Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζεται σε «CC» η Αργεντινή, ύφεση 3,4% το 2023

Fitch: Αναβαθμίζεται σε «CC» η Αργεντινή, ύφεση 3,4% το 2023
Η Fitch αναβαθμίζει την Αργεντινή
Σχετικά Άρθρα
Σε αναβάθμισης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας -σε ξένο νόμισμα- της Αργεντινής, από «C» σε «CC», προχώρησε η Fitch, λίγο μετά τη λήψη ανάλογης απόφασης από την S&P.
Η αντίστοιχη αξιολόγηση για το ξένο νόμισμα επιβεβαιώθηκε σε «CCC-». Η Fitch δεν ορίζει outlook σε τόσο χαμηλές αξιολογήσεις. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την πρόσφατη ανταλλαγή χρέους και τους -προς το παρόν- μειωμένους κινδύνους νέας χρεοκοπίας για την Αργεντινή.
Η βαθμολογία «CC» σηματοδοτεί ότι κάποιου είδους χρεοκοπία κρίνεται πιθανή τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.
Η Fitch αναμένει οι αρχές να πραγματοποιήσουν μια πληρωμή τοκομεριδίων 1 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ σε ομόλογα τον Ιούλιο, έχοντας πραγματοποιήσει παρόμοια πληρωμή τον Ιανουάριο, αν και ακόμη και αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο υπό το φως της ελάχιστης ρευστότητας σε συνάλλαγμα. Οι πληρωμές θα αυξηθούν σε μεγαλύτερα ποσά των 4,3 δισεκ. USD το 2024 και 9,5 δισεκ. USD το 2025 και το 2026.
Η Fitch αναμένει ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 3,2% του ΑΕΠ το 2023 από 2,6% το 2022, πολύ πάνω από τον στόχο του ΔΝΤ του 1,9%, ενώ το δημόσιο χρέος θα διογκωθεί περαιτέρω στο 96% το 2023.
Επίσης, αναμένεται το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 3,4% το 2023 ως αποτέλεσμα της ξηρασίας και της πίεσης στο πέσο. Ο πληθωρισμός αυξάνεται, με τις μηνιαίες μετρήσεις να αγγίζουν το 8%-9% (150%-180% σε ετήσια βάση).

S&P: Αναβαθμίζει μετά από καιρό την Αργεντινή, σε «CCC-»

Σε αναβάθμιση μετά από καιρό, της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας -τοπικό νόμισμα- για την Αργεντινή, προχώρησε η S&P Global Ratings, ορίζοντας πλέον τη βαθμολογία σε «CCC-» από «Περιορισμένη Χρεοκοπία» (SD).
Η Standard & Poor’s επικαλείται την πρόσφατη ανταλλαγή χρέους που γλίτωσε την Αργεντινή από μία νέα χρεοκοπία.
Η αντίστοιχη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα, επιβεβαιώθηκε σε «CCC-».
Οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) είναι αρνητικές και αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους που περιβάλλουν οι έντονες οικονομικές ανισορροπίες και την πολιτική αβεβαιότητα πριν και μετά τις εθνικές εκλογές του 2023. Οι διαιρέσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ της αντιπολίτευσης, περιορίζουν την ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει έγκαιρες αλλαγές στην οικονομική πολιτική.
«Οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές είναι κλειστές για την Αργεντινή. Στην τοπική αγορά, αναπτύσσονται συμβάσεις ανταλλαγής στις λήξεις των ομολόγων. Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να διαδραματίζει βασικό ρόλο για τη διαχείριση του τοπικού χρέους στη δευτερογενή αγορά, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς επιλογών πώλησης στις τράπεζες για το δημόσιο χρέος που λήγει το 2024 και το 2025», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης