Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε σκληρή γραμμή το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Η μείωση του χρέους δεν αρκεί, οι αριθμοί «παραπλανούν»

Σε σκληρή γραμμή το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Η μείωση του χρέους δεν αρκεί, οι αριθμοί «παραπλανούν»
Χρειαζόμαστε ισχυρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας… ανέφερε εν ολίγοις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (EFB) Niels Thygesen
Να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων καλεί με έκθεσή του τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Μετά από τέσσερα χρόνια στη διάρκεια των οποίων το γνωστό και ως Σύμφωνο Σταθερότητας ανεστάλη διαπιστώνεται επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε σε μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (EFB) Niels Thygesen, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της EFB την Τετάρτη.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το EFB είναι ένα ανεξάρτητο σώμα οικονομολόγων που αξιολογεί την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στην ΕΕ…
Αν μη τι άλλο, λοιπόν, βάσει όσων υποστηρίζουν στο σημείωμά τους, τα μέλη του EFB απασχολεί η βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού χρέους.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, το εθνικό χρέος στην ευρωζώνη κατά μέσο όρο ανέρχεται στο στο 91% της οικονομικής παραγωγής - πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο 60%.
Μετά δε την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η συσσώρευση χρέος τίθεται και πάλι στο επίκεντρο των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη για τις χώρες που δεν παίρνουν στα σοβαρά τη βιωσιμότητα του χρέους τους», δήλωσε ο Thygesen, φωτογραφίζοντας τις Ιταλία και Γαλλία, οι οποίες εμφανίζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα.
Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα αφού η κυβέρνηση της Giorgia Meloni αναθεώρησε δραστικά προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το έλλειμμα.
Από την πλευρά του EFB, αυτό αυξάνει την πίεση στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να συμφωνήσουν επιτέλους σε νέους, λειτουργικούς κανόνες για το χρέος.
Η μεταρρύθμιση του Σύμφωνου Σταθερότητας έχει καθυστερήσει… είπε ο Thygesen.
Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους έχει παραμεληθεί.
Η έκθεση ανέφερε ότι το 2022 ήταν μια χρονιά με δύο πρόσωπα.
Από τη μία πλευρά, η ΕΕ κατέγραψε την ισχυρότερη μείωση του χρέους στην ιστορία της: ο λόγος του χρέους μειώθηκε κατά μέσο όρο περίπου 4%.
Ορισμένες υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα ανέφεραν ακόμη και διψήφια ποσοστιαία πτώση.
Πάντως, μακροπρόθεσμα, πέντε χώρες θεωρήθηκε ότι αντιμετωπίζουν λιγότερο οξείς κινδύνους (Τσεχία, Ελλάδα, Κύπρος, Λιθουανία και Πορτογαλία).

Η ισχυρότερη μείωση του χρέους στην ιστορία δεν αρκεί…

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 3,4%.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Ωστόσο, οι αριθμοί είναι «παραπλανητικοί», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Η υποκείμενη τάση είναι «μη βιώσιμη».
Οι καθαρές δαπάνες των κυβερνήσεων αυξήθηκαν ταχύτερα από τη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών - ακόμη και μετά την αφαίρεση των υψηλών δαπανών για την Ενέργεια και τα επιδόματα για τον κορωνοϊό.
«Αυτό δεν προμηνύεται καλό για τις δημοσιονομικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια», προειδοποιούν οι συγγραφείς.
Η δε Επιτροπή δεν έκανε τίποτα για να μην αυξηθεί το χρέος επειδή το Σύμφωνο Σταθερότητας είχε ανασταλεί λόγω Covid.
Με άλλα λόγια, η EFB κατηγορεί την αρχή για ελλείψεις εποπτείας.
Οι οικονομολόγοι του, λοιπόν, απαιτούν μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και ενεργοποίησή του το 2024.
Ο Thygesen αναμένει ότι η Επιτροπή θα κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει για τα ελλείμματα της Γαλλίας και της Ιταλίας επειδή το προγραμματισμένο νέο χρέος τους 4,4% και 4,3% το επόμενο έτος είναι πάνω από το ανώτατο όριο της συνθήκης του Μάαστριχτ (3%).
Δεδομένων των προβλέψεων, θα είναι δύσκολο για την Επιτροπή να αποφύγει τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος, δήλωσε ο Thygesen.

Διαφωνίες

Ωστόσο, η μεταρρύθμιση των κανόνων για το χρέος παραμένει κολλημένη στο Συμβούλιο των κρατών μελών.
Οι χώρες είναι χωρισμένες σε δύο στρατόπεδα: τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Οι μεν πιέζουν για περισσότερη ευελιξία στη μείωση του χρέους, οι δε θέλουν σταθερούς κανόνες ώστε να μειώνεται κάθε χρόνο.
Το Βερολίνο φοβάται ότι ορισμένες κυβερνήσεις θα επιβραδύνουν τη μείωση του χρέους τους χωρίς ετήσιους στόχους.
Επισημαίνεται πως το προσχέδιο της Επιτροπής προβλέπει τετραετή πρόγραμματα μείωσης χρέους ειδικά για κάθε χώρα.
Η αρχή ελπίζει ότι οι κυβερνήσεις θα τηρήσουν την αμοιβαία συμφωνηθείσα οδό αντί να πρέπει να εκπληρώσουν τους στόχους λιτότητας που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες.
Το EFB υποστηρίζει την προσέγγιση της Επιτροπής, αλλά δείχνει κατανόηση για τις γερμανικές ανησυχίες.
Ωστόσο, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για την επιβολή σταθερών οικονομικών από τους άκαμπτους ετήσιους στόχους, λέει ο Thygesen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης