Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Πως θα επωφεληθούν οι επενδυτές από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης - Ο ρόλος των επιτοκίων

Morgan Stanley: Πως θα επωφεληθούν οι επενδυτές από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης - Ο ρόλος των επιτοκίων
Η επανάσταση της ΑΕ θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια πολιτικής πρώτα και μετά σε υψηλότερα
Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο των αγορών, ιδίως μεταξύ των επενδυτών μετοχών, οι οποίοι πρέπει να ξεχωρίσουν τους νικητές από τους ηττημένους και να αποφασίσουν πώς θα διαπραγματευτούν.
Τα μακροοικονομικά θέματα της απασχόλησης, του πληθωρισμού και των επιτοκίων σχετίζονται επίσης με το θέμα.
Με τον καιρό, θα μάθουμε πώς αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη, σε ποιους κλάδους και σε ποιο χρονικό ορίζοντα πραγματοποιούνται τα οφέλη, αναφέρει νέα ανάλυση της Morgan Stanley.

Απασχόληση

Όσον αφορά την απασχόληση, η Morgan Stanley συνεχίζει να δηλώνει τη δυσπιστία της για τις ζοφερές προβλέψεις ότι μυριάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω της νέας τεχνολογίας.
Οι οικονομίες εξελίσσονται και η έλευση του λαμπτήρα δεν άφησε μια παρατεταμένη ορδή ανέργων κηροποιών.
Οι επιπτώσεις για τις αγορές εργασίας μπορούν να κατηγοριοποιηθούν (ακολουθώντας, για παράδειγμα, τον Acemoglu (2021)) σε αποτέλεσμα παραγωγικότητας, φαινόμενο μετατόπισης και αποτέλεσμα επαναφοράς.
Η υψηλότερη παραγωγικότητα καθιστά κάθε εργαζόμενο πιο κερδοφόρο και επομένως θα αυξήσει τη ζήτηση για εργασία με την πάροδο του χρόνου.
Ωστόσο, ορισμένοι θα εκτοπιστούν βραχυπρόθεσμα, καθώς χρειάζονται λιγότεροι εργαζόμενοι και οι εργασίες αυτοματοποιούνται.
Αλλά ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπεται είναι ότι η νέα τεχνολογία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, επαναφέροντας πολλούς εργαζόμενους.
Η εφεύρεση του υπολογιστή δημιούργησε την ανάγκη για προγραμματιστές υπολογιστών.
Επειδή η μετατόπιση μπορεί να είναι περισσότερο βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, όσο ταχύτερη είναι η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας, τόσο υψηλότεροι είναι οι κίνδυνοι αρνητικών επιπτώσεων στην απασχόληση.
Ο χρόνος υιοθέτησης και ανάπτυξης είναι ακόμα ασαφής.
Η Morgan Stanley έχει επισημάνει τις άμεσες επιπτώσεις στην αγορά, ενώ η πρόσφατη έρευνα της δείχνει ότι οι εταιρείες εξετάζουν την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ότι δεν είναι πιθανή η άμεση διακοπή.

Μετατοπίσεις

Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι απλώς και μόνο επειδή η ίδια εργασία μπορεί να γίνει από λιγότερους εργαζόμενους, το αποτέλεσμα δεν είναι χαμηλότερη απασχόληση.
Η ιστορία υποδηλώνει ότι απλώς θα δούμε περισσότερα αποτελέσματα.
Το δικηγορικό επάγγελμα αναφέρεται συχνά ως ώριμο για να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει εάν η ίδια ποσότητα νομικής εργασίας θα γίνει με λιγότερους δικηγόρους και συνεργάτες ή αντ' αυτού, εάν αντικείμενα όπως διαθήκες και καταπιστεύματα θα μετατραπούν από την αρμοδιότητα των σχετικά πλουσίων σε πανταχού παρόντα.
Η υψηλότερη απόδοση μπορεί να μην είναι μετρήσιμη.
Στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη διερευνάται και αναπτύσσεται.
Οι θεσμικοί επενδυτές μπορεί να μάθουν να καλύπτουν περισσότερες ονομαστικές μετοχές από ποτέ και να αναπτύσσουν επενδυτικές διατριβές σε όλο και περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Το να κάνετε περισσότερη δουλειά χωρίς να μειώσετε την απασχόληση είναι σαφώς ένα εύλογο αποτέλεσμα, αλλά εάν ολόκληρη η βιομηχανία υιοθετήσει την τεχνολογία, τα κέρδη θα ενισχυθούν, αναφέρει η Morgan Stanley.

Αύξηση παραγωγικότητας

Σίγουρα όμως, στις διάφορες εφαρμογές, θα υπάρξει κάποια καθαρή αύξηση της ουσιαστικής και μετρήσιμης παραγωγικότητας, επιτρέποντας στην οικονομία να παράγει περισσότερα με χαμηλότερο κόστος.
Το αποτέλεσμα τελικά θα ήταν μια αποπληθωριστική ώθηση.
Προς το παρόν, η Fed εργάζεται για τη μείωση του πληθωρισμού μέσω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής - AI ή όχι.
Και δεδομένου ότι τα κέρδη παραγωγικότητας θα εμφανιστούν μόνο με την πάροδο του χρόνου, μπορούμε να σκεφτούμε την περίοδο αφότου η Fed έχει αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών.
Θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο;
Μόνο έως ότου η Fed δει τον αποπληθωρισμό να συμβαίνει και τότε θα θελήσει να χαλαρώσει την πολιτική για να καλύψει τη χαλάρωση που δημιουργεί μια πιο παραγωγική οικονομία.
Ενώ ο αποπληθωρισμός από την αύξηση της παραγωγικότητας θα πρέπει πρώτα να οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια πολιτικής, με την πάροδο του χρόνου, εάν τα κέρδη παραγωγικότητας είναι μεγάλα και διατηρήσιμα, θα πρέπει να δούμε στην πραγματικότητα υψηλότερα επιτόκια πολιτικής, εκτιμά η Morgan Stanley.
Όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγικότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρο για επένδυση.
Για να διατηρηθεί η οικονομία σε ισορροπία με την αύξηση της παραγωγικότητας απαιτούνται υψηλότερα επιτόκια.
Και εάν η υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας αναμένεται να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα, τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται σε ολόκληρη την καμπύλη απόδοσης.
Επιπλέον, επειδή τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγούνταν από τα θεμελιώδη μεγέθη και όχι από τον πληθωρισμό, ολόκληρη η καμπύλη πραγματικών αποδόσεων θα πρέπει να αυξηθεί.
Όμως, αντί να θεωρούνται τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια ως αρνητικά για τις μετοχές, η ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας σημαίνει ότι τόσο τα κέρδη όσο και τα πραγματικά επιτόκια μπορούν να αυξηθούν ταυτόχρονα - μια αλλαγή σε έναν συσχετισμό που πολλοί στις αγορές έχουν συνηθίσει, καταλήγει η Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης