Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Παγκόσμιος πρωταθλητής αποδόσεων το ελληνικό χρηματιστήριο Αθηνών τον Μάιο του 2023

Deutsche Bank: Παγκόσμιος πρωταθλητής αποδόσεων το ελληνικό χρηματιστήριο Αθηνών τον Μάιο του 2023
Ο ενθουσιασμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη οδήγησε σε μαζική υπεραπόδοση των μετοχών τεχνολογίας τον Μάιο
Οι ελληνικές εκλογές οδήγησαν σε σημαντική υπεραπόδοση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τον Μάιο, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει άνοδο +12,4% κατά τη διάρκεια του μήνα.
Υπεραπόδοση σημειώθηκε και μεταξύ των ελληνικών κρατικών ομολόγων, και η διαφορά απόδοσης των 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων μειώθηκε κατά -38 μ.β. στις 150 μ.β. στο τέλος Μαΐου.
Αυτό καθιστά το ΧΑ στην πρώτη θέση των αποδόσεων τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
1_235.JPG

Μετοχές τεχνολογίας

Επίσης, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, ο ενθουσιασμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη οδήγησε σε μαζική υπεραπόδοση των μετοχών τεχνολογίας τον Μάιο, με τον Nasdaq να σημειώνει άνοδο +5,9% και τον δείκτη FANG+ να αυξάνεται κατά +17,2%.
Αυτό ήταν εμφανές και στην Ευρώπη, όπου ο τεχνολογικός δείκτης STOXX σημείωσε άνοδο +8,1%.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο Nasdaq είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες απόδοσης σε ετήσια βάση μεταξύ των μεγάλων μετοχικών δεικτών, έχοντας ενισχυθεί κατά +24,1% σε ετήσια βάση μέχρι στιγμής.

Δολάριο ΗΠΑ

Καθώς οι επενδυτές γίνονταν όλο και πιο επιφυλακτικοί ως προς το ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, το δολάριο ΗΠΑ ήταν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των G10 τον Μάιο.
Αυτό οδήγησε τον δείκτη δολαρίου με άνοδο +2,6%.
2_186.JPG
Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες τον Μάιο;

Εμπορεύματα

Τον Μάιο τα εμπορεύματα δυσκολεύτηκαν σε όλους τους τομείς, με τον Commodity Spot Index του Bloomberg να υποχωρεί κατά -6,0% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021.
Οι απώλειες αυτές παρατηρήθηκαν μεταξύ της ενέργειας, των μετάλλων και των γεωργικών εμπορευμάτων.
Για παράδειγμα, οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent (-8,6%) υποχώρησαν για 5ο συνεχόμενο μήνα, κλείνοντας στα 72,66 δολάρια/βαρέλι.

Κρατικά ομόλογα

Ως επί το πλείστον, τα κρατικά ομόλογα δυσκολεύτηκαν τον Μάιο.
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν κατά -1,2% κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ τα βρετανικά gilts σημείωσαν πτώση -3,8%.
Στην Ευρώπη οι αποδόσεις ήταν πιο μικτές, με τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης να καταφέρνουν να σημειώσουν πρόοδο +0,5%, αλλά μόνο χάρη σε μια απότομη ανάκαμψη στο τέλος του μήνα.

Μετοχές

Αν και υπήρξαν κάποιες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως οι μετοχές τεχνολογίας, δεν ήταν ένας σπουδαίος μήνας για τις μετοχές γενικότερα.
Για παράδειγμα, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Index υποχώρησε κατά -0,9%, και ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου ο S&P 500 σημείωσε συνολική άνοδο +0,4%, η ισοσταθμισμένη εκδοχή του σημείωσε πτώση -3,8%.
Ορισμένες περιοχές σημείωσαν ιδιαίτερες απώλειες, με τον ευρωπαϊκό STOXX 600 να υποχωρεί κατά -2,3%, ενώ ο Hang Seng υποχώρησε κατά -7,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης