Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Ηρεμία πριν από την καταιγίδα - Έρχεται πτώση -20% στον S&P 500, στις 3.500 μονάδες το β' εξάμηνο του 2023

UBS: Ηρεμία πριν από την καταιγίδα - Έρχεται πτώση -20% στον S&P 500, στις 3.500 μονάδες το β' εξάμηνο του 2023
Ραγδαία πτώση «βλέπει» για τη Wall Street η ελβετική UBS...
Πλησιάζοντας προς τα μέσα του β’ εξαμήνου του 2023 τα ανοδικά περιθώρια στα χρηματιστήρια φαίνονται να εξαντλούνται, διαπιστώνει η ελβετική τράπεζα UBS, που εκτιμά πτώση έως -20% στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 ή 3.500 μον. μέσα στο έτος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, καθώς πλησιάζουμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι αγορές προεξοφλούν μια ευνοϊκή πορεία.
Η μεταβλητότητα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας ενώ ο S&P 500 έχει σημειώσει αύξηση 20% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου.
Η ηρεμία πριν την καταιγίδα ή το τέλος της χειρότερης ύφεσης που υπήρξε ποτέ;
Σύμφωνα με τη UBS, για να ενισχυθούν περαιτέρω οι αγορές μετοχών, που μάλλον έχουν φτάσει στο peak τους, οι επενδυτές θα πρέπει τουλάχιστον να πιστέψουν τα ακόλουθα τρία αφηγήματα:

1.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από τις δύο φορές.
Η πτώση του πληθωρισμού, παράλληλα με την ύφεση στην κρίση με την οποία ήλθαν αντιμέτωπες οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, ενίσχυσαν την πεποίθηση της αγοράς ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης φτάνει στο τέλος του.
Ωστόσο, τα παραπάνω θα ισχύσουν μόνο εάν ενισχυθούν οι αντιπληθωριστικές δυνάμεις ή εάν οι επενδυτές πιστέψουν ότι λόγοι πολιτικής θα αναγκάσουν τη Fed να ζήσει με πληθωρισμό που υπερβαίνει τον στόχο.

2. Η ευρέως αναμενόμενη ύφεση δεν θα γίνει πραγματικότητα… Και η αλήθεια είναι πως η οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη έχουν αποδειχτεί μέχρι στιγμής πιο ανθεκτικά από το αναμενόμενο, καθώς οι αποταμιεύσει, οι ανθεκτικές τιμές των περιουσιακών στοιχείων και η ισχυρή αγορά εργασίας έχουν υποστηρίξει τις καταναλωτικές δαπάνες.

3. Το ράλι λόγω τεχνητής νοημοσύνης συνεχιστεί… παρότι οι «επτά μεγάλες τεχνολογικές μετοχές, Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Meta, Tesla και Alphabet, έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής φέτος αύξηση 86%.
Αυτές οι επτά μετοχές και μόνον αντιπροσωπεύουν το 80% των κερδών στον S&P 500 μέχρι στιγμής φέτος, επομένως η θετική προοπτική της αγοράς εξαρτάται από τη διατήρηση ή την επέκταση των κερδών αυτών των εταιρειών.

Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μια πράξη εξισορρόπησης

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, καθένα από αυτά τα αφηγήματα έχει τη δική του αξία και βάση:
Μόλις η Fed τελειώσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων μάλλον θα παγώσει τη νομισματική σύσφιξη, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ έρχονται προεδρικές εκλογές.
«Και, ενώ η πρόβλεψη περί των βραχυπρόθεσμων κινήσεων στις μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης είναι κερδοσκοπική, πιστεύουμε ότι η τεχνολογία θα αποδειχθεί μεταμορφωτική μακροπρόθεσμα».
Ωστόσο, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μια πράξη εξισορρόπησης.
«Υπάρχει ένα μονοπάτι για τις μετοχές που οδηγεί προς υψηλότερα επίπεδα, αλλά είναι στενό.
Μετά από μια ισχυρή ανοδική πορεία, τα περιθώρια για τις μετοχές είναι πλέον περιορισμένα, κατά την άποψή μας».
δσαφ_1.JPG
Μετοχές

Σύμφωνα με τη UBS, «αν και δεν προκρίνουμε τις μετοχές ως περιουσιακό στοιχείο κατάλληλο για επένδυση, είναι σημαντικό να κάνουμε διαφοροποίηση μεταξύ των μεγαλύτερων επτά μετοχών και της υπόλοιπης αγοράς.
Το P/E τους επόμενους 12 μήνες για τον S&P (εξαιρουμένων των «διογκούμενων επτά») είναι μόλις 15x».
Επόμενως οι επενδυτές θα πρέπει να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν την έκθεσή τους, είτε χρησιμοποιώντας ισοσταθμισμένους δείκτες είτε απομακρυνόμενοι από την τεχνολογία και προς κλάδους που υστερούν, όπως τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και οι βιομηχανίες
Λαμβανομένων υπόψη των καλύτερων των αναμενομένων αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο,
Οι νέες εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή είναι 215 δολ. (από 210 δολ.) και 235 δολ. (από 230 δολ.) για το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.
«Ως αποτέλεσμα, αυξήσαμε την τιμή στόχο για τον S&P 500 από 3.800 μον. σε 4.100 μον. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, και από τις 4.300 μον. σε 4.400 μον. ως τον Ιούνιο 2024.
Ωστόσο, στο δυσμενές σενάριο, που είναι πιθανό, ο S&P 500 θα σημειώσει πτώση ως -20%, στις 3.500 μον.
γφσφγδσγφδσδγφσ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης