Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Φτάνει η ώρα της αλήθειας για οικονομίες και αγορές - Σήμα ύφεσης στέλνει η ανθεκτικότητα στην τιμή του χρυσού…

tags :
Φτάνει η ώρα της αλήθειας για οικονομίες και αγορές - Σήμα ύφεσης στέλνει η ανθεκτικότητα στην τιμή του χρυσού…
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση…
Ως γνωστόν, ο χρυσός είναι ένα από τα περιουσιακά στοιχεία με τις καλύτερες επιδόσεις σε περιόδους κρίσεων.
Η ανθεκτικότητά που παρουσιάζει απέναντι αποτελεί άλλο ένα σημάδι –μαζί με την επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων– ότι οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται – αν και πάντα πρέπει να δυσπιστούμε σε ό,τι αφορά ορισμένες αγορές που έχουν μια υποτιθέμενη έκτη αίσθηση για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.
Γενικότερα, είναι διάχυτη η πεποίθηση πως το κίτρινο μέταλλο έχει ιδιαίτερη διόραση όταν γίνεται λόγος για αύξηση του πληθωρισμού ή επικείμενες εξάρσεις της αγοράς.
Παρότι κανένας άντρας, γυναίκα ή μέταλλο δεν έχει κρυστάλλινη σφαίρα, θα ήταν παράλειψη να απορρίψουμε τι μπορεί να λέει το πολύτιμο μέταλλο – ειδικά αν συντρέχουν και άλλα δεδομένα.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο χρυσός θα μπορούσε να υποχωρήσει σε πολλές περιστάσεις, καθώς οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ ανήλθαν σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αντίθετα, ήταν ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις τους τελευταίους έξι μήνες (το ασήμι ακόμα περισσότερο), και επίσης τις τελευταίες εβδομάδες σημείωσε αύξηση.
Ανατρέχοντας σε προηγούμενες υφέσεις, διαπιστώνουμε πως ο χρυσός πάντα είχε συνήθως την καλύτερη απόδοση έναντι των κύριων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων (μετοχές, ομόλογα, εταιρικό χρέος και εμπορεύματα).
Μπορούμε επίσης να δούμε από το γράφημα ότι οι μετοχές έχουν τη χειρότερη απόδοση από τα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζονται, σημειώνοντας ράλι πριν ξεκινήσει η ύφεση, πριν αρχίσει το ξεπούλημα στην αγορά.

Ένα μεγάλο «αλλά»…

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά», καθώς η επόμενη ύφεση είναι πιθανό να συνοδεύεται από αυξημένο πληθωρισμό.
Το παραπάνω διάγραμμα ταιριάζει πιθανώς με αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θα περίμεναν να συμβεί σε μια ύφεση, δηλαδή πωλήσεις μετοχών και ράλι στα ομόλογα.
Όμως, σε μια πληθωριστική ύφεση σημασία έχουν οι πραγματικές αποδόσεις, όχι οι ονομαστικές.
Σε τέτοιες πτώσεις, η ψευδαίσθηση του χρήματος σημαίνει ότι οι μετοχές συνήθως είναι εντάξει σε ονομαστικούς όρους, αλλά υφίστανται μεγάλες απώλειες σε πραγματικούς όρους.
Ομοίως, τα ομόλογα αυξάνονται σε ονομαστικούς όρους, αλλά σε πραγματικούς όρους χάνουν την αξία τους.
Τα εμπορεύματα κάνουν ράλι τόσο σε πραγματικούς όσο και σε ονομαστικούς όρους.
Εν κατακλείδι, ακόμα κι αν ο χρυσός δεν σηματοδοτεί ύφεση, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης