Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑΑ η αξιολόγηση των ΗΠΑ, σταθερό το trend

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑΑ η αξιολόγηση των ΗΠΑ, σταθερό το trend
Δεν υποβαθμίζει τις ΗΠΑ η DBRS
Σχετικά Άρθρα
Σε «ΑΑΑ» (ανώτατη» επιβεβαίωσε την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για τις ΗΠΑ, η DBRS Morningstar, διατηρώντας παράλληλα σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, το σταθερό trend αντανακλά την άποψη της ότι η ισχύς της οικονομίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και των χρηματοπιστωτικών αγορών, συνεχίζει να παρέχουν υποστήριξη στις αξιολογήσεις. Η οικονομία είναι εξαιρετικά μεγάλη, αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής και είναι ανθεκτική δεδομένης της διαφοροποίησης, των ευέλικτων αγορών εργασίας και του καινοτόμου και ανταγωνιστικού ιδιωτικού τομέα. Η χώρα επωφελείται από εδραιωμένους δημοκρατικούς θεσμούς, ισχυρό νομικό σύστημα και διαφανή διακυβέρνηση. Επιπλέον, οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ και το δολάριο βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου εμπορίου και των ροών κεφαλαίων, γεγονός που παρέχει στις ΗΠΑ ασυνήθιστα υψηλό βαθμό ευελιξίας χρηματοδότησης.
Παρά αυτές τις πιστωτικές δυνάμεις, δύο αλληλένδετες προκλήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα θεμελιώδη πιστωτικά στοιχεία των ΗΠΑ με την πάροδο του χρόνου. Πρώτον, το ομοσπονδιακό δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο 5-6% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2030, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO). Εάν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει το μεγάλο διαρθρωτικό της έλλειμμα, οι μετρήσεις του δημόσιου χρέους θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται μεσοπρόθεσμα, βλάπτοντας ενδεχομένως τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και την ανθεκτικότητα σε κραδασμούς. Δεύτερον, η αυξημένη πολιτική πόλωση μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Το ομοσπονδιακό χρέος που κατέχει το δημόσιο αναμένεται να αυξηθεί από 97% του ΑΕΠ το 2022 σε 104% το 2027 και στη συνέχεια να αυξηθεί γρήγορα.
Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν σαφώς βελτιωθεί, αλλά η επιστροφή στον στόχο του 2% θα μπορούσε να απαιτήσει υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του φαίνεται σχετικά καλά τοποθετημένο για να αντιμετωπίσει τις πιθανές αναταράξεις της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης