Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η αξιολόγησης της Πορτογαλίας, σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η αξιολόγησης της Πορτογαλίας, σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Πορτογαλίας από τη DBRS Ratings
Σχετικά Άρθρα
Σε «Α» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας η DBRS Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως το σταθερό trend αντανακλά την άποψη ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις είναι ισορροπημένοι. Η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από τη ζώνη του ευρώ το 2023, αλλά χάνει τη δυναμική της μέχρι το 2024 εν μέσω υψηλών επιτοκίων. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να επιταχυνθεί σταδιακά, καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός και τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τονώνουν τις επενδύσεις.
Η ισχυρή δημοσιονομική θέση της Πορτογαλίας και η ευνοϊκή δυναμική του χρέους, μετριάζουν τους κινδύνους από το υψηλό ακόμη απόθεμα δημοσίου χρέους.
Η χώρα αναμένεται να έχει καταγράψει δημοσιονομικό πλεόνασμα περίπου 0,8%-1,1% του ΑΕΠ το 2023, λόγω της σταθερής αύξησης των φορολογικών εσόδων και της χαλάρωσης των δαπανών που σχετίζονται με την κρίση. Ο συνδυασμός μέτριας ονομαστικής οικονομικής ανάπτυξης και ισχυρών πρωτογενών πλεονασμάτων, αναμένεται να έχει οδηγήσει σε απότομη πτώση του δείκτη δημόσιου χρέους από 134,9% το 2020 σε 101,4% το 2023, σύμφωνα με την Banco de Portugal. Η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό τα επόμενα χρόνια.
Οι κοινοβουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024.
Η DBRS δεν αναμένει σημαντική αλλαγή από τη δέσμευση της Πορτογαλίας για δημοσιονομική σύνεση και μείωση του δημόσιου χρέους, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο, η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Πορτογαλίας (RRP) θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις, ειδικά εάν ο σχηματισμός της κυβέρνησης καθυστερήσει με την πάροδο του χρόνου.
«Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας ωφελούνται από τη συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ και τη συμμόρφωσή της στο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Και τα δύο βοηθούν στην προώθηση αξιόπιστων και βιώσιμων μακροοικονομικών πολιτικών. Τα βασικά τρωτά σημεία περιλαμβάνουν το αυξημένο, αν και βελτιωμένο, επίπεδο δημόσιου χρέους και το σχετικά χαμηλό δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης. Αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να γίνουν πιο δύσκολα στη διαχείριση εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης