Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ενώ όλοι αναβαθμίζουν με ενθουσιασμό την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, μειώνουν τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ - Στο 1,3% η ανάπτυξη το 2024 κατά την DBRS

Ενώ όλοι αναβαθμίζουν με ενθουσιασμό την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, μειώνουν τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ - Στο 1,3% η ανάπτυξη το 2024 κατά την DBRS
Μόλις στο 1,3% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας η DBRS - Κάτω από το 10% η ανεργία
Χαμηλότερα των μέσων εκτιμήσεων θέτει την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024 ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ο οποίος πρόσφατα αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα.
Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2023 θα διαμορφωθεί στο 2,2%, ενώ για το 2024 θα είναι 1,3% και το 2025 στο 2%.
Η ανεργία θα φτάσει στο 9,9% για το 2024 από 11,1% φέτος.
Πάντως, για όλες τις υπό κάλυψη οικονομίες, ο DBRS αναφέρει ότι οι προοπτικές για το 2024 παραμένουν δυσοίωνες και οι προβλέψεις συνεχίζουν να επιδεινώνονται τους τελευταίους μήνες.

Capture_76.JPG
Πως θα κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες

Σύμφωνα με την DBRS, οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα διατηρήσουν υψηλότερα επιτόκια πολιτικής για μεγάλο μέρος του 2024, αλλά ενδέχεται να αρχίσουν να μειώνονται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Οι ισχυρές αγορές εργασίας είναι πιθανό να συμβάλουν στη συνέχιση των μισθολογικών πιέσεων, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές ή ακόμη και να διατηρήσουν τις τιμές στα τρέχοντα επίπεδα.
Παρ' όλα αυτά, η εξασθένηση της ζήτησης για διαρκή αγαθά θα μπορούσε γρήγορα να μειώσει την ικανότητα των κατασκευαστών είτε να μετακυλήσουν είτε να απορροφήσουν το αυξανόμενο κόστος.
Ομοίως, θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετικά ταχεία μείωση της ζήτησης για υπηρεσίες, ιδίως για ταξίδια, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναγκάζεται να περιορίσει τις δραστηριότητές του.
Αν και οι ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται να βρίσκονται σε ισχυρή κατάσταση στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών αντιμετωπίζει την πρόκληση των χαμηλότερων πραγματικών επιπέδων εισοδήματος και των αυξανόμενων πληρωμών χρέους.

Οι κίνδυνοι

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς ενέχουν κάποιο κίνδυνο πρόσθετων κλυδωνισμών στις τιμές των τροφίμων ή της ενέργειας.
Παρόλο που οι δυτικές προσπάθειες να μειωθεί η εξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες έχουν προχωρήσει σημαντικά, η Ρωσία παραμένει ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.
Ομοίως, οι διαταραχές στην παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν.
Άλλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης των σχέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα, παραμένουν επίσης δυνητική πηγή κλυδωνισμών.
Παρόλο που οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα, θα μπορούσαμε ακόμη να υπάρξει επιδείνωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει ιδιαίτερα τις μικρότερες και λιγότερο διαφοροποιημένες τράπεζες με σημαντική έκθεση σε εμπορικά ακίνητα ή άλλους τομείς υψηλού κινδύνου.
Παρ' όλα αυτά, οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται ότι θα συμβάλουν στον περιορισμό της διάρκειας και του βάθους της αναμενόμενης επιβράδυνσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης