Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνει σε ΒΒΒ την Κύπρο, σταθερό παραμένει το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνει σε ΒΒΒ την Κύπρο, σταθερό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Κύπρου από τη Fitch Ratings
Σχετικά Άρθρα
Σε «ΒΒΒ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, οι αξιολογήσεις της Κύπρου αντικατοπτρίζουν τα κατά κεφαλήν επίπεδα εισοδήματος και τους δείκτες διακυβέρνησης που είναι πολύ πάνω από τη βαθμολογία «BBB» και συγκρίνονται με χώρες βαθμολογίας «Α», τις θεσμικές δυνάμεις και την αξιοπιστία πολιτικής που υποστηρίζονται από την ένταξη στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Αυτά τα πλεονεκτήματα αντισταθμίζονται από τα ακόμη υψηλά επίπεδα χρέους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις ευπάθειες στον χρηματοπιστωτικό τομέα και το πλαίσιο περιφερειακών πολιτικών εντάσεων που σχετίζονται με τη διαίρεση του νησιού.
Το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα παραμείνει πλεονασματικό τα επόμενα δύο χρόνια, παρά ορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής.
Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε απότομα πέρυσι κατά 15 π.μ. στο 86,5%, λόγω του πλεονάσματος και διψήφιας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. Προβλέπεται μια συνεχιζόμενη, αν και πιο αργή πτώση του δείκτη χρέους στο 80,9% φέτος και στο 73,2% το 2024.
Η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε έντονα το 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 5,6%, παρά την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη Ρωσία. Αναμένεται η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο 2,5% φέτος, καθώς η εγχώρια ζήτηση περιορίζεται από την αύξηση των επιτοκίων και οι υψηλές τιμές εξακολουθούν να επηρεάζουν τα πραγματικά εισοδήματα. Η ανάπτυξη θα αυξηθεί στο 2,8% το 2024.
Η ποιότητα του ενεργητικού στον κυπριακό τραπεζικό τομέα συνέχισε να βελτιώνεται, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) να μειώνεται στο 9,3% τον Μάρτιο, από 11,4% ένα χρόνο νωρίτερα. Η φερεγγυότητα του τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί, λόγω της αυξημένης κερδοφορίας σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, με τον δείκτη CET1 να αυξάνεται σε 17,7% έως το τέλος του 2022, από 17,1% ένα χρόνο νωρίτερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης