Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ευρώπη οδεύει σε ύφεση, έρχεται ένας βίαιος χειμώνας – Η οικονομική δυστοπία της ΕΕ σε επτά διαγράμματα

Η Ευρώπη οδεύει σε ύφεση, έρχεται ένας βίαιος χειμώνας – Η οικονομική δυστοπία της ΕΕ σε επτά διαγράμματα
Η στιγμή της αλήθειας θα έρθει τον Σεπτέμβριο, όταν ο επίτροπος Οικονομίας Gentiloni θα παρουσιάσει τις νέες προβλέψεις για την Ευρωζώνη το 2023.
Σχετικά Άρθρα
Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα - η οικονομία της ΕΕ περνάει δύσκολες στιγμές.
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δίνουν μια μικτή εικόνα: η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και, παρόλο που ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, παραμένει πεισματικά υψηλός.
Η οικονομική ανάπτυξη είναι στάσιμη.
Οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει την αύξηση των τιμών μέσω μιας σειράς επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων αποδείχθηκαν δύσκολες.
Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι, παρά την απότομη πτώση στις τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, τον μήνα Ιούλιο έφτασε στο 5,3%.
Κατηγορήστε γι’ αυτό τις ασταθείς τιμές στα τρόφιμα και τις υψηλές τιμές στον τομέα των υπηρεσιών.
Εάν λοιπόν ανησυχείτε, δεν είστε οι μοναδικοί.
Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών της ΕΕ στην οικονομία του μπλοκ μειώνεται σταθερά από την αρχή του έτους.
Αλλά μην πανικοβληθείτε - τουλάχιστον όχι ακόμη: στοιχεία για το ΑΕΠ που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα 31 Ιουλίου υποδηλώνουν ότι η ευρωζώνη πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση.
Ωστόσο, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Paolo Gentiloni αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι, «μετά τη στασιμότητα στην αρχή του έτους, η ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική» για το υπόλοιπο του 2023.
Η στιγμή της αλήθειας θα έρθει τον Σεπτέμβριο, όταν ο Gentiloni θα παρουσιάσει τις νέες προβλέψεις για την Ευρωζώνη το 2023.
(Προειδοποίησε ότι η εικόνα θα είναι πιθανώς λιγότερο αισιόδοξη από ό,τι είχε προβλεφθεί.)

AEΠ

Τριμηνιαίο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην ΕΕ και την ευρωζώνη, σε ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
1_316.JPG
(Οι προβλέψεις του ΑΕΠ για την ΕΕ και την ευρωζώνη δημοσιεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι ράβδοι αντιπροσωπεύουν τον μήνα που δημοσιεύτηκε κάθε πρόβλεψη).
2_233.JPG
Πληθωρισμός…


Οι κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν να περιορίσουν την αύξηση των τιμών αυξάνοντας τα επιτόκια, κάτι που θα κάνει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να ξοδεύουν περισσότερα και να αποταμιεύουν λιγότερα.
Στις 27 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στην ευρωζώνη στο 3,75% – η πέμπτη αύξηση φέτος.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde σηματοδότησε το ενδεχόμενο ανακοπής, αλλά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτό το σενάριο.
(Βασικά επιτόκια πολιτικής που ορίζονται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ*, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.)
3_160.JPG
Καμπύλη τιμών

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσε υποχώρησε του συνολικού πληθωρισμού, αλλά οι τιμές των τροφίμων παραμένουν υψηλές.
Οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι.
(Ποσοστό πληθωρισμού στην ευρωζώνη, σε ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος.)
4_110.JPG
Η πανδημία της COVID και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν όλεθρο στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας σε απότομη αύξηση στις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής παγκοσμίως.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας μειώνεται σταθερά από τότε που κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2022, αλλά παραμένει σημαντικά υψηλότερος από το 2019.
(Μηνιαίος Δείκτης Τιμών Τροφίμων, με βάση το 2014-2016 το 100.)
5_85.JPG
Πιστωτική κρίση

Η αύξηση των επιτοκίων πέτυχε μόνο εν μέρει επιβράδυνση του πληθωρισμού, αλλά έπληξε τα πιστωτικά όρια των νοικοκυριών και των εταιρειών.
(Καθαρή μεταβολή στη ζήτηση για δάνεια ή πιστωτικά όρια προς επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια νοικοκυριών στην ευρωζώνη, σε ποσοστιαία μεταβολή ανά τρίμηνο.)
6_50.JPG
Χαμηλή ανεργία

Η ανεργία στην ΕΕ έφτασε στο 5,9% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο — το χαμηλότερο επίπεδο από το 2000.
(Ποσοστό ανεργίας στις χώρες της ΕΕ από τον Ιούνιο του 2023, ως ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 15 έως 74 ετών που είναι άνεργος.
Το πόσο βαθύ είναι το χρώμα απεικονίζει το μέγεθος του προβλήματος)
7_39.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης