Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η επένδυση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας (UniCredit) στην Alpha Bank θα στηρίξει το κλίμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Moody's: Η επένδυση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας (UniCredit) στην Alpha Bank θα στηρίξει το κλίμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Credit positive για την Alpha Bank η συμφωνία με την UniCredit
Σχετικά Άρθρα
Θετικά κρίνει τη συμφωνία της Alpha Bank με τη UniCredit η Moody’s, καθώς θεωρεί ότι η συμφωνία μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας να επενδύσει στην Ελλάδα θα στηρίξει το κλίμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η Moody’s, κρίνει ως πιστωτικά θετική (credit positive) για την Alpha Bank τη συμφωνία με τη UniCredit, διότι τα κεφάλαια και η κερδοφορία της θα ενισχυθούν.
Αντισταθμίζεται επίσης η κάπως μειωμένη γεωγραφική διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων και των εσόδων της Alpha Bank.
Όπως εκτιμά, η κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank θα βελτιωθεί κατά περίπου 100 μονάδες βάσης λόγω της ελάφρυνσης περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σταθμισμένων στον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων (RWAs) στη Ρουμανία και του κεφαλαιακού κέρδους από την πώληση του μεριδίου της στη ρουμανική θυγατρική της.
Τα πρόσθετα κεφάλαια θα αυξήσει τον pro forma κεφαλαιακό δείκτη Common Equity Tier 1 (CET1) της Alpha Bank σε 14,6% από 13,6% στις 30 Ιουνίου, πολύ πάνω από την ελάχιστη κανονιστική απαίτηση του 9,9%.
Επιπλέον, η κερδοφορία της Alpha Bank είναι πιθανό να ωφεληθεί από τη συμφωνία στη Ρουμανία.
Η ελληνική τράπεζα θα λάβει μερίσματα για το μερίδιο 9,9% που θα διατηρήσει στην κοινή οντότητα, η οποία θα έχει περίπου μερίδιο αγοράς 12% έναντι του μεριδίου αγοράς περίπου 3% της Alpha Bank Romania.

Ενισχύεται ο ισολογισμός

Δεδομένου του συνδυασμένου αναμενόμενου κόστους και των οφελών απόδοσης, η Apha Bank αναμένει να ενισχύσει την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) κατά περίπου 50 μονάδες βάσης, από 12,2% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και πάνω από τον βασικό χρηματοοικονομικό στόχο της 12%.
Παράλληλα, η Alpha Bank στην Ελλάδα θα συνεργαστεί με την UniCredit, η οποία διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και τεχνογνωσία σε τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και αμοιβαία κεφάλαια, ενισχύοντας την προσφορά προϊόντων και το εγχώριο franchise.
Η σχεδιαζόμενη εξαγορά από την UniCredit του μεριδίου 9% στην Alpha Bank από το ΤΧΣ θα φέρει στον όμιλο έναν στρατηγικό μέτοχο που διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και ισχυρή παρουσία σε άλλες αγορές της ΕΕ.
Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στην UniCredit να κεφαλαιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελλάδα, η οποία τοποθετείται ως σημαντικό σημείο σύνδεσης για τις δραστηριότητες της τράπεζας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Το ενδιαφέρον μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας να επενδύσει στην Alpha Bank στηρίζει επίσης το θετικό κλίμα της αγοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης