Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Άπληστες οι αγορές, θα προσγειωθούν απότομα με μια ύφεση

JP Morgan: Άπληστες οι αγορές, θα προσγειωθούν απότομα με μια ύφεση
Αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, η ύφεση θα μπορούσε να φτάσει κάποια στιγμή μεταξύ του τέλους του τρέχοντος έτους και του πρώτου τριμήνου του 2024
Το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς που έστειλε τον S&P 500 στο +14% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι πιθανό να εξανεμιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο, καθώς η οικονομία πλησιάζει προς την ύφεση, σύμφωνα με την JPMorgan.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, η ύφεση θα μπορούσε να φτάσει κάποια στιγμή μεταξύ του τέλους του τρέχοντος έτους και του πρώτου τριμήνου του 2024.
Δεν βοηθάει την κατάσταση το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες, γεγονός που προετοιμάζει τον S&P 500 για πόνο, αν η προσδοκία της JPMorgan για ύφεση υλοποιηθεί.

Ο ρόλος της Fed

"Ελλείψει μιας προληπτικής χαλάρωσης της Fed, αναμένουμε ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό σκηνικό για τις μετοχές στο 2ο εξάμηνο με την εξασθένηση των καταναλωτικών τάσεων, τη στιγμή που οι μετοχές έχουν επαναξιολογηθεί έντονα", δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan για τις παγκόσμιες μετοχές, Durbravko Lakos-Bujas.
Οι προοπτικές για μειώσεις των επιτοκίων αμβλύνθηκαν περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell επανέλαβε σε κατάθεση στο Καπιτώλιο ότι είναι πιθανές περισσότερες αυξήσεις αργότερα μέσα στο έτος.
Αποδυναμώνει επίσης τις προοπτικές της JPMorgan για τις μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του έτους το γεγονός ότι η τοποθέτηση των επενδυτών στις μετοχές έχει αυξηθεί εν μέσω "κόπωσης από την ύφεση", καθώς πολλές προειδοποιήσεις έχουν έρθει και έχουν περάσει χωρίς να έχει υλοποιηθεί ακόμη ύφεση.
Και αυτό αποδεικνύεται από την πρόσφατη έξαρση των δεικτών επενδυτικού κλίματος και την απότομη πτώση του δείκτη μεταβλητότητας του CBOE.
Ο δείκτης φόβου και απληστίας του CNN βρίσκεται σε περιοχή "ακραίας απληστίας" και η έρευνα AAII Investor Sentiment είδε την υψηλότερη ανοδική ένδειξη από το 2021, ακριβώς πριν η χρηματιστηριακή αγορά εισέλθει σε μια επώδυνη bear market.
"Βλέπουμε μη ελκυστική απόδοση κινδύνου για τις μετοχές και αυξανόμενο εφησυχασμό των επενδυτών ενόψει της προσδοκίας μας ότι ο επιχειρηματικός κύκλος θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2ο τρίμηνο με πιθανή την έναρξη ύφεσης το 4ο τρίμηνο του 23/1ο τρίμηνο του 24", δήλωσε ο Lakos-Bujas.

Επίκειται εν τέλει ύφεση

Η άποψη της JPMorgan ότι επίκειται πιθανή ύφεση οφείλεται στην αποδυνάμωση του καταναλωτή, στην προσδοκία ότι οι συσσωρευμένες πλεονάζουσες αποταμιεύσεις από την πανδημία COVID-19 θα εξαντληθούν πλήρως έως τον Οκτώβριο και ότι οι δημοσιονομικοί άνεμοι εξασθενούν καθώς η αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων ξεκινά εκ νέου τον Σεπτέμβριο.
Και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ενός αιφνιδιαστικού γεγονότος τύπου μαύρου κύκνου που θα μπορούσε να διαταράξει τις αγορές και να στείλει τις τιμές των μετοχών χαμηλότερα, όπως η περιφερειακή τραπεζική κρίση νωρίτερα φέτος ή η εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 το 2020.
"Ο κίνδυνος επανεμφάνισης ενός άλλου άγνωστου γεγονότος φαίνεται υψηλός", δήλωσε ο Lakos-Bujas, επισημαίνοντας τις πιθανές καθυστερημένες επιπτώσεις των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων και της μείωσης του ισολογισμού της Fed κατά το περασμένο έτος.
"Υπάρχει κίνδυνος να περιοριστούν οι συνθήκες ρευστότητας και πίστωσης τους επόμενους μήνες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης