Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζεται σε Β+ η Τουρκία – Θετικό το outlook

Fitch: Αναβαθμίζεται σε Β+ η Τουρκία – Θετικό το outlook
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την αυξημένη εμπιστοσύνη στη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών
Σε Β+ -από Β- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας η Fitch Ratings, διατηρώντας μάλιστα σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις ισχυρότερες πολιτικές, την αυξημένη εμπιστοσύνη και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από τον Ιούνιο του 2023, συμπεριλαμβανομένης της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της μείωσης των μακροοικονομικών και εξωτερικών αδυναμιών.
«Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αμβλυνθεί και οι εξωτερικοί κίνδυνοι ρευστότητας έχουν μετριαστεί, αντανακλώντας τις ευνοϊκότερες συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης, τα υψηλότερα αποθεματικά, τις χαμηλότερες καταθέσεις προστατευμένες από συνάλλαγμα και τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Η θετική προοπτική αντανακλά την προσδοκία ότι η συνολική μακροοικονομική πολιτική της Τουρκίας θα είναι συνεπής, με σημαντική μείωση του πληθωρισμού.
Τα διεθνή αποθεματικά ανήλθαν σε 131 δισ. δολάρια στις αρχές Μαρτίου, 32 δισ. δολάρια υψηλότερα από τον Ιούνιο του 2023. (...)
Αναμένουμε ότι τα χαμηλότερα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η συνεχής βελτίωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης και ορισμένες εισροές χαρτοφυλακίου θα ανεβάσουν τα διεθνή αποθεματικά στα 148 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ στο τέλος του 2024 και στα 159 δισεκ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2025.
Εκτιμούμε ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 30,4% του ΑΕΠ το 2023, καθώς η υψηλή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και οι αρνητικές πραγματικές κρατικές αποδόσεις στην εγχώρια αγορά αντιστάθμισαν τον υψηλότερο δανεισμό και τη σημαντική υποτίμηση της λίρας. Προβλέπουμε ότι το χρέος θα παραμείνει σχετικά σταθερό.
Η ανάπτυξη ήταν ανθεκτική στο 4,5% το 2023, αλλά αναμένουμε ότι ένα αυστηρότερο μείγμα πολιτικών που θα επιβαρύνει περισσότερο την εγχώρια ζήτηση και την ιδιωτική κατανάλωση μετά το 1ο τρίμηνο του 2024, θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,8% στο 2024. Η ανάπτυξη θα μπορούσε στη συνέχεια να επιταχυνθεί ελαφρά στο 3,1% το 2025».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης