Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Νέο κύμα παγκόσμιου πληθωρισμού αν δεν κοπάσει σύντομα η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

ΔΝΤ: Νέο κύμα παγκόσμιου πληθωρισμού αν δεν κοπάσει σύντομα η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα
Το «Διάγραμμα της Εβδομάδας» στο blog του ΔΝΤ
Σχετικά Άρθρα
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα που προκάλεσαν οι επιθέσεις των ανταρτών Houthis στα εμπορικά πλοία, ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο κύμα πληθωρισμού παγκοσμίως αν συνεχιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, προειδοποιούν σε άρθρο τους, οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Όπως αναφέρεται, τους τελευταίους μήνες το παγκόσμιο εμπόριο έχει συρρικνωθεί λόγω διαταραχών σε δύο κρίσιμες ναυτιλιακές διαδρομές. Οι επιθέσεις σε πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας μείωσαν την κυκλοφορία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, της συντομότερης θαλάσσιας διαδρομής μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, μέσω της οποίας διέρχεται κανονικά περίπου το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Ως αποτέλεσμα, αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες εκτρέπουν τα πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Αυτό αύξησε τους χρόνους παράδοσης κατά 10 ημέρες ή περισσότερο κατά μέσο όρο.
Στην άλλη άκρη του κόσμου, μια σοβαρή ξηρασία στη Διώρυγα του Παναμά ανάγκασε τις αρχές να επιβάλουν περιορισμούς που μείωσαν σημαντικά τις ημερήσιες διελεύσεις πλοίων από τον περασμένο Οκτώβριο, επιβραδύνοντας το θαλάσσιο εμπόριο μέσω ενός άλλου βασικού σημείου ασφυξίας που συνήθως αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορικές συναλλαγές.
Ο όγκος του εμπορίου που διήλθε από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε κατά 50% σε ετήσια βάση κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους και ο όγκος του εμπορίου που διέρχεται από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αυξήθηκε κατά 74%. Εν τω μεταξύ, ο όγκος εμπορίου μέσω της Διώρυγας του Παναμά μειώθηκε κατά σχεδόν 32% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
«Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024, σημειώθηκε μείωση 6,7% κλήσεις λιμένων προς τα 70 λιμάνια στην υποσαχάρια Αφρική. Η αντίστοιχη πτώση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία ήταν 5,3%. Αυτές οι μειώσεις πιθανότατα αντανακλούν τις παροδικές επιπτώσεις των μεγαλύτερων χρόνων αποστολής.
Εάν συνεχιστούν, οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν προσωρινά ορισμένες αλυσίδες εφοδιασμού στις πληγείσες χώρες και να προκαλέσουν ανοδική πίεση στον πληθωρισμό (εν μέρει λόγω του υψηλότερου κόστους αποστολής).
Μια σημαντική συνέπεια αυτών των διαταραχών στη ναυτιλία είναι ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις καταγεγραμμένες εισαγωγές (και εξαγωγές) που βασίζονται σε τελωνειακά αρχεία ενδέχεται να επηρεαστούν από τις προσωρινές επιπτώσεις των πλοίων που επαναδρομολογούνται. Αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολο να μετρηθεί η υποκείμενη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες.
Για παράδειγμα, οι εκθέσεις για το εμπόριο εμπορευμάτων για τον Ιανουάριο σε πολλές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης ενδέχεται να δείχνουν επιβράδυνση της αύξησης των εισαγωγών καθώς ορισμένες εισαγωγές που κανονικά θα είχαν καταγραφεί τον Ιανουάριο παραδόθηκαν μόνο τον Φεβρουάριο. Για τον ίδιο λόγο, πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος που λαμβάνουν σημαντικό μερίδιο των δημοσιονομικών τους εσόδων από εισαγωγικούς δασμούς (και εξαγωγικούς φόρους) ενδέχεται να αναφέρουν χαμηλότερα δημοσιονομικά έσοδα από τα αναμενόμενα για τον Ιανουάριο», σχολιάζει το ΔΝΤ.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-07_180729.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης