία.
Πιο συγκεκριμένα, το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Κίνας αυξήθηκε από 34% του ΑΕΠ το 2010 σε 60% το 2019.
Η δημοσιονομική τόνωση ως απάντηση στην πανδημία αύξησε το χρέος στο 77% του ΑΕΠ το 2022 και η Scope αναμένει ότι θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ έως το 2027.
Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας κατά την έναρξη της πανδημίας οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων – το έλλειμμα έφτασε το 9,7% του ΑΕΠ το 2020.
Για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το 2022, η κυβέρνηση χαλάρωσε και πάλι τη δημοσιονομική πολιτική καθώς οι περικοπές φόρων και τελών σε εθνικό επίπεδο αύξησαν το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ.
Η Scope αναμένει ότι η δημοσιονομική στήριξη θα συνεχιστεί το 2023, με αποτέλεσμα παρόμοιο έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ, παραμένοντας περίπου στο 7% τα επόμενα πέντε χρόνια.
Τα τελευταία μέτρα στήριξης και το τέλος των lockdown για την Covid-19 αναμένεται να υποστηρίξουν την αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2023.
Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα των υπηρεσιών καθώς οι λιανικές πωλήσεις και οι δαπάνες για υπηρεσίες ανακάμπτουν μετά από παρατεταμένα lockdown, ενώ η ανάπτυξη στον μεταποιητικό τομέα αποδυναμώθηκε στην αρχή του έτους, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στο 49,2 τον Απρίλιο του 2023, υποδηλώνοντας ελαφρά συρρίκνωση.
Πάντως, οι εκτιμήσεις των Peschel και Liu (ΔΝΤ, 2022) υποδηλώνουν σημαντική πτώση της βιώσιμης δυνητικής ανάπτυξης μετά το 2025, η οποία θα υποχωρήσει στο 3,5%.
Οι προκλήσεις για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και της ταυτόχρονης απομόχλευσης της οικονομίας, ιδίως του τομέα των ακινήτων, είναι σημαντικές.
Από το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι συνολικές πιστώσεις προς τους ιδιωτικούς μη χρηματοπιστωτικούς τομείς ανήλθαν στο 220% του ΑΕΠ.
Πρόβλημα αποτελεί και το δημογραφικό.
Το 2022, ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε κατά περίπου 850.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής.
Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 1,9% το 2022 και μειώθηκε στο 0,8% τον Μάρτιο του 2023.
Το επίσημο ποσοστό ανεργίας των πόλεων ήταν κατά μέσο όρο 5,6% το 2022 και άρχισε να μειώνεται στις αρχές του 2023, φτάνοντας το 5,3% τον Μάρτιο.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας αυξανόμενο από 0,7% το 2019 σε 2,3% το 2022.
Η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της χώρας (NIIP) μειώθηκε σταδιακά τα τελευταία 10 χρόνια από 24,5% του ΑΕΠ το 2010 σε 14,0% του ΑΕΠ το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης