Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανακαλεί η Bank of America - Θα αποφύγουν την μεγάλη ύφεση οι ΗΠΑ

Ανακαλεί η Bank of America - Θα αποφύγουν την μεγάλη ύφεση οι ΗΠΑ
Η αλλαγή έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell είπε στους δημοσιογράφους ότι η ίδια η κεντρική τράπεζα δεν προβλέπει πλέον ύφεση
Σε αλλαγή της πρόβλεψης για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας προχώρησαν οι αναλυτές της Bank of America, και είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που ανακάλεσε επίσημα την εκτίμησή της εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τις οικονομικές προοπτικές.
Η αλλαγή έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell είπε στους δημοσιογράφους ότι η ίδια η κεντρική τράπεζα δεν προβλέπει πλέον ύφεση.
Στην ανακοίνωση της νέας τους πρόβλεψης, οι οικονομολόγοι της BofA, με επικεφαλής τον Michael Gapen, επεσήμαναν τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα τους τελευταίους τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής ανεργίας και της χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές ως κλειδί για την αλλαγή στην έκκλησή τους.
«Τα πρόσφατα εισερχόμενα δεδομένα μας έκαναν να επανεκτιμήσουμε την προηγούμενη άποψή μας ότι μια ήπια ύφεση το 2024 είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την οικονομία των ΗΠΑ», έγραψαν.
«Η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας τα τελευταία τρία τρίμηνα ήταν κατά μέσο όρο 2,3%, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε κοντά στα χαμηλά όλων των εποχών και οι πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και σταδιακά».
Προέβλεψαν αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 2% για το τρίμηνο που θα λήξει τον Δεκέμβριο, 0,7% το 2024 και 1,8% το 2025.
Αυτό είναι περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες και 0,7 μονάδες υψηλότερο το 2023 και το 2024 από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, έγραψαν.
Η ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ φέτος, παρά τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης της Fed εδώ και δεκαετίες, ανάγκασε πολλούς στη Wall Street να αναθεωρήσουν επανειλημμένα τις προβλέψεις τους για το πότε η χώρα θα πέσει σε ύφεση.
Τώρα, με τα πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν επίμονη ισχύ στις προσλήψεις παράλληλα με τον μετριασμό του πληθωρισμού, οι αναλυτές αρχίζουν να επανεξετάζουν τις εκκλήσεις τους για ύφεση συνολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης