Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan: Βελτιωμένη σε όλους τους τομείς η Εθνική Τράπεζα - Αναβαθμίζονται οι προοπτικές

Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan: Βελτιωμένη σε όλους τους τομείς η Εθνική Τράπεζα - Αναβαθμίζονται οι προοπτικές
Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση για αγορά στην μετοχή της Εθνικής, με την τιμή στόχο στα 6,70 ευρώ
Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας ξεπέρασαν αισθητά τη συναίνεση κατά +16%, συνεισφέροντας σχεδόν σε όλες τις γραμμές σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως από τα επιτοκιακά έσοδα (NII), αναφέρει η Deutsche Bank στο έκτακτο note της για τα αποτελέσματα της τράπεζας.
Όπως αναφέρει η Deutsche Bank, τα σταθερά αποτελέσματα προκάλεσαν αναβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας με RoTE >15% (από 11%) για το οικονομικό έτος, με το NII να αυξάνεται πιθανότατα κατά >50% σε ετήσια βάση, οδηγώντας κατά συνέπεια σε καλύτερο δείκτη εσόδων από κόστος και υψηλότερη οργανική παραγωγή κεφαλαίων.
Συνολικά, ήταν ένα ισχυρό αποτέλεσμα με βελτιωμένες προοπτικές.
1_314.JPG

Το επίκεντρο παραμένει το NII

Τα έσοδα ξεπέρασαν τη συναίνεση κατά +7%, με αιχμή το NII (περίπου +7%), λόγω της ταχύτερης ανατιμολόγησης και του πολύ χαμηλού beta των καταθέσεων (κάτω από 10% επί του παρόντος θα μπορούσε να φθάσει στο 15% περίπου μέχρι το τέλος του έτους) που αντισταθμίζουν το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τους χαμηλότερους όγκους, οδηγώντας σε βελτίωση των προοπτικών για το NIM για το σύνολο του έτους σε >3,0% (έναντι >2,4% προηγουμένως, και εξακολουθεί να είναι 250bps μέχρι το '25 έναντι >210bps προηγουμένως ) ή αύξηση του NII κατά 50% YoY, με πιθανή κορύφωση το 3ο τρίμηνο του 2023.
Τα έσοδα από αμοιβές ήταν επίσης ισχυρότερα (περίπου +5% έναντι των συν.), με αιχμή τις κάρτες, τα καταθετικά προϊόντα και τις αμοιβές που σχετίζονται με επενδύσεις.

Χαμηλότερο κόστος- ανθεκτική ποιότητα ενεργητικού

Τα κόστη ήταν 2% χαμηλότερα, εξακολουθώντας να υποστηρίζονται από τα μέτρα μείωσης του κόστους, οδηγώντας στο στόχο του Core C/I <35% από 42% περίπου προηγουμένως.
Επιπλέον, οι προβλέψεις μειώθηκαν κατά 6% σε τριμηνιαία βάση, με το CoR στις 61 μ.β. (-22% σε σχέση με το cons.), αν και τα NPEs αυξήθηκαν ελαφρώς λόγω έκτακτου περιστατικού στις επιχειρήσεις, αφήνοντας αμετάβλητο τόσο τον εγχώριο στόχο για το 2023 στο 5% (5,3% στο 2ο τρίμηνο) όσο και το CoR (στις 80 μ.β., το οποίο φαίνεται συντηρητικό).

Η δημιουργία κεφαλαίου θα συνεχιστεί- συντηρητικό μήνυμα για το μέρισμα

Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια στο τρίμηνο, με το CET1 FL να φτάνει το 17,3%, αυξημένο κατά +74 μ.β., με κινητήρια δύναμη τα οργανικά κέρδη και μόλις που αντισταθμίζεται από την ελαφρά αύξηση των RWA και τις αποσβέσεις DTC.
Η οργανική παραγωγή κεφαλαίων 2023-25 έχει αναβαθμιστεί σε >450 μ.β. από >350 μ.β., αναμένοντας επίσης μείωση των απαιτήσεων.
Ωστόσο, δηλώθηκε σαφώς ότι η επιτάχυνση των μερισμάτων ή η επαναγορά μετοχών δεν είναι ακόμη στο τραπέζι.
Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση για αγορά στην μετοχή, με την τιμή στόχο στα 6,70 ευρώ.

Goldman Sachs: Αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το σύνολο του έτους

Ως ισχυρά σε όλα τα επίπεδα χαρακτηρίζει η Goldman Sachs τα μεγέθη της ΕΤΕ, τονίζοντας ότι οδηγούν σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το σύνολο του έτους και παράλληλα τονίζει ότι αναμένει θετική αντίδραση εκ μέρους των επενδυτών καθώς τα στοιχεία της τράπεζας ήταν εξαιρετικά.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι, σε αντίθεση με την τάση στον τραπεζικό κλάδο, η ΕΤΕ κατόρθωσε να μειώσει το κόστος κινδύνου. Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση αγορά για τη μετοχή και δίνει τιμή – στόχο στα 7,10 ευρώ.

JPMorgan: Ένα ακόμη πακέτο ισχυρών μεγεθών

Υψηλότερα κατά 20% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της JPMorgan ήταν τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, όπως αναφέρει σε σχόλιό της, σημειώνοντας ότι η τράπεζα ανακοίνωσε ένα ακόμη πακέτο ισχυρών μεγεθών και εκτιμώντας ότι ο βασικός δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) θα διαμορφωθεί άνω του 15% το 2023 και άνω του 13% το 2025.
Διατηρεί τη σύσταση overweight και δίνει τιμή – στόχο στα 7,30 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης