Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Χαστούκι» Moody's σε Ισραήλ - Υποβαθμίζει σε Α2 την αξιολόγηση, με αρνητικό outlook

«Χαστούκι» Moody's σε Ισραήλ - Υποβαθμίζει σε Α2 την αξιολόγηση, με αρνητικό outlook
Υποβάθμιση-έκπληξη από τη Moody's
Σε «Α2» -από «Α1»- υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ η Moody's Investors Service, ορίζοντας, μάλιστα, αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης 12-18 μηνών (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση με τη Hamas, τα επακόλουθα και τις ευρύτερες συνέπειες που εγείρουν ουσιαστικά πολιτικό κίνδυνο για το Ισραήλ, καθώς αποδυναμώνουν τους εκτελεστικούς και νομοθετικούς θεσμούς και τη δημοσιονομική δύναμη. Ενώ οι μάχες στη Γάζα μπορεί να μειωθούν σε ένταση, δεν υπάρχει επί του παρόντος συμφωνία για τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών και καμία συμφωνία για ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα αποκαθιστούσε πλήρως και τελικά θα ενίσχυε την ασφάλεια για το Ισραήλ.
«Το εξασθενημένο περιβάλλον ασφάλειας συνεπάγεται υψηλότερο κοινωνικό κίνδυνο και υποδηλώνει ασθενέστερους εκτελεστικούς και νομοθετικούς θεσμούς από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως η Moody's. Ταυτόχρονα, τα δημόσια οικονομικά του Ισραήλ επιδεινώνονται και η προηγουμένως προβλεπόμενη πτωτική τάση του δείκτη δημόσιου χρέους έχει πλέον αντιστραφεί. Η Moody's αναμένει ότι το χρέος του Ισραήλ θα είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που προβλεπόταν πριν από τη σύγκρουση.
Η αξιολόγηση Α2 λαμβάνει επίσης υπόψη τα μακροχρόνια πλεονεκτήματα του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της πολύ υψηλής οικονομικής ισχύος, που προέρχεται από μια διαφοροποιημένη, υψηλού εισοδήματος και ανθεκτική οικονομία. πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, που καταδεικνύεται πρόσφατα από την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να σταθεροποιεί γρήγορα τις χρηματοπιστωτικές αγορές. έναν σταθερό τραπεζικό τομέα και την πολύ ισχυρή θέση ρευστότητας και πρόσβαση στην αγορά της κυβέρνησης. Αυτά τα πλεονεκτήματα μετριάζονται από δημοσιονομικές μετρήσεις και μετρήσεις χρέους οι οποίες, ήδη πριν από τη σύγκρουση ήταν πιο αδύναμες από πολλά κράτη με παρόμοια αξιολόγηση.
Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν την άποψη της Moody's ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. Συγκεκριμένα, παραμένει ο κίνδυνος κλιμάκωσης που περιλαμβάνει τη Hezbollah στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, κάτι που θα είχε δυνητικά πολύ πιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία από ό,τι υποτίθεται επί του παρόντος στο βασικό σενάριο του Moody's. (...) Η Τράπεζα του Ισραήλ εκτιμά ότι το κόστος της σύγκρουσης για τα έτη 2023-2025 θα ανέλθει σε περίπου 255 δισεκ. NIS ή περίπου στο 13% του (προβλεπόμενου 2024) ΑΕΠ», αναφέρεται στην έκθεση.
Στο βασικό σενάριο, η Moody's αναμένει οι αμυντικές δαπάνες του Ισραήλ να είναι σχεδόν διπλάσιες από το επίπεδο του 2022 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ σε κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια
Ως αποτέλεσμα των πολύ υψηλότερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ο δείκτης του δημόσιου χρέους του Ισραήλ θα ανέλθει στο 67% του ΑΕΠ έως το 2025, από 60% το 2022. Πριν ξεκινήσει η σύγκρουση, η Moody's υπολόγιζε ότι το χρέος του Ισραήλ θα μειωνόταν στο 55% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης