Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010 οι εταιρικές χρεοκοπίες – Περαιτέρω επιδείνωση πιστωτικών συνθηκών το 2024

S&P: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010 οι εταιρικές χρεοκοπίες – Περαιτέρω επιδείνωση πιστωτικών συνθηκών το 2024
Όλα θυμίζουν χρηματοπιστωτική κρίση
Σχετικά Άρθρα
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010, διαμορφώθηκαν οι χρεοκοπίες εταιρειών που αξιολογεί (πιστοληπτική ικανότητα) η Standard & Poor's, με 29 μεγάλες εταιρείες να έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν το χρέος τους μέχρι στιγμής, το 2024, εν μέσω υψηλών επιτοκίων και οικονομικής αβεβαιότητας.
Οι 14 εξ αυτών χρεοκόπησαν τον Ιανουάριο του 2024, όταν ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος διαμορφώνεται στις 9.
«Μία εταιρεία που μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της με επιτόκια κοντά στο 0%, ενδεχομένως να διαπιστώσει ότι αυτό το χρέος είναι ξαφνικά μη διαχειρίσιμο καθώς τα επιτόκια αυξάνονται. Η πλήρης επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων για τους εκδότες εταιρικών ομολόγων μπορεί να χρειαστεί μήνες ή ακόμα και χρόνια για να φανεί, καθώς τα χρέη ωριμάζουν», αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, ο οποίος προειδοποιεί για περαιτέρω επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών το 2024, με αύξηση των χρεοκοπιών ειδικά ανάμεσα στις εταιρείες χαμηλότερης πιστοληπτικής ικανότητας (CCC+ και χαμηλότερα).
Μάλιστα, οι χρεοκοπίες αναμένεται να είναι περισσότερες στις ΗΠΑ, καθώς η S&P διαπιστώνει μια σταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Στο ίδιο κλίμα, η Moody's ανέφερε πως οι εταιρικές χρεοκοπίες παγκοσμίως -όσα ομόλογα αξιολογούνται- αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο 2023, προετοιμάζοντας το έδαφος για περισσότερες αθετήσεις υποχρεώσεων προσεχώς, εν μέσω χαμηλής πιστοληπτικής ποιότητας, υψηλής μόχλευσης και υψηλών επιτοκίων.
Συγκεκριμένα, 20 εταιρείες που αξιολογούνται από τη Moody's αθέτησαν πληρωμές ομολόγων τον περασμένο μήνα, έναντι 4 τον Νοέμβριο, αυξάνοντας το ετήσιο σύνολο σε 159 -στο 4,8% το ποσοστό αθέτησης 12μήνου, το υψηλότερο από τον Μάιο του 2021.
«Το υψηλό κόστος χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τους αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης, προκάλεσε αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών το 2023», σχολιάζει η Moody's.
Περισσότερες από τις μισές χρεοκοπίες αφορούσαν εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ και άλλες οκτώ ήταν στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός για μία περιοχή από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, εξαιρουμένων χωρών εν μέσω πολέμου.
Οι δύο τομείς που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι «επιχειρηματικές υπηρεσίες» και η υγειονομική περίθαλψη.
Μια ξεχωριστή έκθεση που κυκλοφόρησε στις 16/1 από την S&P Global Ratings παρουσίασε παρόμοια εικόνα, με τις παγκόσμιες χρεοκοπίες να αυξάνονται κατά 80% πέρυσι, στις 153.

Τέλος, ο τρίτος αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η Fitch, προειδοποιεί για αύξηση των αθετήσεων πληρωμών ομολόγων από ευρωπαϊκές εταιρείες (που αξιολογούνται) και ειδικά αυτών της κερδοσκοπικής κλίμακας (μη επενδυτικής) το 2024, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Fitch Ratings, επικαλούμενη τις συνεχείς πιέσεις κόστους, τους ασθενέστερους όγκους πωλήσεων και τα υψηλά επιτόκια.
Επίσης, σημειώνει πως θα αυξηθούν οι αρνητικές δράσεις (υποβαθμίσεις) αξιολόγησης για το τρέχον έτος.
«Τα οικονομικά αποτελέσματα του β' εξαμήνου 2023 δείχνουν ευρύτερη διασπορά στη θεμελιώδη πιστωτική απόδοση στις αγορές ομολόγων και δανείων σε σύγκριση με το α' εξάμηνο. Οι βελτιωμένες προοπτικές για τον πληθωρισμό που επιτάχυναν τη σύσφιξη των πιστωτικών περιθωρίων στο τέλος του 2023, την εξασφάλιση της νέας έκδοσης δανειακών υποχρεώσεων και τη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, αντανακλά επίσης την αποδυνάμωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη. Οι ασθενέστερες καταναλωτικές δαπάνες αυξάνουν το εύρος των ευάλωτων εκδοτών χρέους στους τομείς των ακινήτων, των τηλεπικοινωνιών και της υγειονομικής περίθαλψης που συνέβαλαν σε υποβαθμίσεις και χρεοκοπίες το 2022 και το 2023.
Τα χαμηλότερα πιστωτικά περιθώρια και οι αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων, θα μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο. (...) Ωστόσο, οι βελτιώσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους μπορεί να είναι μόνο μέτριες και χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρωθούν. Επιπλέον, το χρέος της κατηγορίας CCC παραμένουν υψηλό. Οι εκδότες με υψηλή μόχλευση με πολύπλοκες δομές χρέους και λήξεις το 2025-2026, παραμένουν ευάλωτοι», σχολιάζει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης