Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: «Θολό» το τοπίο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Erdogan

Fitch: «Θολό» το τοπίο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Erdogan
Σχόλιο της Fitch για την Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας (B αξιολόγηση/αρνητικό outlook) σηματοδότησε μια αλλαγή στην κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίζουν πολύπλοκες προκλήσεις για την εξάλειψη ανισορροπιών και την πιθανή κατάργηση στοχευμένων ρυθμιστικών μέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να καθοριστεί ο αντίκτυπος και η διάρκεια οποιασδήποτε αλλαγής πολιτικής, αναφέρει σε σχόλιό της η Fitch Ratings.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης είχε προβλέψει κάποιου είδους προσαρμογή της πολιτικής μετά τις εκλογές λόγω της έκτασης των οικονομικών στρεβλώσεων που προκλήθηκαν από το αντισυμβατικό μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές ποια μορφή θα έπαιρνε αυτό εάν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεκλεγόταν, καθώς οι αρχές (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου) είχαν πει ότι θα διατηρήσουν τις ισχύουσες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιτοκίων.
Ο διορισμός του Μεχμέτ Σίμσεκ ως υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών και η αλλαγή ηγεσίας στην κεντρική τράπεζα, υποδηλώνουν μια δυνητικά απότομη αλλαγή πολιτικής. Ο Σίμσεκ, ο οποίος απολαμβάνει αξιοπιστίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τις επιδόσεις του σε προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει δεσμευτεί να επιστρέψει σε έναν «ορθολογικό χειρισμό της οικονομίας» με κύριο στόχο τη σταθερότητα των τιμών.
Ένα άλλο πιθανό σημάδι προθέσεων πολιτικής είναι η πρόσφατη υποτίμηση της λίρας (16% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών) που θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στα διεθνή αποθεματικά, τα οποία διαβρώνονταν για να στηρίξουν το νόμισμα. Τα ξένα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας ανέκαμψαν ήπια την περασμένη εβδομάδα. Μια ασθενέστερη λίρα θα συμβάλει επίσης στη μείωση του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Επιπλέον, μια ασθενέστερη λίρα θα μπορούσε να ενισχύσει την προσδοκία μιας στροφής από τη χρήση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ως ονομαστικής άγκυρας για τη μείωση του πληθωρισμού και την προώθηση της αποδολαριοποίησης, προς μια πιο συμβατική νομισματική πολιτική. Αναμένουμε ότι το επιτόκιο πολιτικής θα είναι και πάλι διαθέσιμο ως εργαλείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να αμβλύνουν τις πιέσεις στη λίρα και τα αποθεματικά και να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, μια ασθενέστερη λίρα θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ακόμη ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Η υπερβολική αστάθεια της λίρας θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα των τραπεζικών καταθέσεων (όπως τον Δεκέμβριο του 2021), αν και τα υπάρχοντα μέτρα διαχείρισης κεφαλαιακών ροών μπορούν ακόμα να διαχειριστούν τον ρυθμό υποτίμησης από την τοπική ζήτηση συναλλάγματος βραχυπρόθεσμα.
Ο χρόνος και η αλληλουχία των προσαρμογών της πολιτικής, για παράδειγμα η νομισματική αυστηροποίηση, η κατάργηση μέτρων διαχείρισης κεφαλαίων και/ή στοχευμένα ρυθμιστικά μέτρα που επηρεάζουν τον τραπεζικό τομέα, θα είναι σημαντικά για τον προσδιορισμό του αντικτύπου τους, λόγω των στρεβλώσεων που δημιουργούνται από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.
Η Τουρκία διατήρησε μια συνετή δημοσιονομική στάση εν μέσω πανδημίας Covid-19, αλλά νέα μέτρα δαπανών και εσόδων διεύρυναν το δημοσιονομικό έλλειμμα ενόψει των εκλογών. Οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί είναι εκτεθειμένοι σε υψηλότερα επιτόκια, ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία και μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις στις δαπάνες, καθώς και στο κόστος ανασυγκρότησης μετά τον σεισμό του Φεβρουαρίου, αλλά διαθέτουν χώρο να απορροφήσουν αυτά και το κόστος που σχετίζεται με μια πιθανή οικονομική προσαρμογή.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-06-13_182837.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης