Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Οι εκδικητές των ομολόγων επιστρέφουν - Πάνω από το 5% η απόδοση του 10ετούς στις ΗΠΑ

UBS: Οι εκδικητές των ομολόγων επιστρέφουν - Πάνω από το 5% η απόδοση του 10ετούς στις ΗΠΑ
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε και πάλι πάνω από το 5%
Σχετικά Άρθρα
Οι εκδικητές των ομολόγων επιστρέφουν, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να πωλούν εν μέσω της προοπτικής υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων και ενός αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος, σύμφωνα με τον Kevin Zhao, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων κρατικών ομολόγων και νομισμάτων της UBS Asset Management.
Ο όρος «εκδικητές ομολόγων» αναφέρεται στους επενδυτές της αγοράς ομολόγων που διαμαρτύρονται για τη νομισματική ή δημοσιονομική πολιτική που φοβούνται ότι είναι πληθωριστική, πουλώντας ομόλογα, αυξάνοντας έτσι τις αποδόσεις.

Το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε και πάλι πάνω από το 5% τη Δευτέρα, έχοντας περάσει το ορόσημο την Πέμπτη για πρώτη φορά από το 2007. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές. Οι περαιτέρω πωλήσεις ήρθαν μετά την υπόσχεση του προέδρου της Fed, Jerome Powell, να παραμείνει αποφασιστικός στη διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, καθώς η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να επαναφέρει τον πληθωρισμό διατηρήσιμα στο στόχο του 2%, ενώ οι επενδυτές τιμολογούν επίσης την εκπληκτική οικονομική ανθεκτικότητα παράλληλα με τη δημοσιονομική ολίσθηση.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έκλεισε το οικονομικό έτος τον Σεπτέμβριο με δημοσιονομικό έλλειμμα σχεδόν 1,7 τρισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας στο τεράστιο εθνικό χρέος που ανέρχεται σε 33,6 τρισ. δολάρια. Το χρέος της χώρας έχει διογκωθεί κατά περισσότερα από 10 τρισ. δολάρια από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 το α' τρίμηνο του 2020, γεγονός που προκάλεσε έναν κατακλυσμό δημοσιονομικών κινήτρων για τη στήριξη της οικονομίας.

Το sell off στη Βρετανία

Μιλώντας στο CNBC, ο Zhao υπογράμμισε το ιστορικό sell off της αγοράς ομολόγων που υποδέχτηκε τον καταστροφικό «μίνι προϋπολογισμό» της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Liz Truss τον περασμένο Σεπτέμβριο -ο οποίος περιλάμβανε μια σειρά από μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές- ως παράδειγμα της αντίδρασης των επενδυτών ομολόγων σε αυτό που θεωρούν ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.
«Ο εκδικητής των ομολόγων επιστρέφει, οπότε αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε μετοχές, τις τιμές των κατοικιών, τη δημοσιονομική πολιτική, τη νομισματική πολιτική, οπότε δεν είναι πλέον μια ελεύθερη βόλτα στις αγορές ομολόγων. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά το μέλλον. Το είδατε αυτό τον περασμένο Σεπτέμβριο, το είδατε αυτό στα ομόλογα», δήλωσε ο Zhao.
«Πριν από μερικούς μήνες, οι περισσότεροι άνθρωποι περίμεναν ότι το δημόσιο έλλειμμα των ΗΠΑ θα συνέχιζε να μειώνεται με την επιβράδυνση της ανάπτυξης -ήταν 3,9% πέρυσι και στην πραγματικότητα αυξάνεται με την επιβράδυνση της ανάπτυξης- αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό για τους επενδυτές ομολόγων».
Εν τω μεταξύ, οι αγορές αξιολογούν το ενδεχόμενο τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς η Fed συνεχίζει να προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει σημαντικά από το ανώτατο επίπεδο του Ιουνίου 2022, που ήταν 9,1% σε ετήσια βάση, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερος των προσδοκιών τον Σεπτέμβριο στο 3,7%. Προτού διακόψει τον κύκλο αύξησης τον Σεπτέμβριο, η Fed είχε αυξήσει το κύριο επιτόκιο πολιτικής της από το εύρος-στόχο 0,25-0,5% τον Μάρτιο του 2022 σε 5,25-5,5% τον Ιούλιο του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης