Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Τα 4 οφέλη της Alpha Bank από τη συμφωνία με την UniCredit – Το «πακέτο» θα προχωρήσει συνολικά

Deutsche Bank: Τα 4 οφέλη της Alpha Bank από τη συμφωνία με την UniCredit – Το «πακέτο» θα προχωρήσει συνολικά
Η Deutsche Bank θεωρεί σχεδόν δεδομένο ότι η UniCredit πιθανότατα θα αγοράσει το μερίδιο 9% που κατέχει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank
Τα οφέλη της συμφωνίας της Alpha Bank με τη UniCredit προσπαθεί να σκιαγραφήσει η Deutsche Bank, τονίζοντας όμως ότι ενώ υπάρχει ασάφεια για τις λεπτομέρειες της διάθεσης του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ελληνική τράπεζα, αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η συμφωνία.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, οι δύο τράπεζες, η Alpha Bank και η UniCredit, κατέληξαν (α) στη συνέργεια των εργασιών στη Ρουμανία, (β) στη συνεργασία στον κλάδο των ασφαλίσεων και (γ ) στην εξαγορά του ποσοστού 9% του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank.
Όπως εκτιμά η Deutsche Bank, η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.
Η απόκτηση μεριδίου στην Alpha Bank από την UniCredit θα πρέπει να θεωρηθεί ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ευρύτερης συναλλαγής.

Τα οφέλη για την UniCredit

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η υπεραπόδοση της μετοχής UniCredit από την αρχή του έτους (+60% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ) θα συνεχιστεί, καθώς υποστηρίζεται από την υψηλή απόδοση κεφαλαίου, ( β) την αποτελεσματική και φιλική προς την αγορά επιχειρηματική στρατηγική και (γ) τα κέρδη ανά μετοχή που θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Η συμφωνία με την Alpha Bank δεν έχει αντίκτυπο στην πολιτική διανομής, αλλά θα συμβάλει στην επιτάχυνση (>1%) της ήδη ισχυρής κερδοφορίας της UniCredit, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αυστηρή πειθαρχία της διοίκησης στις συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Τα οφέλη για την Alpha Bank

Από τη σκοπιά της Alpha Bank, αυτή η συμφωνία φαίνεται ακόμη πιο θετική, κατά την Deutsche Bank, δεδομένου ότι επιλύει τις δυσκολίες στην βελτίωση της κερδοφορίας της μονάδας στη Ρουμανία και θα βελτιώσει τη δημιουργία εσόδων.
Επίσης, θα απελευθερώσει περίπου 100 μ.β. σε κεφάλαιο, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στη συνέχιση της βελτίωσης του ενεργητικού.
Επιπλέον, θα λυθεί και το πρόβλημα από πιθανών θα δημιουργείτο από τη διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ.
Επιπλέον, η Deutsche Bank θεωρεί σχεδόν δεδομένο ότι η UniCredit πιθανότατα θα αγοράσει το μερίδιο 9% που κατέχει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank, κάτι που θα ήταν σαφώς θετικό για την εξάλειψη οποιασδήποτε πιθανής υπερπροσφοράς μετοχών από την εκποίηση του ΤΧΣ.

Έρχεται συνένωση;

Ενώ το σκεπτικό της μετακίνησης στη Ρουμανία, όπου η UniCredit είναι ήδη παρούσα, είναι ξεκάθαρο, δηλαδή δημιουργεί την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα με μερίδιο αγοράς 12%, η Deutsche Bank δεν μπορεί να πει το ίδιο για την κίνηση στην Alpha Bank – όπου η UniCredit θα παραμένει μέτοχος μειοψηφίας.
Ως εκ τούτου, οι περισσότερες ερωτήσεις των επενδυτών, όπως θα μπορούσε ευλόγως να αναμενόταν, σχετίζονται με το σκεπτικό για την αγορά μεριδίου 9% στην Alpha Bank και εάν η κίνηση θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα μιας επιχειρηματικής συνένωσης.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit, κ. Orcel, ήταν πολύ σαφής λέγοντας ότι η απόκτηση του μεριδίου (α) πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της συναλλαγής, δηλαδή Joint Ventures στην Ελλάδα και εξαγορές στη Ρουμανία, και (β) δεν αντιπροσωπεύει καθόλου ένα πρώτο βήμα για μεγαλύτερη συμμετοχή της UniCredit στην Alpha Bank.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική συναλλαγή έχει νόημα από οικονομική άποψη, καθώς η Deutsche Bank εκτιμά ότι η απόδοση του κατανεμημένου κεφαλαίου είναι περίπου 20% (>100 εκατ. ευρώ κέρδη πριν από συνέργειες κυρίως στη Ρουμανία, έναντι 600 εκατ. ευρώ επενδύσεων).
Ως εκ τούτου, στο τέλος της ημέρας, η κίνηση είναι θετική για το UniCredit, κατά την άποψή της.

Συστάσεις για Alpha Bank

Η Alpha Bank (σύσταση Buy – τιμή στόχος στα 2 ευρώ) παραμένει μία από τις τέσσερις κύριες τράπεζες στην Ελλάδα, αρκετά ευθυγραμμισμένη με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της, αν και με ελαφρώς μεγαλύτερη εστίαση σε πελάτες χονδρικής και κάπως υψηλότερου επιπέδου από τους ομοτίμους της, επιτρέποντάς της έτσι να είναι νούμερο ένα στην ιδιωτική τραπεζική.
Συνολικά, η τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί από την εμπειρία και τις σχέσεις της με εταιρείες και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ έχει περισσότερη μόχλευση σε πελάτες υψηλού επιπέδου.
Η Alpha Bank έχει παρουσιάσει καλή απόδοση στο σχέδιο μείωσης των NPEs της πρόσφατα και ο λόγος έχει βρίσκεται τώρα στο 7,5%.
Εν τω μεταξύ, η παραγωγή κεφαλαίου παραμένει ισχυρή, με το CET1 να φτάνει στο 13,6% το β' τρίμηνο του 23 έναντι 11,9% στο τέλος του 2022, διαλύοντας έτσι τις πιθανές ανησυχίες για την ανθεκτικότητά της.
Αυτή τη στιγμή, μετά τον σημαντικό εξορθολογισμό, οι περισσότερες δραστηριότητές της επικεντρώνονται στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας το 87% των δανείων του ομίλου, με τη διεθνή παρουσία του να είναι στη Ρουμανία και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, στην Κύπρο.
Συνολικά, η κερδοφορία έχει αυξηθεί σημαντικά, με τον ομαλοποιημένο RoTE στο περίπου 12% το α' εξάμηνο του 23 έναντι 7,5% το 2022, κυρίως αυξήθηκε από τα NII χάρη στα υψηλότερα επιτόκια, αν και εξακολουθεί να αμφισβητείται από την περαιτέρω ανάγκη ομαλοποίησης της CoR και τη συνολική δραστηριότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης