Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Atlantic Council: Το δολάριο χάνει την κυριαρχία στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων προς όφελος Κίνας, Ινδίας

Atlantic Council: Το δολάριο χάνει την κυριαρχία στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων προς όφελος Κίνας, Ινδίας
Κίνα και Ινδία επενδύουν στην καινοτομία για τη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων, η Fed όμως όχι - Πού οδηγεί αυτό, αναρωτιούνται οι ερευνητές του Atlantic Council
Σχετικά Άρθρα
Το αμερικανικό δολάριο ΗΠΑ αποτέλεσε για δεκαετίες το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως, αλλά στο μέλλον θα χάσει αυτή του τη θέση, όχι μόνο γιατί οι ΗΠΑ επέλεξαν να το χρησιμοποιήσουν σαν όπλο εναντίον πολλών ισχυρών χωρών, και κυρίως της πλούσιας σε ενεργειακούς πόρους Ρωσίας, αλλά κι επειδή, κατά περίεργο τρόπο οι ΗΠΑ μένουν πίσω στην κούρσα της καινοτομίας για το ψηφιακό νόμισμα.
Αυτό αναφέρουν οι ερευνητές του Atlantic Council, του think tank που προωθεί την αμερικανική ηγεμονία σε παγκόσμιο επίπεδο'
Όπως προσθέτουν μάλιστα οι Josh Lipsky και Ananya Kumar, η Federal Reserve υστερεί ήδη στον τεχνολογικό αγώνα.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν προχωρήσει πέρα από το θεωρητικό στάδιο για τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC).
«Πολλές κεντρικές τράπεζες επενδύουν πολλά στην καινοτομία, μερικές από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, αλλά η θέση των ΗΠΑ είναι πιο επιφυλακτική σε αυτό», δήλωσε ο Lipsky σε συνέντευξή του στο Business Insider.
«Αλλά υπάρχει ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να μείνουν πίσω, και τελικά να έχουμε πιο περιορισμένο ρόλο στο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί για τα ψηφιακά νομίσματα».

Lipsky: Μεγάλη η πρόοδος της Ινδίας και της Κίνας, το παλεύει από το 2024 η ΕΚΤ

Ο Lipsky, ο οποίος είναι ο ανώτερος διευθυντής του Κέντρου GeoEconomics του Atlantic Council, δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να «προστατέψουν το μέλλον» τα νομίσματά τους καθώς η τεχνολογία blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη και ο κβαντικός υπολογισμός αρχίζουν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα χρήματα στην καθημερινή τους ζωή.
Η Ινδία, για πρώτη φορά, έχει αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό ένα πλαίσιο για την ψηφιακή ρουπία και κάθε μέρα οι ινδικές εμπορικές τράπεζες επεξεργάζονται ένα εκατομμύιρο συναλλαγές σε ψηφιακές ρουπίες. 
H Κίνα, συν τοις άλλοις, εκτελεί πιλοτικές δοκιμές με το eYuan εδώ και αρκετά χρόνια.
Αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει διάφορα ορόσημα για να δοκιμάσει το ψηφιακό ευρώ σε πολλά κράτη μέλη εντός του 2024.
Το Ατλαντικό Συμβούλιο επεξηγεί περαιτέρω το θέμα σημειώνοντας ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απασχολεί 300 άτομα για να αναπτήξει το ψηφιακό της νόμισμα ενώ η Fed λιγότερα από 20.
Κατά την άποψη του Lipsky, η απόφαση των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ να παραιτηθούν από το άνοιγμα του δρόμου για τα ψηφιακά νομίσματα είναι απολύτως λανθασμένη.

Δεν φέρνει τεχνoλογικές λύσεις στο τραπέζι η Fed

«Η Fed δεν φέρνει τεχνολογικές λύσεις στο τραπέζι, λέει.
«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, επομένως η Fed δεν έχει ανάγκη για καινοτομία.
Το βλέπω ως αμυντική στάση, παρά ως προληπτική στάση».
Βεβαίως είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα FedNow, ένα σύστημα διακανονισμού των διατραπεζικών συναλλαγών
Αλλά ακόμη και αυτού του προγράμματος η ανάπτυξη χρειάστηκε πολύ περισσότερα χρόνια γαι να γίνει από την ανάπτυξη παρόμοιων προγραμμάτων στο εξωτερικό και το πρόγραμμα έκανε το ντεμπούτο του χωρίς να επεκταθεί σε παναμαερικανικό επίπεδο.
Οι ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να υιοθετηθεί ευρέως.

Η έλλειψη καινοτομίας τροφοδοτεί την αποδολαριοποίηση

Την ίδια στιγμή, νέα εναλλακτικά χρηματοοικονομικά συστήματα ξεφυτρώνουν σε όλο τον κόσμο, και στην Κίνα που επιτρέπουν αποτελεσματικές διασυνοριακές συναλλαγές, ενώ οι ΗΠΑ δεν αποτελούν βασικό παίκτη σε αυτό τον χώρο και σε καμία περίπτωση δεν έχουν ηγετικό ρόλο.
Αυτά τα έργα χρειάζονται χρόνο για να κατασκευαστούν και να υλοποιηθούν, είπε ο Lipsky, αλλά μόλις ενεργοποιηθούν, η καινοτομία και η πρόοδος θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά γρήγορη.
Εάν οι ΗΠΑ παρατηθούν από την αναζήτηση της καινοτομίας, η Fed και το αμερικανικό δολάριο θα δουν τη θέση τους στην παγκόσμια σκηνή να εκπίπτει μέσω του εμπορίου σε άλλα νομίσματα, της εγκατάλειψης της χρήσης του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος, και των κυρώσεων που οι ίδιες επιβάλλουν, καταλήγει ο διευθυντής του Atlantic Council.
«Το τελικό αποτέλεσμα της περιορισμένης δέσμευσης της Fed στην καινοτομία θα είναι ένα διαλυμένο τοπίο πληρωμών», καταλήγει ο Lipsky.
«Θα πολλαπλασιαστούν τα διάφορα μοντέλα από τις διάφορες χώρες και αυτό θα δημιουργήσει περισσότερες τριβές.
Αυτός ο κατατεμαχισμός θα μας πάει σε ένα σύστημα λιγότερο αποτελεσματικό και λιγότερο ασφαλές.
Και η μη ενοποίηση του συστήματος πληρωμών παγκοσμίως, θα αποβεί μειονέκτημα για τη χώρα που σήμερα έχει το προνόμιο του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, δηλαδή τις ΗΠΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης