Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέο ράλι στο πετρέλαιο «βλέπει» η UBS: Θα φτάσει τα 91 δολ. έως το τέλος του 2023

Νέο ράλι στο πετρέλαιο «βλέπει» η UBS: Θα φτάσει τα 91 δολ. έως το τέλος του 2023
Πρόσφατα οι αναλυτές της Goldman Sachs επιβεβαίωσαν την πρόβλεψη τους για 93 δολάρια ανά βαρέλι για το αργό τύπου Brent και 86 δολάρια ανά βαρέλι για το WTI έως τον Δεκέμβριο,
Σχετικά Άρθρα
Νέο ράλι στην τιμή του πετρελαίου βλέπει η UBS εκτιμώντας ότι θα ξεπεράσει τα 90 δολ. ανά βαρέλι έως το τέλος του 2023, εν μέσω ρεκόρ ζήτησης και περιρισμού της προσφοράς.
«Βλέπουμε ακόμη περιθώρια για ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου», αναφέρεται σε πρόσφατο σημείωμα της UBS προς τους επενδυτές. «Αναμένουμε τώρα ότι το Brent θα φθάσει τα 95 δολάρια/βαρέλι και το αμερικανικό WTI αναφοράς θα ανέλθει στα 91 δολάρια/βαρέλι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, από τα τρέχοντα 90 δολάρια/βαρέλι και 85 δολάρια/βαρέλι, αντίστοιχα».
Οι τιμές του Brent International βρίσκονται λίγο κάτω από τα 85 δολάρια ανά βαρέλι, περίπου 3% μακριά από τα υψηλά επίπεδα έτους που είχαν επιτευχθεί νωρίτερα τον Αύγουστο. Οι τιμές του West Texas Intermediate κυμαίνονται πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι.

Ανησυχίες για Κίνα

Οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας, του δεύτερου μεγαλύτερου καταναλωτή αργού στον κόσμο, άσκησαν πρόσφατα πιέσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού. Τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας ενέτειναν τις ανησυχίες για υποτονική ανάκαμψη, καθώς το Πεκίνο μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια πολιτικής και «πάγωσε» την ενημέρωση σχετικά με την ανεργία των νέων.
«Ορισμένοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ότι οι τελευταίες προσπάθειες τόνωσης της Κίνας -μια μείωση κατά 15 μονάδες βάσης στη μεσοπρόθεσμη διευκόλυνση δανεισμού (MLF) ενός έτους και μια μείωση κατά 10 μονάδες βάσης στο βραχυπρόθεσμο επιτόκιο επαναπώλησης 7 ημερών- θα είναι επαρκείς για να αναζωογονήσουν τη ζήτηση», αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα της UBS. «Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής και ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός».
Ωστόσο, οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS δεν αναμένουν ότι η διολίσθηση των τιμών θα συνεχιστεί εν μέσω σταθεροποίησης των θεμελιωδών μεγεθών. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση των αποθεμάτων και την περιορισμένη προσφορά, καθώς η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ πλησιάζει σε χαμηλό διετίας.
Ο ΟΠΕΚ+ μειώνει την παραγωγή από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Η Σαουδική Αραβία επέκτεινε πρόσφατα τη μείωση της παραγωγής της κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για τον Σεπτέμβριο, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου.
«Αναμένουμε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ τον Αύγουστο», αναφέρεται στο σημείωμα.
Πρόσφατα οι αναλυτές της Goldman Sachs επιβεβαίωσαν την πρόβλεψη τους για 93 δολάρια ανά βαρέλι για το αργό τύπου Brent και 86 δολάρια ανά βαρέλι για το WTI έως τον Δεκέμβριο, τονίζοντας ότι η αγορά είναι λιγότερο «απαισιόδοξη» για την παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης