Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κορυφαίοι οικονομολόγοι συμφωνούν: Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Κορυφαίοι οικονομολόγοι συμφωνούν: Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων κατά τους τελευταίους 18 μήνες σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Στην άποψη ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκλίνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι, επιβαρύνοντας το outlook για τις διεθνείς αγορές.
Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων κατά τους τελευταίους 18 μήνες σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο στο εύρος του 5,25% - 5,5% τον Ιούλιο του 2023. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι ενδεχομένως τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι ανέμεναν αρχικά οι αγορές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της World Bank, Ajay Banga, ο οποίος δήλωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν πιθανότατα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα περιπλέξουν το επενδυτικό τοπίο για τις εταιρείες και τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, ιδίως υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει σημαντικά από το ανώτατο επίπεδο του Ιουνίου του 2022, που ήταν 9,1% σε ετήσια βάση, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερος των προσδοκιών τον Σεπτέμβριο στο 3,7%, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας την περασμένη εβδομάδα.
«Σίγουρα, θα δούμε τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είδαμε τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που ήταν απογοητευτικά εάν ελπίζατε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν» δήλωσε ο Greg Guyett από τη HSBC, μιλώντας στο CNBC. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως οι ανησυχίες για το επίμονα υψηλότερο κόστος δανεισμού είχαν ως αποτέλεσμα ένα «πολύ ήσυχο περιβάλλον» στις αγορές με αδύναμη έκδοση κεφαλαίων και δημόσιες εγγραφές, όπως εκείνη της Birkenstock.
«Θα πω ότι ο στρατηγικός διάλογος έχει αναζωπυρωθεί αρκετά ενεργά, επειδή νομίζω ότι οι εταιρείες αναζητούν ανάπτυξη και βλέπουν τις συνέργειες ως έναν τρόπο για να το πετύχουν αυτό, αλλά νομίζω ότι θα περάσει λίγος καιρός προτού οι άνθρωποι αρχίσουν να τραβούν τη σκανδάλη δεδομένου του κόστους χρηματοδότησης», πρόσθεσε ο Guyett.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ

Αντίστοιχα, η ΕΚΤ προχώρησε τον περασμένο μήνα στη 10η συνεχή αύξηση των επιτοκίων της (διαμορφώνονται στο 4%), παρά τις ενδείξεις εξασθένησης της οικονομίας της ευρωζώνης. Ωστόσο, σηματοδότησε ότι περαιτέρω αυξήσεις ενδεχομένως να μην είναι στο τραπέζι προς το παρόν.
Αρκετοί διοικητές κεντρικών τραπεζών και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσαν στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι, ενώ μια αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο μπορεί να είναι απίθανη, η πόρτα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για αυξήσεις στο μέλλον, δεδομένων των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και του ενδεχόμενου νέων σοκ.
Ο Κροάτης κεντρικός τραπεζίτης, Boris Vujčić, δήλωσε ότι η πρόταση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν είναι καινούργια, αλλά ότι οι αγορές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη έχουν αργήσει να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους για να την προσαρμόσουν.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν προτού πειστούμε ακράδαντα ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται καθ' οδόν προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας, κάτι που δεν θα συμβεί πολύ σύντομα», δήλωσε ο Vujčić στο CNBC,
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, και ο Vujčić δήλωσε ότι η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι επιδράσεις της βάσης, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και η στασιμότητα της οικονομίας συνεχίζουν να επηρεάζουν τα στοιχεία.
«Ωστόσο, σε κάποιο σημείο, όταν ο πληθωρισμός φτάσει σε ένα επίπεδο, θα υπέθετα κάπου κοντά στο 3% με 3,5%, υπάρχει μια αβεβαιότητα κατά πόσον, δεδομένης της δύναμης της αγοράς εργασίας και των μισθολογικών πιέσεων, θα έχουμε περαιτέρω σύγκλιση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας με τον τρόπο που έχει προβλεφθεί αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. «Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα».
Επιφυλακτικός εμφανίζεται και ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης, Mārtiņš Kazāks, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ευτυχής για την παραμονή των επιτοκίων στο σημερινό τους επίπεδο, αλλά δεν μπορεί να «κλείσει την πόρτα» σε περαιτέρω αυξήσεις για δύο λόγους. «Ο ένας είναι φυσικά η αγορά εργασίας -δεν έχουμε ακόμη δει την κορύφωση της αύξησης των μισθών- αλλά ο άλλος είναι φυσικά η γεωπολιτική», δήλωσε μιλώντας στο CNBC κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του ΔΝΤ. «Μπορεί να έχουμε περισσότερα σοκ που μπορεί να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε άνοδο και γι' αυτό φυσικά πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τις εξελίξεις του πληθωρισμού». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η νομισματική πολιτική εισέρχεται σε μια νέα φάση του κύκλου «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», η οποία πιθανότατα θα συνεχιστεί ώστε να διασφαλίσει ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει να επαναφέρει τον πληθωρισμό σταθερά στο 2% το β' εξάμηνο του 2025.
Επίσης, στο πιο «γερακίσιο» άκρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Αυστριακός, Robert Holzmann, υπέδειξε ότι οι κίνδυνοι για την τρέχουσα πορεία του πληθωρισμού εξακολουθούν να κλίνουν προς τα πάνω, επισημαίνοντας το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Hamas και άλλες πιθανές διαταραχές που θα μπορούσαν να στείλουν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα. «Αν έρθουν πρόσθετα σοκ και αν οι πληροφορίες που έχουμε αποδειχθούν λανθασμένες, ίσως χρειαστεί να αυξήσουμε τις τιμές άλλη μια φορά ή ίσως δύο φορές», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αυτό είναι επίσης ένα μήνυμα που δόθηκε στην αγορά: μην αρχίσετε να μιλάτε για το πότε θα υπάρξει η πρώτη μείωση. Βρισκόμαστε ακόμη σε μια περίοδο κατά την οποία δεν ξέρουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να φτάσουμε στον πληθωρισμό που θέλουμε να έχουμε και αν θα πρέπει να αυξήσουμε κι άλλο».
Για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής (SARB), Lesetja Kganyago, η δουλειά «δεν έχει τελειώσει ακόμη». Ωστόσο, πρότεινε ότι η SARB βρίσκεται σε ένα σημείο όπου έχει την πολυτέλεια να κάνει μια παύση για να αξιολογήσει τις πλήρεις επιπτώσεις της προηγούμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το κύριο επιτόκιο ρεπό της από 3,5% τον Νοέμβριο του 2021 σε 8,25% τον Μάιο του 2023, όπου και παρέμεινε έκτοτε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης