Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Καμπάνα» από Moody's: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το oulook για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

«Καμπάνα» από Moody's: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το oulook για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Υποβαθμίζονται οι προοπτικές ουκ ολίγες ισχυρές ευρωπαϊκές τράπεζες
Σε υποβάθμιση των -συνολικών- προοπτικών επαναξιολόγησης (outlook) για τις τράπεζες σε Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Σουηδία, προχώρησε η Moody's, επικαλούμενη το επιδεινούμενο λειτουργικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και αυξημένο κόστος δανεισμού.
Τούτου λεχθέντος, αναμένεται να επηρεαστούν η πιστωτική ανάπτυξη και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η αναθεώρηση επί τα χείρω είναι μια απάντηση στον αξιοσημείωτο αντίκτυπο της πανδημίας και της συνακόλουθης οικονομικής ύφεσης σε διάφορες πτυχές του τραπεζικού τομέα.
Η Moody's τονίζει ότι η πίεση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, την κερδοφορία και τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας ήταν σημαντική, προκαλώντας την ανάγκη για επανεκτίμηση των προοπτικών του κλάδου.
Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ειδικά οι γερμανικές τράπεζες, θα παραμείνουν βραχυπρόθεσμα. «Οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες που σχετίζονται με την πανδημία και το ευρύτερο οικονομικό τοπίο αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις του τραπεζικού τομέα στη Γερμανία. Η Moody's επισημαίνει τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την αλλαγή προοπτικής, επικαλούμενη τα εξασθενημένα οικονομικά προφίλ των γερμανικών τραπεζών. Η έκθεση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης ενισχύει περαιτέρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, παρέχοντας πρόσθετους λόγους για την απόφαση να μετατοπίσει τις προοπτικές σε αρνητικές. Η Moody's διατηρεί την αξιολόγηση της Γερμανίας στο Aaa, υποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη στη συνολική πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Ωστόσο, οι αρνητικές προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα σηματοδοτούν την πιθανότητα επιδείνωσης του πιστωτικού προφίλ της Γερμανίας, ιδιαίτερα εάν βρεθεί αντιμέτωπη με πιο σοβαρή οικονομική ύφεση ή σημαντικό χρηματοπιστωτικό σοκ», σχολιάζεται στην έκθεση.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το αρνητικό outlook δεν συνεπάγεται αυτόματα υποβάθμιση της αξιολόγησης. Αντίθετα, η Moody's διευκρινίζει ότι υπογραμμίζει μια αυξημένη πιθανότητα μιας υποβάθμισης στο μέλλον, ανάλογα με τις εξελισσόμενες οικονομικές συνθήκες και τον αντίκτυπό τους στον τραπεζικό τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης