Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Ασταμάτητος προς το Λευκό Οίκο ο Trump – Θα τελειώσει την Ουκρανία, θα γονατίσει την Ευρώπη

Commerzbank: Ασταμάτητος προς το Λευκό Οίκο ο Trump – Θα τελειώσει την Ουκρανία, θα γονατίσει την Ευρώπη
Εάν δεν προκύψει κάτι άλλο, ο Trump θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου
Ο Donald Trump φαίνεται ασταμάτητος στην κούρσα του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για το Λευκό Οίκο.
Μετά και την ξεκάθαρη νίκη του στις προκριματικές εκλογές στο Νιου Χάμσαϊρ, οι αντίπαλοι του πρέπει τώρα να ελπίζουν στα δικαστήρια – ή σε μια απρόβλεπτη ακόμη ανάκαμψη του ποσοστού υπέρ του Προέδρου Biden, για να αλλάξουν την πορεία του Trump, αναφέρει η Commerzbank.

Το «πλοίο έχει σαλπάρει για άλλους υποψήφιους»

Μετά από δύο προκριματικές εκλογές μέχρι στιγμής, ο Trump έχει εξασφαλίσει μόνο 31 από τους περίπου 2.400 αντιπροσώπους που θα υποδείξουν επίσημα τον προεδρικό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.
Ωστόσο, η Nikey Haley είχε ποντάρει τα πάντα για να αλλάξει την κούρσα υπέρ της με μια νίκη στο New Hampshire.
Αυτό δεν το πέτυχε και, ως εκ τούτου, υπάρχουν λίγα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι θα είναι σε θέση να μειώσει το ευρύ προβάδισμα που έχει ο Trump στις δημοσκοπήσεις.
Ακόμη και πριν από το New Hampshire, οι αγορές πολιτικού στοιχήματος έδιναν στον Trump 85% πιθανότητα να κερδίσει την υποψηφιότητα, σε σύγκριση με λίγο λιγότερο από 9% για τη Haley.
Εάν δεν προκύψει κάτι άλλο, ο Trump θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Τι άλλο θα μπορούσε να εμποδίσει την εκλογή του ως ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ;

Οι δίκες του Trump

Υπάρχουν πολλές εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις εναντίον του Trump που θα μπορούσαν να τον αποκλείσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα με την Commerzbank.
Είναι δύσκολο να πούμε εάν αυτό θα μπορούσε πραγματικά να σταματήσει τις Προεδρικές του φιλοδοξίες.
Δεν είμαστε νομικοί εμπειρογνώμονες και υπάρχουν διαφορετικές νομικές απόψεις για τα περισσότερα από τα σχετικά σημεία σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει η Commerzbank.
Ωστόσο, μπορούμε να συνοψίσουμε την κατάσταση:
Σε πολλές πολιτείες βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την απαγόρευση του Trump από το ψηφοδέλτιο με το αιτιολογικό ότι η 14η Τροποποίηση του Συντάγματος απαγορεύει σε όσους «εμπλέκονται σε εξέγερση ή εξέγερση» να κατέχουν πολιτικό αξίωμα.
Αυτό αναφέρεται στον ρόλο του Trump στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Αυτή ήταν η άποψη του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο και του Μέιν, που τον απέκλεισαν από τις αντίστοιχες προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Άλλοι, ωστόσο, αμφιβάλλουν ότι αυτά τα σημεία και κάποιες άλλες απαιτήσεις στα νομικά ψιλά γράμματα έχουν τηρηθεί.
Τελικά, το εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει, και φαίνεται λιγότερο πιθανό να περιορίσει την επιλογή των υποψηφίων.
Υπάρχουν επίσης αρκετές ποινικές διαδικασίες κατά του Trump, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές στη Γεωργία.
Ωστόσο, μένει να δούμε αν θα εκδοθεί ετυμηγορία σε αυτή τη διαδικασία πριν από τις εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση θα αποφασίσει επίσης δωδεκαμελής κριτική επιτροπή.
Ο Trump θα καταδικαζόταν μόνο αν το ένορκο αποφάσιζε ομόφωνα εναντίον του.
Ωστόσο, μια καταδίκη μάλλον δεν θα τον εμπόδιζε να αναλάβει καθήκοντα.
Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι θα μπορούσε να καταλήξει να δώσει χάρη στον εαυτό του μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, τουλάχιστον σε διαδικασίες για πιθανές παραβιάσεις του ομοσπονδιακού νόμου.
Το αν αυτό είναι πραγματικά επιτρεπτό θα αποφασιστεί τελικά από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Δεδομένου ότι οι κατηγορίες μέχρι στιγμής είχαν μικρό αντίκτυπο στις εκλογικές δημοσκοπήσεις, μένει να φανεί σε ποιο βαθμό μια καταδίκη θα κόστιζε πραγματικά ψήφους στον Trump.
Το Ανώτατο Δικαστήριο μάλλον θα έχει τον τελευταίο λόγο.
Μάλλον θα προτιμήσει να αφήσει την απόφαση για τον επόμενο πρόεδρο στους ψηφοφόρους, εκτός αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να μην το κάνει.

Η εμπειρία του 2000

Η εμπειρία των προεδρικών εκλογών του 2000 σίγουρα θα παίξει ρόλο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο συμμετείχε άμεσα στις προεδρικές εκλογές και δέχτηκε σφοδρή κριτική στη συνέχεια.
Το σημείο της διαμάχης ήταν οι δυσκολίες στην καταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία ήταν οριακά μετά την καταμέτρηση των άλλων πολιτειών, οπότε το αποτέλεσμα των εκλογών στη Φλόριντα ήταν καθοριστικό.
Η καταμέτρηση εκεί καθυστέρησε από πολλές ατυχίες και νομικούς πολέμους χαρακωμάτων και το αποτέλεσμα των εκλογών παρέμεινε ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στις 12 Δεκεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τελικά τον τερματισμό της επανακαταμέτρησης των ψήφων, πέντε εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές.
Ο George W. Bush ήταν ελάχιστα μπροστά από τον Al Gore και η δικαστική απόφαση σφράγισε τη νίκη του Bush.

1_533.JPG
Μπορεί ο Biden να αλλάξει το ρεύμα;

Τελικά, μόνο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, πιθανότατα ο νυν πρόεδρος Biden, θα μπορέσει να αποτρέψει την επανεκλογή του Trump.
Να σημειωθεί ότι η επιτυχία του Biden έναντι του Trump πριν από τέσσερα χρόνια ήταν ήδη πολύ οριακή.
Χωρίς την πανδημία, ο Trump μπορεί να μην είχε χάσει, και ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες κόντεψε να φτάσει τον Biden στο τέλος.
Εάν ο Trump είχε λάβει περίπου 20.000 περισσότερες ψήφους σε καθεμία από τις τρεις βασικές πολιτείες της Αριζόνα, της Τζόρτζια και του Ουισκόνσιν, θα είχε παραμείνει στην εξουσία.
Αυτή τη στιγμή, ο Biden είναι λίγο λιγότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Trump στις δημοσκοπήσεις για μια υποθετική εκλογή μεταξύ αυτών των δύο υποψηφίων.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται απευθείας βάσει όλων των ψήφων, αλλά από ένα εκλογικό σώμα που αποτελείται από τις αντιπροσωπείες των μεμονωμένων πολιτειών, όπου σχεδόν σε όλες τις πολιτείες επιτρέπεται ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους να αποτελεί στο σύνολο την αντιπροσωπεία.
Σε αυτό το εκλογικό κολέγιο, τα μικρά και κυρίως αγροτικά κράτη υπερεκπροσωπούνται ελαφρώς.
Καθώς αυτές οι πολιτείες τείνουν να ευνοούν τον Trump και ο Biden προηγείται μόνο σε σχετικά λίγες πολιτείες, ο Biden χρειάζεται πιθανώς προβάδισμα περίπου τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων στη λαϊκή ψήφο για να επιτύχει την πλειοψηφία στο Εκλογικό Σώμα.
Την ίδια ώρα, ο Trump προηγείται επί του παρόντος από τον Biden στις δημοσκοπήσεις σε όλες αυτές τις πολιτείες που ταλαντεύονται.
Ωστόσο, η περίπτωση του Biden δεν είναι απελπιστική.
Η πτώση του πληθωρισμού –μια από τις κύριες ανησυχίες των Αμερικανών σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις– και η συνεχιζόμενη εύρωστη οικονομία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Biden.
Το καταναλωτικό συναίσθημα έχει ήδη βελτιωθεί, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στις βαθμολογίες της δημοσκόπησης του Biden.
2_385.JPG
Προοπτική: Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το Trump II

Πολλά μπορούν ακόμη να συμβούν από τώρα έως τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Αλλά υπό έναν Πρόεδρο Trump, οι Αμερικανοί είναι απίθανο να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στον σημερινό βαθμό.
Πρόσθετα πακέτα βοήθειας ήδη αγωνίζονται να βρουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και ο πληθυσμός γίνεται επίσης όλο και πιο απρόθυμος, όπως δείχνουν οι έρευνες.
Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος.
Αυτό ισχύει και για τις αμυντικές δαπάνες στο σύνολό τους.
Η θέση των ΗΠΑ εδώ είναι πιθανό να είναι ότι είναι πρωτίστως ευθύνη των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ να επενδύσουν επαρκώς στην προστασία από τη Ρωσία.
Η πίεση για αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Μέχρι στιγμής, πολλές χώρες έχουν δυσκολευτεί να φτάσουν ακόμη και τον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ.
Η προτίμηση του Trump για μια ισχυρή εξωτερική εμπορική πολιτική βασισμένη σε δασμούς, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των εμπορικών διαφορών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Ωστόσο, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι θα υπάρξει αναστροφή στην πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Trump.
Αντίθετα, μάλλον θα επιτάχυνε μόνο τις τάσεις που υπάρχουν ήδη.
Μια ορισμένη απομάκρυνση από την Ευρώπη και μια αυξημένη εστίαση των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας αναμένεται με οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση.
Το ίδιο ισχύει και για την ώθηση για περισσότερο προστατευτισμό.
Αυτό απολαμβάνει ευρείας δικομματικής υποστήριξης.
Ωστόσο, ένας Πρόεδρος Trump πιθανότατα θα διασφάλιζε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον να κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτές τις εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης