Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Οι 2 λόγοι που η Ελλάδα μπορεί να αντέξει ένα σοκ από τη Μέση Ανατολή – Δεν χάνει την επενδυτική βαθμίδα

Scope: Οι 2 λόγοι που η Ελλάδα μπορεί να αντέξει ένα σοκ από τη Μέση Ανατολή – Δεν χάνει την επενδυτική βαθμίδα
Εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί και επηρεάσει το ενεργειακό κόστος, τότε δεν αποκλείεται να δούμε δυσμενείς αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας ορισμένων κρατών της ζώνης του ευρώ
Ο φόβος ενός πληθωριστικού σοκ στην Ευρωζώνη είναι διάχυτος, καθώς μαίνεται η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Hamas, με τον οίκο αξιολόγησης Scope να εξετάζει τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει μια κλιμάκωση της έντασης, αλλά και ενός απρόβλεπτου σοκ στο ενεργειακό κόστος.
Όπως επισημαίνει, εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί και επηρεάσει το ενεργειακό κόστος, τότε δεν αποκλείεται να δούμε δυσμενείς αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας ορισμένων κρατών της ζώνης του ευρώ, καθώς θα υπάρξει μια αλυσίδα αρνητικών εξελίξεων.
Η πιο βασική είναι η άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, η οποία θα αοδηγήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για να μετριαστούν οι νέες αυξήσεις του πληθωρισμού και, επομένως, ασθενέστερη ανάπτυξη.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή αυτό του στασιμοπληθωρισμού, η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί σημαντικά την Ελλάδα, με τον οίκο να επιβεβαιώνει ότι η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας δεν κινδυνεύει ακόμη και σε ένα δυσμενές στασιμοπληθωριστικό σενάριο.
1_448.JPG
Ανθεκτική Ελλάδα

Όπως επισημαίνει ο Scope, η Ελλάδα πιθανότατα θα αποδειχτεί πιο ανθεκτική από την Ιταλία σε ένα σενάριο υψηλότερου πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης.
Όπως εξηγεί, η άνοδος του πληθωρισμού έχει βοηθήσει την ταχεία μείωση του χρέους της Ελλάδας, καθώς μειώνει το απόθεμα υψηλού χρέους της Ελλάδας, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια εισχωρούν στη δομή του χρέους χαμηλού επιτοκίου της Ελλάδας πιο αργά από ό,τι για τις άλλες χώρες μετά από την αναδιάρθρωση του χρέους.
Επίσης, τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας διασφαλίζουν τη συμμόρφωσή της με την επικείμενη επανεισαγωγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και, κατά συνέπεια, τη συνέχιση της επιλεξιμότητας για τις διευκολύνσεις του Ευρωσυστήματος.

Στασιμοπληθωρισμός

Μια νέα άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων είναι η πιο σημαντική πηγή οικονομικής μετάδοσης σε ένα σενάριο διευρυνόμενης σύγκρουσης, εξηγεί ο Scope.
Αυτό οφείλεται στην ευπάθεια των ενεργειακών εγκαταστάσεων και των διαδρόμων μεταφοράς Σαουδικής Αραβίας, όπως τα Στενά του Ορμούζ και η Διώρυγα του Σουέζ σε στρατιωτικές ενέργειες ή/και δολιοφθορές.
Οποιαδήποτε διαταραχή των αγορών πετρελαίου και εμπορευμάτων θα ασκούσε πίεση στην Ευρωζώνη, προκαλώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια της.
Ένα τέτοιο σενάριο περαιτέρω αυστηροποίησης των συνθηκών χρηματοδότησης θα θόλωνε τις προοπτικές ανάπτυξης καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν κοντά στα υψηλά της δεκαετίας.
Η πρόβλεψη του Scope για ανάπτυξη 1,4% στη ζώνη του ευρώ για το 2024 θα έπρεπε πιθανώς να αναθεωρηθεί προς τα κάτω υπό τέτοιες συνθήκες.
Αυτό το υποθετικό σενάριο νέας αύξησης του πληθωρισμού με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ σε νέα υψηλά ή/και επιταχυνόμενη μείωση του ισολογισμού θα εντείνει τις αποκλίνουσες ικανότητες απορρόφησης κραδασμών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα ενός πρόσθετου κλονισμού τιμών και τον αντίκτυπό του στα επιτόκια, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις αξιολογήσεις των κρατών που ήδη έχουν αρνητικές προοπτικές, δηλαδή την Αυστρία (AAA), το Βέλγιο (AA-), την Εσθονία (AA-), τη Γαλλία (ΑΑ) και τη Σλοβακία (Α+).
2_320.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης