Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Stress tests» ΔΝΤ: Ανθεκτικό το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στα υψηλά επιτόκια

«Stress tests» ΔΝΤ: Ανθεκτικό το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στα υψηλά επιτόκια
Άρθρο (Charles Cohen, Srobona Mitra, Fabio Natalucci) στο blog του ΔΝΤ
Σχετικά Άρθρα
Το παγκόσμιo χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή τη φορά -σε αντίθεση με το 2007- θα αντέξει το τρέχον περιβάλλον υψηλών επιτοκίων που έχουν επιβάλλει οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αναφέρουν σε μελέτη τους οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μετά από εφαρμογή των δικών τους «stress tests» σε 900 τράπεζες από 29 χώρες.
Ειδικότερα, στην ανάλυση σημειώνεται πως οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αγωνίζονται να περιορίσουν τον πληθωρισμό που παραμένει πεισματικά υψηλός σε πολλές χώρες -και να επιβραδύνουν τις οικονομίες με αυτόν τον τρόπο.
Τούτου λεχθέντος, οι χρηματοπιστωτικές εποπτικές αρχές πρέπει να οξύνουν τα εργαλεία και τις ρυθμιστικές τους απαντήσεις για την αντιμετώπιση των απειλών. «Οι νέοι κίνδυνοι που συγκεντρώνονται στο τραπεζικό σύστημα σηματοδοτούν ότι είναι καιρός να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των πιο αδύναμων τραπεζών».
«Βελτιώσαμε τα εργαλεία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) για να επικεντρωθούμε στους κινδύνους από την αύξηση των επιτοκίων και να ενσωματώσουμε το είδος των πιέσεων χρηματοδότησης που οδήγησε σε χρεοκοπία ορισμένες τράπεζες τον Μάρτιο. Αναπτύξαμε επίσης ένα νέο εργαλείο επιτήρησης για την παρακολούθηση αναδυόμενων τραπεζικών αδυναμιών χρησιμοποιώντας προβλέψεις αναλυτών και παραδοσιακές μετρήσεις τραπεζών. (...)
Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί κίνδυνο για τις τράπεζες, παρόλο που πολλές επωφελούνται εισπράττοντας υψηλότερα επιτόκια από τους δανειολήπτες, διατηρώντας παράλληλα τα επιτόκια των καταθέσεων χαμηλά. Οι ζημίες δανείων μπορεί επίσης να αυξηθούν καθώς τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον υψηλότερο κόστος δανεισμού -ειδικά εάν χάσουν θέσεις εργασίας ή επιχειρηματικά έσοδα. Εκτός από τα δάνεια, οι τράπεζες επενδύουν σε ομόλογα και άλλα χρεόγραφα, τα οποία χάνουν την αξία τους όταν αυξάνονται τα επιτόκια. Οι τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να τα πουλήσουν με ζημία, εάν αντιμετωπίσουν ξαφνικές αναλήψεις καταθέσεων ή άλλες πιέσεις χρηματοδότησης. Η αποτυχία της Silicon Valley Bank ήταν ένα δραματικό σχετικό παράδειγμα».
«Το τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται σε γενικές γραμμές ανθεκτικό, σύμφωνα με το νέο παγκόσμιο τεστ αντοχής σχεδόν 900 δανειστών σε 29 χώρες, που περιγράφεται σε ένα κεφάλαιο της τελευταίας Έκθεσης Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η άσκησή μας, η οποία δείχνει πώς θα τα πήγαιναν οι δανειστές σύμφωνα με το βασικό σενάριο που προβάλλουμε στην τελευταία Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική του ΔΝΤ, εντόπισε 30 τραπεζικούς ομίλους με χαμηλά επίπεδα κεφαλαίου, που αντιπροσωπεύουν από κοινού περίπου το 3% των παγκόσμιων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων.
gfsr-ch3-chart1-v4.jpg
Αλλά εάν πλαισιωθεί από σοβαρό στασιμοπληθωρισμό -υψηλός πληθωρισμός με παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση 2%- σε συνδυασμό με ακόμη υψηλότερα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες, οι απώλειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Ο αριθμός των αδύναμων τραπεζικών ιδρυμάτων θα αυξηθεί σε 153 και θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων. Εξαιρουμένης της Κίνας, υπάρχουν πολύ περισσότερες αδύναμες τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες παρά στις αναδυόμενες αγορές.
Αυτή η ομάδα αδύναμων τραπεζών υποφέρει από την αύξηση των επιτοκίων, τις αυξανόμενες αθετήσεις δανείων και την πτώση των τιμών στα ομόλογα.
weo-ch3-chart-2-v2.jpg
(...) Η μεγάλη ομάδα αδύναμων τραπεζών που εντοπίστηκαν και στις δύο ασκήσεις υπογραμμίζει την ανάγκη για νέα μέτρα πολιτικής στον τραπεζικό τομέα:

-Οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων από τις εποπτικές αρχές θα πρέπει να περιλαμβάνουν ανάλυση βάσει της αγοράς, να περιλαμβάνουν μικρότερους δανειστές και να δοκιμάζουν τις τράπεζες έναντι σεναρίων που είναι πιο σοβαρά δυσμενή αλλά ακόμα εύλογα.
-Οι εποπτικές αρχές των τραπεζών πρέπει να είναι διορατικές και να είναι έτοιμες και πρόθυμες να αντιμετωπίσουν τις εντοπισμένες αδυναμίες.
-Πρέπει να βελτιωθούν τα διεθνή πρότυπα για να αποτραπούν οι κίνδυνοι ρευστότητας και επιτοκίων στις τράπεζες. Τουλάχιστον το ένα πέμπτο των οικονομιών έχουν αδύναμες εποπτικές και ρυθμιστικές πρακτικές για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, και η αναταραχή του Μαρτίου δείχνει γιατί αυτό είναι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
-Οι τράπεζες θα ήταν πιο ανθεκτικές εάν είναι καλύτερα προετοιμασμένες να έχουν πρόσβαση στις δανειοδοτικές διευκολύνσεις της κεντρικής τράπεζας.
-Τώρα που οι τραπεζικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει, τα ιδρύματα και οι ρυθμιστικές αρχές και οι εποπτικές αρχές τους θα πρέπει να αφιερώσουν αυτόν τον χρόνο για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα».
gfsr-ch3-chart-3-v4.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης