Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο γκουρού των αγορών John Hussman προειδοποιεί: Ο S&P 500 είναι σε ιστορική φούσκα - Κατάρρευση κατά 63%

tags :
Ο γκουρού των αγορών John Hussman προειδοποιεί: Ο S&P 500 είναι σε ιστορική φούσκα - Κατάρρευση κατά 63%
Ο Hussman, ο οποίος είχε προβλέψει τα κραχ του 2000 και του 2008, προειδοποιεί εδώ και καιρό για μια καταστροφή
Για κατάρρευση των αμερικανικών μετοχών προειδοποιεί ο γκουρού των αγορών John Hussman, τονίζοντας ότι είναι μαζικά υπερτιμημένες.
«Οι αποτιμήσεις της αγοράς βρίσκονται σε ένα από τα τρία μεγάλα ακραία επίπεδα φούσκας στην ιστορία των ΗΠΑ», συναγωνιζόμενες τις κορυφές του 1929 και του 2000, ανέφερε ο βετεράνος επενδυτής και ιστορικός της οικονομίας στο τελευταίο του ερευνητικό σημείωμα. Αυτές οι δύο προηγούμενες περίοδοι απερίσκεπτης κερδοσκοπίας κατέληξαν καταστροφικά και η τρέχουσα φούσκα είναι πιθανό να εκτονωθεί με παρόμοιο τρόπο, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Hussman Investment Trust βασίζει τις δυσοίωνες προοπτικές του σε μια ανάλυση των αποδόσεων των χρηματιστηρίων κατά τον τελευταίο αιώνα περίπου. Προειδοποίησε ότι σχεδόν κάθε κύκλος της αγοράς στην ιστορία τελείωσε με την προβλεπόμενη συνολική απόδοση του S&P 500 να επιστρέφει στα ιστορικά πρότυπα.
«Επί του παρόντος, αυτό θα απαιτούσε απώλειες της αγοράς της τάξης του -63% στον S&P 500», έγραψε, αυξάνοντας την προοπτική ότι ο δείκτης αναφοράς μετοχών θα μπορούσε να πέσει σε περίπου 1.600 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του από το 2013.
«Αυτό δεν αποτελεί πρόβλεψη, αλλά σίγουρα είναι μια ιστορικά συνεπής εκτίμηση του δυνητικού καθοδικού κινδύνου που δημιουργήθηκε από την κερδοσκοπία που προκάλεσε η Fed για περισσότερο από μια δεκαετία», συνέχισε. «Προσδεθείτε».
Ο Hussman σημείωσε ότι ο S&P 500 έχει τιμολογηθεί σήμερα για αρνητική απόδοση τα επόμενα 10 έως 12 χρόνια. Το χάσμα στις αναμενόμενες αποδόσεις μεταξύ μετοχών και ομολόγων συγκαταλέγεται πλέον στα "χειρότερα επίπεδα στην ιστορία" και η συνολική απόδοση του δείκτη είναι έτοιμη να υπολείπεται των αποδόσεων των ομολόγων του Δημοσίου κατά περίπου 6,5% ετησίως για την επόμενη δεκαετία, είπε.
Ο γκουρού των αγορών δήλωσε ότι οι μετοχές δεν θα καταρρεύσουν απαραίτητα, αλλά «όταν το κλαδί σπάσει, η αίσθησή μου είναι ότι μπορεί να σπάσει απότομα». Στηλίτευσε ότι οι επενδυτές έχουν συνηθίσει τόσο πολύ σε χρόνια υγιών αποδόσεων που δεν φοβούνται πλέον μια σημαντική πτώση και σημείωσε ότι έκαναν το ίδιο λάθος κατά την προετοιμασία για το μεγάλο κραχ του 1929 και το κραχ των dot-com στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Συμφώνησε επίσης με έναν άλλον ειδικό σε θέματα φούσκας, τον Jeremy Grantham της GMO, ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ φαίνεται πιθανή και πιθανώς θα διαρκέσει μέχρι βαθιά μέσα στο επόμενο έτος. Ο Hussman προειδοποίησε ότι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είναι πιθανό να επιδεινώσει την επερχόμενη οικονομική ύφεση.
«Αν δούμε ύφεση, μην κατηγορήσετε τη Fed για την ύφεση», δήλωσε ο Hussman. «Κατηγορήστε τη Fed για περισσότερο από μια δεκαετία κερδοσκοπίας που επιδιώκει την απόδοση, και τις επακόλουθες χρηματοπιστωτικές στρεβλώσεις - ακραίες αποτιμήσεις, κερδοσκοπικές ζημίες, δάνεια με μόχλευση, ανασφάλιστες καταθέσεις και ελαφρές δεσμεύσεις - που αναμφίβολα θα περιπλέξουν αυτή την ύφεση».
Ο Hussman, ο οποίος είχε προβλέψει τα κραχ του 2000 και του 2008, προειδοποιεί εδώ και καιρό για μια καταστροφή. Ωστόσο, οι μετοχές έχουν βαδίσει υψηλότερα φέτος, τροφοδοτούμενες από τον ενθουσιασμό γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων. Η οικονομία έχει επίσης αποδειχθεί ανθεκτική με συνεχή ανάπτυξη, χαμηλή ανεργία και πληθωρισμό που κυμαίνεται κάτω από το 4% τους τελευταίους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης