Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Τα εταιρικά κέρδη δεν είναι πανάκεια σε μια κατάρρευση 8,5 τρισ. δολ. – Ματώνουν οι μετοχές λόγω ομολόγων

UBS: Τα εταιρικά κέρδη δεν είναι πανάκεια σε μια κατάρρευση 8,5 τρισ. δολ. – Ματώνουν οι μετοχές λόγω ομολόγων
Γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνονται εν μέρει η αύξηση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα αλλά και η κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου…
Περί τα 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έχει μειωθεί η αξία των παγκόσμιων μετοχών, με τους επενδυτές να αναμένουν τα εταιρικά κέρδη ως μάννα εξ ουρανού για να δουν επιτέλους ανάκαμψη.
Ωστόσο, η πραγματικότητα μέχρι στιγμής τους διαψεύδει, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου όχι μόνο δεν λειτουργούν ως πανάκεια, αλλά αντιθέτως λειτουργούν ως ακόμη ένα σημείο πόνου που θολώνει το μέλλον των χρηματιστηρίων έτι περαιτέρω.
Ειδικότερα, από τότε που αμερικανικές τράπεζες άρχισαν να δημοσιεύουν αποτελέσματα τριμήνου, ο MSCI All-Country World Index υποχωρεί κατά 3,5%, με τη συνολική πτώση να κατέρχεται από την κορυφή του Ιουλίου 2023 στο 10%.

Γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνονται εν μέρει η αύξηση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα αλλά και η κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου ως αποτέλεσμα του Πολέμου μεταξύ Hamas και Ισραήλ στη Μέση.
Ωστόσο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη τα εταιρικά κέρδη, εν συνόλω, απογοήτευσαν, όπως και οι κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν, και οι οποίες προειοδοποιούσαν για αύξηση στο κόστος ζωής και, κυρίως, για την επικείμενη επιβράδυνση της καταναλωτικής ζήτησης.

«Τα κέρδη δεν γεννούν εκείνη τη σπίθα ενθουσιασμού που είχαμε δει σε ορισμένα προηγούμενα τρίμηνα» δήλωσε ο Paul de La Baume, σύμβουλος επενδύσεων στην BNP Paribas (Suisse) SA.
«Οι επενδυτές γίνονται πολύ πιο επιλεκτικοί… Η αγορά είναι μια αντανάκλαση των μετοχών της Big Tech, που ανέκαμψαν φέτος σε μεγάλο βαθμό, παρά τις εύλογα κακές μακροοικονομικές προοπτικές παγκοσμίως».

Πράγματι, οι προσδοκίες από τα τεχνολογικά μεγαθήρια των ΗΠΑ Meta Platforms Inc, Alphabet Inc., Microsoft Corp., Amazon.com Inc., Tesla Inc., Apple Inc. και Nvidia Corp., γνωστά ως «Magnificent Seven», ήταν υψηλές, δεδομένου ότι οι εν λόγω μετοχές ηγήθηκαν του ράλι κατά 45% σε ό,τι αφορά τη Wall Street το 2023.
Η UBS Global Wealth Management είπε ότι ο όμιλος θα παρουσιάσει αύξηση κερδών κατά 30% στη διάρκεια της σεζόν, πολύ πάνω από τα «μεσαία μονοψήφια νούμερα» που αναμενόταν για τον υπόλοιπο S&P 500.
Ωστόσο, οι μετοχές της μητρικής Google Alphabet και της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Facebook, Meta, υποχώρησαν λόγω των χαμηλότερων του αναμενομένου πωλήσεων στο cloud και στην πτώση της διαφημιστικής ζήτησης, αντίστοιχα.
Η Amazon.com είναι η επόμενη, με τη μοίρα ενός ράλι 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη μετοχή της να βασίζεται στην απόδοση της επιχείρησής της στο cloud.

Ευρώπη

Αλλά και στην Ευρώπη η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν έναν κατακλυσμό απογοητευτικών κερδών, με εταιρείες όπως οι Worldline SA, Unilever Plc και Mercedes-Benz Group AG να καθρεπτίζουν ένα ζοφερό τοπίο σε ό,τι αφορά την καταναλωτική ζήτηση.
Ο δείκτης αναφοράς Stoxx Europe 600 Index βρίσκεται στα πρόθυρα να διαγράψει το κέρδος του 2023, μετά από πτώση για τρεις συνεχόμενους μήνες.
«Οι ανησυχίες για τα κέρδη ακούγονται δυνατά και ξεκάθαρα, καθώς οι διοικήσεις συχνά μιλούν για πιέσεις στα περιθώρια κερδών, αύξηση του κόστους και πτώση της ζήτησης», δήλωσε η Marija Veitmane, ανώτερη αναλύτρια στη State Street Global Markets.

Επίσης, αυτό άρχισε να φαίνεται στις παγκόσμιες εκτιμήσεις κερδών, με τους αναλυτές να μειώνουν τις προβλέψεις τους.
Οι προβλέψεις για τα κέρδη των ΗΠΑ για το 2024 είναι επίσης σταθερές, μετά την άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα φέτος.
Πάντως, δεν είναι όλα τα νέα τόσο άσχημα.

Πάνω από το 80% των αμερικανικών εταιρειών που ανέφεραν μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, δήλωσε η UBS Wealth.
Και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg Intelligence δείχνουν ότι η Corporate America πρόκειται να τελειώσει με την ύφεση κερδών νωρίτερα από το αναμενόμενο, με τα κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται κατά 0,4% για το τρίτο τρίμηνο.
Τροχοπέδη ανάκαμψης αποτελεί η αγορά ομολόγων…
Με την απόδοση των αμερικανικών τίτλων χρέους 5%, η ελκυστικότητα των μετοχών έχει μειωθεί, με μεγαλύτερο κίνδυνο και ανησυχία να παραμένει πιθανή ύφεση..
Ως εκ τούτου, οι συμμετέχοντες στην αγορά βρίσκουν αξία σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, μειώνοντας τις πιθανότητες ενός ράλι στο χρηματιστήριο.
«Θεωρούμε τα ομόλογα την προτιμώμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων μας, ενώ οι αμερικανικές μετοχές βαθμολογούνται με τη μικρότερη προτίμηση», δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στη UBS Wealth.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης