Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η BlackRock σκιαγραφεί τον επενδυτικό χάρτη του 2023 - «Ξεχάστε όσα ξέρατε, αξιοποιήστε τις μεγάλες δυνάμεις»

Η BlackRock σκιαγραφεί τον επενδυτικό χάρτη του 2023 - «Ξεχάστε όσα ξέρατε, αξιοποιήστε τις μεγάλες δυνάμεις»
Όπως επισημαίνει η BlackRock, οι προοπτικές βελτιώνονται για τις ιαπωνικές μετοχές ενώ παράλληλα αρέσει το χρέος των αναδυόμενων αγορών καθώς οι εκεί κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες για χαλάρωση
Νέο οδικό χάρτη λόγω του τρέχοντος περιβάλλοντος ανακοινώνει ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός BlackRock, ο οποίος προτρέπει τους επενδυτές να ξεχάσουν όσα ήξεραν μέχρι τώρα και να στραφούν στις... μεγάλες δυνάμεις.
Όπως επισημαίνει, οι προοπτικές βελτιώνονται για τις ιαπωνικές μετοχές ενώ παράλληλα αρέσει το χρέος των αναδυόμενων αγορών καθώς οι εκεί κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες για χαλάρωση.
Επίσης, έμφαση δίνεται στις νέες τεχνολογίες και δη στην τεχνητή νοημοσύνη, που αναμένεται να διαδραματίσει μείζονα ρόλο στο μέλλον της οικονομικής θεωρίας και πράξης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την BlackRock, oι αγορές έχουν καταλήξει στην άποψη ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν θα χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική τους, σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από περιορισμούς προσφοράς – ιδίως οι ελλείψεις εργαζομένων στις ανεπτυγμένες αγορές των ΗΠΑ (DM) δεν μπορούν πλέον να παράγουν πολλά χωρίς να πυροδοτηθεί υψηλότερος πληθωρισμός.
Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που υπήρχε προ πανδημίας.
Για παράδειγμα, η Federal Reserve διατήρησε χαλαρή τη νομισματική πολιτική της από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 – και έσπευσε να μειώσει τα επιτόκια όταν χτύπησε η ύφεση.
Ωστόσο, πλέον «δεν βλέπουμε τη Fed να σπεύδει προς διάσωση» ανέφερε η BlackRock, συμπληρώνοντας: «Βλέπουμε περισσότερους περιορισμούς προσφοράς στο μέλλον που θα υποχρεώσουν τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια πολιτικής σε περιοριστικά επίπεδα».
Η διατήρηση των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα ενισχύει την ελκυστικότητα πηγών παθητικού εισοδήματος - και την περίπτωση των κρατικών ομολόγων βραχυπρόθεσμης λήξης.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων τρίμηνης λήξης έφθασαν στα υψηλά των τελευταίων 22 ετών, κοντά στο 5,60%, τον Ιούνιο.
φδσ_1.JPG
Σε αυτό το πλαίσιο, η BlackRock δίνει σύσταση underweight στα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, «καθώς αναμένουμε από τους επενδυτές να απαιτήσουν περισσότερη αποζημίωση για τη διατήρησή τους, δεδομένου του σταθερού πληθωρισμού.
Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα ομόλογα στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο τιμολογούν καλύτερα υψηλότερα επιτόκια, επομένως είμαστε τακτικά ουδέτεροι.
Επίσης, παραμένουμε στρατηγικά overweight σε ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό.
Αλλά από τακτικής άποψης, προτιμάμε τις ΗΠΑ από τη ζώνη του ευρώ, δεδομένης της τρέχουσας τιμολόγησης της κάθε αγοράς».

Κατά τ’ άλλα, το μακροοικονομικό υπόβαθρο δεν είναι φιλικό για αποδόσεις ευρείας κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων, συμπληρώνει η BlackRock.
«Έτσι, στρεφόμαστε σε νέες ευκαιρίες…
Είμαστε συγκρατημένα underweight για τους επόμενους 12 μήνες στις μετοχές των ανεπτυγμένων οικονομιών καθώς εξακολουθούν να μην ενσωματώνουν τις αυξήσεις επιτοκίων.
Από την άλλη, ξεχωρίζει η Ιαπωνία, διότι παρουσιάζει λιγότερους περιορισμούς προσφοράς, υποστηρικτική πολιτική και εταιρικές μεταρρυθμίσεις.
Ακόμη, προτιμούμε τακτικά τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών… οι οποίες φαίνονται πως είναι πιο κοντά στη χαλάρωση.
Ωστόσο, σε έναν στρατηγικό ορίζοντα 5 ετών, είμαστε overweight στις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών, καθώς βλέπουμε αποδόσεις πάνω από τα ομόλογα με την ανάπτυξη να επιστρέφει και τον πληθωρισμό να παραμένει στις Η.Π.Α.»

Ο τρίτος πυλώνας επενδυτικής κατεύθυνσης της BlackRock σχετίζεται με την αξιοποίηση μεγάλων δυνάμεων, στοχεύοντας στη μόχλευση δομικών αλλαγών που ξεπερνούν τη μακροοικονομική: π.χ. ψηφιακό disrupt και τεχνητή νοημοσύνη, γεωπολιτικός κατακερματισμός, μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα, γήρανση πληθυσμών και το μέλλον της χρηματοδότησης.
«Το κλειδί είναι να μετρήσουμε τι τιμές έχουν οι αγορές.
Βλέπουμε αυτές τις μεγάλες δυνάμεις να οδηγούν σε αποδόσεις στο παρόν και στο μέλλον.
Παράδειγμα: Η πτώση των μετοχών εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών την περασμένη εβδομάδα λόγω των πιθανών περιορισμών στις εξαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα δείχνει πώς οι μεγάλες δυνάμεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ο γεωπολιτικός κατακερματισμός μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να επηρεάσουν τις αγορές τώρα.
Είμαστε overweight στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς ξετυλίγεται ένας πολυτομεακός επενδυτικός κύκλος που ενισχύει τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους.
Επίσης, βλέπουμε τον γεωπολιτικό κατακερματισμό να επανασυνδέει τις αλυσίδες εφοδιασμού και να θέτει την εθνική ασφάλεια και ανθεκτικότητα πάνω από την αποτελεσματικότητα.
Το αποτέλεσμα: Αναμένουμε αύξηση των επενδύσεων σε τομείς όπως η τεχνολογία, η καθαρή ενέργεια, οι υποδομές και η άμυνα.
Βλέπουμε επίσης ρυθμιστικές και ανταγωνιστικές προκλήσεις για τις κατεστημένες τράπεζες στο ταχέως εξελισσόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και ευκαιρίες για μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Συμπέρασμα: «Προσνατολιζόμαστε σε νέες ευκαιρίες λαμβάνοντας λεπτομερείς πληροφορίες, καθώς ένα αυστηρό περιβάλλον πολιτικής καθιστά δύσκολη την απόδοση ευρείας κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.
Αξιοποιούμε επίσης μεγάλες δυνάμεις για να αξιοποιήσουμε δομικές αλλαγές και ανοδικές αλλαγές πέρα από το μακροοικονομικό σκηνικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης