Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Επιστρέφει ο φόβος της ύφεσης - Στενεύουν τα περιθώρια για τις μετοχές λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας

BlackRock: Επιστρέφει ο φόβος της ύφεσης - Στενεύουν τα περιθώρια για τις μετοχές λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας
Η BlackRock παραμένει επιλεκτική σε μετοχές και ομόλογα, δίνοντας σύσταση underweight στις μετοχές αναπτυσσόμενων χωρών
Επιστρέφει η επιφύλαξη για ύφεση διεθνώς, με τις αγορές ομολόγων και μετοχών να επηρεάζονται… μετά το ιλιγγιώδες α’ εξάμηνο που τροφοδοτήθηκε από την πιθανότητα της «ήπιας προσγείωσης».
Σύμφωνα με την BlackRock, οι αγορές διάγουν βίο πρωτόγνωρο, στο πλαίσιο ενός μακροοικονομικού περιβάλλοντος που οδηγεί, εκ των πραγμάτων, σε συνεχείς αλλαγές σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά αφηγήματα: από την αισιοδοξία αποφυγής της ύφεσης στον φόβο πως τα κακά μακροοικονομικά δεδομένα θα αποτελέσουν μάντη κακών σημείων για τα χρηματιστήρια.
Όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος, «Βλέπουμε την αγορά να καθοδηγείται από τα δεδομένα, σαν να βρισκόμαστε σε έναν κανονικό επιχειρηματικό κύκλο.
Ωστόσο η κατάσταση έχει αλλάξει, με τις διαταραχές της πανδημίας να δίνουν τη θέση τους σε διαρθρωτικές αλλαγές: Το γηράσκον εργατικό δυναμικό είναι μία από αυτές».
Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνεται καθώς μια κάποια εξομάλυνση επιτυγχάνεται.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως οι καταναλωτές επέστρεψαν στις δαπάνες τους προς τις υπηρεσίες, μετά την εκτίναξη των αγαθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Εκτιμούμε ότι περίπου τα δύο τρίτα της μετατόπισης των δαπανών έχουν πλέον ξετυλιχθεί.
Ταυτόχρονα, η άνοδος των θέσεων εργασίας εξομαλύνεται χωρίς αύξηση της ανεργίας.
Αυτό συνέβαλε στην αύξηση των μισθών – οδηγώντας σε χαμηλότερη πίεση στις τιμές και στις βασικές υπηρεσίες».
Οι εργοδότες στους κλάδους του λιανεμπορίου αντιμετωπίζουν, πλέον, μικρότερες μικρότερη πίεση ως προς το να πληρώσουν εργαζομένους που χρειάζονταν.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα μεταβαλλόμενα αφηγήματα δείχνουν πώς η αγορά προσπαθεί να μεταφράσει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την ευρύτερη μακροοικονομική εικόνα σε επενδυτικές απόψεις που βασίζονται σε έναν τυπικό επιχειρηματικό κύκλο.

Τεχνητή νοημοσύνη…

Η ευφορία για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) ενίσχυσε τις μετοχές των ΗΠΑ φέτος, παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Η τραπεζική αναταραχή τον Μάρτιο αναζωογόνησε τους φόβους για ύφεση, αλλά οι μετοχές σύντομα επανήλθαν σε ανοδική πορεία λόγω της πτώσης του πληθωρισμού.
Τον Αύγουστο όμως πάτησαν φρένο…
Τα δεδομένα που υποδηλώνουν σταθερή ανάπτυξη αναζωπύρωσαν φόβους για υψηλότερα επιτόκια - τα «καλά νέα» έγιναν «κακά νέα» - και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν καθώς οι επενδυτές άρχισαν να απαιτούν μεγαλύτερο premium για τη διακράτηση μακροπρόθεσμων ομολόγων.
Σύμφωνα με την BlackRock, το αφήγημα θα μπορούσε να αναστραφεί ξανά.
Κάτι που διέφυγε από τα ραντάρ είναι το γεγονός της στασιμότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ, η οικονομία έχει ήδη παραμείνει στάσιμη για 18 μήνες βάσει ΑΕΠ.
Μια πλήρους εύρους ύφεση μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί, και η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου φαίνεται ότι θα επιταχυνθεί, χάρη στους καταναλωτές, που ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις τους.
Όμως, η εξάντληση των οικιακών κεφαλαιακών αποθεμάτων θα μπορούσε να φέρει χαμηλότερη ανάπτυξη.
Αλλά είτε περνάμε από ύφεση και ανάκαμψη, είτε από εξομάλυνση, νομίζουμε ότι καταλήγουμε στο ίδιο μέρος - κάτι που σημαίνει πως ζούμε στα πιο αδύναμα δυόμισι χρόνια για την οικονομία των ΗΠΑ εκτός της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η αιτία

Αλλά γιατί το γεγονός της αδύναμης ανάπτυξης διέφυγε των ραντάρ… των οικονομολόγων;
Η φαινομενικά ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας αντικατοπτρίζει, σε μεγάλο βαθμό, μια κάλυψη από το σοκ της πανδημίας.
Καθώς όμως η άνοδος των θέσεων εργασίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνεται.
Ειδικά στην Ευρώπη, η δραστηριότητα έχει αποδυναμωθεί και μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση.
Ως αποτέλεσμα, η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών έχει διακοπεί.
Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα.
«Πιστεύουμε ότι το βασικό ζήτημα είναι δομικό και τρέχει τώρα.
Το εργατικό δυναμικό αυξάνεται πιο αργά καθώς ο πληθυσμός γερνάει» αναφέρει η BlackRock, προσθέτοντας: Η ασθενής ανάπτυξη δεν μεταφράζεται σε υψηλότερη ανεργία όπως παλιά. Βλέπουμε στασιμότητα της πλήρους απασχόλησης.
Οι δημογραφικές αλλαγές που προκαλούν ελλείψεις εργαζομένων σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα μόνο με ασθενέστερη ανάπτυξη.
Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αρχίζουν να πιέζουν τις αγορές, και για αυτό πιστεύουμε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά, αναγκάζοντας εντέλει τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν αυστηρή νομισματική πολιτική.

Συμπέρασμα

Βάσει των προαναφερθέντων, η BlackRock παραμένει επιλεκτική σε μετοχές και ομόλογα, δίνοντας σύσταση underweight στις μετοχές αναπτυσσόμενων χωρών για τους επόμενους 6-12 μήνες.
«Και σε αυτόν τον ορίζοντα, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε δυνάμεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη» καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης