Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι 6 κίνδυνοι που απειλούν τον κόσμο – Οι αγορές προεξοφλούν το θετικό σενάριο, με λίγες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί

Οι 6 κίνδυνοι που απειλούν τον κόσμο – Οι αγορές προεξοφλούν το θετικό σενάριο, με λίγες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί
Εάν το ακραίο σενάριο στη Μέση Ανατολή υλοποιηθεί, τότε το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού, καθώς και σημαντικοί εμπορικοί δρόμοι, θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν
Είναι η χρονιά της ήπιας προσγείωσης - και των μειώσεων των επιτοκίων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και τις αγορές σε όλο τον κόσμο.
Αυτή είναι η αισιόδοξη ματιά για την παγκόσμια οικονομία το 2024, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τι θα μπορούσε όμως να πάει στραβά;
Μετά από χρόνια που σημαδεύτηκαν από πόλεμο, πανδημία και κατάρρευση τραπεζών, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά.
Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα στον κόσμο, με το Bloomberg να τα στοιχειοθετεί.

Η Μέση Ανατολή είναι στο χείλος του γκρεμού

Μετά από περισσότερους από τρεις μήνες, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έφερε την περιοχή στο χείλος μιας ευρύτερης σύγκρουσης με τον κίνδυνο να σταματήσουν οι ροές πετρελαίου, να εμποδίσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και να ωθήσουν ξανά τον πληθωρισμό υψηλότερα.
Αυτό το είδος διαταραχής του ενεργειακού εφοδιασμού δεν έχει συμβεί ακόμη και οι αγορές στοιχηματίζουν ότι δεν θα συμβεί.
Αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται.
Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στην Ερυθρά Θάλασσα από τότε που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, ως απάντηση σε επιθέσεις από μαχητές Houthis σε πλοία σε μια βασική πύλη για το παγκόσμιο εμπόριο.
Οι καθημερινές ανταλλαγές πυρών κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου και η δολοφονία ενός ηγέτη της Hamas στη Βηρυτό, κινδυνεύουν να εμπλέξουν και τη Hezbollah - και κατά συνέπεια το Ιράν - βαθύτερα στις μάχες.
Το Ιράκ και η Συρία μοιάζουν ολοένα και περισσότερο με σημεία ανάφλεξης.
Η βασική υπόθεση παραμένει ότι ένας άμεσος πόλεμος Ιράν-Ισραήλ είναι απίθανος.
Εάν αυτό το ακραίο σενάριο υλοποιηθεί, τότε το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού, καθώς και σημαντικοί εμπορικοί δρόμοι, θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν.
Οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 150 δολάρια το βαρέλι, μειώνοντας περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα από το παγκόσμιο ΑΕΠ και προσθέτοντας 1,2 ποσοστιαίες μονάδες στον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Η Fed θα μπορούσε να κάνει λάθος (ξανά)…

Αυτό θα ήταν άσχημα νέα για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και για τους επενδυτές που στοιχηματίζουν σε μια πρώιμη και επιθετική περιστροφή στις μειώσεις των επιτοκίων.
Στη δεκαετία του 1970, ο πρόεδρος της Fed, Arthur Burns, άλλαξε πολιτική πολύ νωρίς.
Το αποτέλεσμα ήταν μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού, που απαιτούσε ακραία μέτρα από τον διάδοχό του Paul Volcker για να θέσει τις τιμές υπό έλεγχο.
Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους το 2024 θα μπορούσε να επαναληφθεί, αν και σε μικρογραφία.
Το ένα περιλαμβάνει ένα σοκ προσφοράς - μια πραγματική πιθανότητα εάν μια κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή χτυπήσει τις τιμές του πετρελαίου και τις ναυτιλιακές οδούς.
Το άλλο από χαλαρότερες οικονομικές συνθήκες – με την απόδοση του πενταετούς ομολόγου να υποχωρεί περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα από το υψηλό του Οκτωβρίου.
Εάν συμβεί αυτό, η Fed μπορεί να χρειαστεί να σταματήσει τον άξονα περιστροφής - απογοητεύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μια πιο διευκολυντική πολιτική.

… η Ευρώπη αισθάνεται το κρύο

Εάν οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να λειτουργήσουν με υψηλούς ρυθμούς την οικονομία τους, το αντίθετο ισχύει για την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκονται στο τέλος των πιο επιθετικών κύκλων σύσφιξης της τελευταίας γενιάς.
Εκτελούν τις αυξήσεις τους μέσω οποιουδήποτε μακροοικονομικού μοντέλου, και βγάζουν μια σαφή πρόβλεψη: βαθιά ύφεση.
Βέβαια, μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν κάτι διαφορετικό - επιβράδυνση και στις δύο οικονομίες, αλλά όχι συρρίκνωση.
Φυσικά, τα μοντέλα μπορεί να κάνουν λάθος.
Η πρόβλεψη μέσω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία ήταν πάντα μια πρόκληση.
Αλλά υπάρχει μια άλλη πιθανότητα.
Η νομισματική πολιτική λειτουργεί ως γνωστόν με μεγάλες καθυστερήσεις.
Στην Ευρώπη, το μεγάλο χτύπημα μπορεί να μην έχει έρθει ακόμη.
Για τη Γερμανία, την μεγάλη δύναμη της Ευρώπης, δεν θα χρειαζόταν πολλά για να μετατρέψει το 2024 σε άλλη μια χρονιά συρρίκνωσης.
Μια επιβράδυνση στην Κίνα προσθέτει στους κινδύνους.
Τα κακά νέα για την Κίνα—η βραδύτερη ανάπτυξη—είναι κακά νέα για τη Γερμανία, η οποία θεωρεί την ασιατική υπερδύναμη ως μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές της.
Τα καλά νέα για την Κίνα —η άνοδος των κατασκευαστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων της— είναι επίσης κακά νέα για τη Γερμανία, επειδή η Volkswagen AG και οι συμπατριώτες της φοβούνται ότι κινέζοι ανταγωνιστές όπως η BYD κερδίζουν έδαφος.

Η Κίνα φαίνεται ταλαιπωρημένη

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εισέρχεται το 2024 με την ανάπτυξη να κατευθύνεται ήδη χαμηλότερα.
Η ανάκαμψη μετά την πανδημία έχει σβήσει και μια σταθερή σταγόνα τόνωσης δεν κατάφερε να καλύψει την τεράστια τρύπα που άφησε ένας κατρακυλώντας τομέας ακινήτων.
Η βασική υπόθεση της Bloomberg Economics είναι ότι το Πεκίνο θα παράσχει τελικά αρκετή υποστήριξη για να αποτρέψει την κατάρρευση, με την ανάπτυξη για το 2024 να προβλέπεται στο 4,5%.
Αυτό θα ήταν χαμηλότερο από πέρυσι, και πολύ κάτω από τον κανόνα πριν από την πανδημία, αλλά όχι καταστροφή.
Οι κίνδυνοι γέρνουν σταθερά προς τα κάτω.
Εάν το κίνητρο φθάσει μια μέρα καθυστέρηση και ένα δολάριο λιγότερες και η πτώση των ακινήτων βαθύνει, η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί σε περίπου 3%.
Εάν τα δεινά στα ακίνητα πυροδοτήσουν μια οικονομική κρίση, όπως συνέβη στην Ιαπωνία το 1989 και στις ΗΠΑ το 2008, η οικονομία θα μπορούσε ακόμη και να συρρικνωθεί, στην πραγματικότητα αν όχι στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η Ιαπωνία κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο της Καμπύλης

Στην Ιαπωνία, το 2024 πρόκειται να είναι το έτος κατά το οποίο η υπό νέα διαχείριση κεντρική τράπεζα θα χάσει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, την πολιτική που χρησιμοποίησε για να δεσμεύσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.
Ο στόχος ήταν να αναζωογονηθεί η συρρικνούμενη οικονομία της Ιαπωνίας.
Τα αποτελέσματα έχουν επηρεάσει όλο τον κόσμο με τη μορφή του εμπορίου μεταφοράς.
Οι επενδυτές θα μπορούσαν να δανειστούν σε γιεν με εγγύηση μηδενικού κόστους και στη συνέχεια να αγοράσουν ομόλογα των ΗΠΑ πληρώνοντας 4% ή ομόλογα αναδυόμενων αγορών με ακόμη μεγαλύτερη απόδοση.
Η υποτίμηση του γεν ώθησε τα κέρδη σε αυτό το εμπόριο ακόμα υψηλότερα.
Το Bloomberg Economics βλέπει την Τράπεζα της Ιαπωνίας να κινείται προς έξοδο τον Ιούλιο, διατηρώντας τις ρυθμίσεις πολιτικής διευκολυντικές, αλλά αφαιρώντας το κλείδωμα των αποδόσεων.

Η Ουκρανία σε σημείο ανατροπής

Μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, οι δυτικοί υποστηρικτές προειδοποιούν ότι η χώρα κινδυνεύει με απόλυτη ήττα - ειδικά εάν η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ εξαντληθεί, δίνοντας στη Ρωσία ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.
Το αδιέξοδο μπορεί να είναι πιο πιθανό αποτέλεσμα.
Το αρχείο των προηγούμενων συγκρούσεων δείχνει όσο περισσότερο συνεχίζονται, τόσο λιγότερο πιθανό είναι ο επιτιθέμενος να πετύχει μια αποφασιστική νίκη.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης ανησυχούν τώρα για την άφιξη ενός τολμηρού ρωσικού στρατού στα σύνορά τους – και για το αν θα σταματήσει εκεί.
Οι αναλυτές λένε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη επιλογή μεταξύ της ανάπτυξης δυνάμεων για την αποτροπή της Ρωσίας στην Ευρώπη ή της Κίνας στην Ασία.
Μια ήττα για την Ουκρανία θα μπορούσε να δυσκολέψει την Ουάσιγκτον να πείσει άλλες χώρες ότι είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος.
Μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα ανατινάξεων σε άλλα μέρη του κόσμου - η πρόσφατη έξαρση μιας εδαφικής διαμάχης μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας είναι ένα παράδειγμα - καθώς η ασθενέστερη αποτροπή των ΗΠΑ ενθαρρύνει τις περιφερειακές δυνάμεις να διευθετήσουν παλιούς λογαριασμούς ή να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης