Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Είμαστε έτοιμοι για το τελικό παιχνίδι της Βασιλείας ΙΙΙ

Morgan Stanley: Είμαστε έτοιμοι για το τελικό παιχνίδι της Βασιλείας ΙΙΙ
Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές υπερασπίστηκαν την Τρίτη τα σχέδιά τους για ένα ευρύ σύνολο προτεινόμενων αλλαγών στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών
Σχετικά Άρθρα
Έτοιμη για το τελικό στάδιο της Βασιλείας ΙΙΙ δηλώνει η Morgan Stanley.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, James Gorman, δήλωσε ότι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει «οποιαδήποτε μορφή» πάρουν τελικά οι νέοι τραπεζικοί κανονισμοί.
Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές υπερασπίστηκαν την Τρίτη τα σχέδιά τους για ένα σαρωτικό σύνολο προτεινόμενων αλλαγών στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της αμερικανικής Γερουσίας. Στοχεύουν στην αυστηροποίηση της ρύθμισης του κλάδου μετά από δύο από τις μεγαλύτερες κρίσεις του στην πρόσφατη μνήμη - τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την αναταραχή του Μαρτίου στους περιφερειακούς δανειστές.
Αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές στις ΗΠΑ επιδιώκουν να ενσωματώσουν τμήματα των διεθνών τραπεζικών κανονισμών, γνωστών ως Βασιλεία ΙΙΙ, που συμφωνήθηκαν μετά την κρίση του 2008 και χρειάστηκαν χρόνια για να αναπτυχθούν.
Οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι οι αλλαγές στις προτάσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε συνολική αύξηση 16% στις κεφαλαιακές απαιτήσεις κοινών μετοχών tier 1 - το οποίο είναι ένα μέτρο της υποτιθέμενης οικονομικής ισχύος ενός ιδρύματος και θεωρείται ως αποθεματικό έναντι υφέσεων ή εκρήξεων συναλλαγών. «Νομίζω ότι θα βγει διαφορετικά από τον τρόπο που έχει προταθεί», δήλωσε ο Gorman στο CNBC στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της Morgan Stanley για την Ασία και τον Ειρηνικό στη Σιγκαπούρη.
«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι πρόκειται για μια πρόταση. Δεν είναι κανόνας και δεν έχει γίνει». «Νομίζω ότι [οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ] ακούνε», πρόσθεσε ο Gorman. «Έχω περάσει πολλά χρόνια με την Fed. Ήμουν στο διοικητικό συμβούλιο της Fed στη Νέα Υόρκη για έξι χρόνια και απλά πιστεύω ότι προσπαθούν να βρουν τη σωστή απάντηση».

H Βασιλεία ΙΙΙ

Αναφερόμενος στη Βασιλεία ΙΙΙ ο απερχόμενος CEO της Morgan Stanley, υποστήριξε ότι δεν είναι βέβαιος ότι «οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια»: «Στην πραγματικότητα, το stress test της Fed λέει ότι δεν το κάνουν. Υπάρχει λοιπόν αυτό το είδος της καθαρότητας του σκοπού και η επιδίωξη της τελειότητας που μπορεί να είναι ο εχθρός του καλού».
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα όμως, ο Gorman είπε ότι η τράπεζά του με έδρα τη Νέα Υόρκη θα είναι σε θέση να το διαχειριστεί.
«Ήμασταν συντηρητικοί με το κεφάλαιό μας. Τρέχουμε μια αναλογία CET1, η οποία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, που υπερβαίνει σημαντικά τις απαιτήσεις μας, επομένως είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο τρομερό όσο πιστεύει η πλειοψηφία της επενδυτικής επιτροπής», είπε ο Gorman.
Η τράπεζα ανέφερε στην τελευταία της έκθεση κερδών ότι ο τυποποιημένος δείκτης CET1 ήταν 15,5%, περίπου 260 μονάδες βάσης πάνω από την απαίτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης