Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το είδαμε με τη Γαλλία – Έτσι θα σβήσει και η αυτοκρατορία των ΗΠΑ χωρίς θόρυβο και σκόνη - Θα τελειώσει όχι με πάταγο αλλά με λυγμό

Το είδαμε με τη Γαλλία – Έτσι θα σβήσει και η αυτοκρατορία των ΗΠΑ χωρίς θόρυβο και σκόνη  - Θα τελειώσει όχι με πάταγο αλλά με λυγμό
Τελικά οι τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές συντελούνται χωρίς πολύ θόρυβο και σκόνη
Σχετικά Άρθρα
«Έτσι τελειώνει ο κόσμος, όχι με έναν πάταγο, αλλά με έναν λυγμό»: Τα λόγια  του Άγγλου ποιητή T.S. Elliot που έζησε την κατάρρευση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, στην οποία ο ήλιος δεν έδυε ποτέ, απεικονίζουν τέλεια το γεγονός ότι οι τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές συμβαίνουν χωρίς θόρυβο και σκόνη.
Οι αυτοκρατορίες πέφτουν στη σιωπή.
Τόσο αθόρυβα και ανεπαίσθητα κατέρρευσε η «Francafrica» - το νεοαποικιακό σύστημα, που χτίστηκε προσεκτικά και σκόπιμα από τη γαλλική ηγεσία στο έδαφος 14 χωρών της Αφρικής.
Η γαλλική ηγεσία δεν αντελήφθη ότι σε αυτές τις χώρες είχαν μεγαλώσει μορφωμένοι, έξυπνοι νέοι, οι οποίοι γνωρίζουν καλά όλες τις παγκόσμιες τάσεις.
Εκεί εμφανίστηκε η δική της μεσαία τάξη, ο ολοένα πιο επαναστατημένος και δυσαρεστημένος τρίτος κόσμος, σημειώνει σε άρθρο της στο Ria Novosti η γνωστή αναλύτρια Victoria Nikiforova.
Κυρίως δυσαρεστημένη με το καταπιεστικό καθεστώς των χωρών τους.

Χωρίς θόρυβο και σκόνη κατέρρευσε το γαλλικό αποικιακό σύστημα στην Αφρική

Μόλις η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, πέρασε από το μυαλό των Αφρικανών ότι οι Γάλλοι κατακτητές μπορεί και πρέπει να εκδιωχθούν από την πατρίδα τους.
Οι ηγέτες των χωρών αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν τη βούληση του λαού. Και έτσι οι Γάλλοι στρατιωτικοί, έφυγαν άρον – άρον από την Αφρική.
Η Γαλλία έχασε ανεκτίμητες πλουτοπαραγωγικές πηγές τις οποίες λυμαίνονταν.
Το χειρότερο είναι ότι το Παρίσι έχει χάσει την επιρροή του στο μυαλό των ανθρώπων.
«Φύγετε από εδώ», είπαν στους Γάλλους στην Αφρική.
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μάλι και τέλος ο Νίγηρας, ο κύριος προμηθευτής ουρανίου στους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς, έχουν εγκαταλείψει οριστικά το Παρίσι.
Σε κάποιο στάδιο και οι θρυλικοί Wagner ενεπλάκησαν επίσης στην απελευθέρωση της Αφρικής.
Δεν ήταν όμως αυτοί οι εμπνευστές της διαδικασίας.
Όλα ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, στο μυαλό και τις καρδιές των πολιτών των σκλαβωμένων χωρών. Είχαν βαρεθεί τη σκλαβιά τους.

Οι λυγμοί του Macron

Χαρακτηριστική είναι η σιωπή που περιβάλλει την πτώση της Francafrica.
«Μια από τις πιο σημαντικές αυτοκρατορίες της εποχής μας διαλύεται μπροστά στα μάτια μας», γράφει ο Αμερικανός ιστορικός Alfred McCoy «αλλά τα μέσα ενημέρωσης σχεδόν δεν γράφουν για αυτό το εξαιρετικό γεγονός».
Λοιπόν, γιατί;
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχουν τη δική τους ατζέντα, συζητούν για το μη φύλο των γονέων και τις ενδυματικές επιλογές της Πρώτης Κυρίας.
Η «Francafrica» τελειώνει με τον Πρόεδρο Macron να κλαίει με λυγμούς.
Τώρα διαμαρτύρεται σε όλο τον κόσμο ότι τον έδιωξαν από την Αφρική οι Ρώσοι.
Συγγνώμη, αλλά η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με αυτό, επισημαίνει η Nikiforova.
Οι Γάλλοι ήταν αυτοί που πραγματοποίησαν περισσότερες από 40 στρατιωτικές επεμβάσεις στο έδαφος της πολύπαθης Αφρικής από το 1960 έως το 2002.
Οι Γάλλοι ήταν αυτοί που βασάνισαν και σκότωσαν ηγέτες της αντιπολίτευσης και τοπικούς διανοούμενους χωρίς δίκη.
Ήταν οι Γάλλοι «σύμβουλοι» και «εκπαιδευτές» που παρείχαν στρατιωτική υποστήριξη σε αυταρχικά καθεστώτα και εκμεταλλεύθηκαν τους πολίτες.
Λοιπόν, οι πολίτες στην Αφρική είχαν αγανακτήσει και ήρθε η απάντηση.

Έτσι θα καταρρεύσει και η αυτοκρατορία των ΗΠΑ

Φαίνεται ότι η κατάρρευση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας θα συμβεί το ίδιο αθόρυβα και φανεί ότι συνέβη τυχαία.
Οι εφημερίδες θα γράφουν για την Kim Kardashian και εν τω μεταξύ ο παγκόσμιος ηγεμόνας θα παραδώσει σιωπηλά το πνεύμα του.
Ο ίδιος Alfred McCoy πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πλησιάζουν στην τελική κατάρρευση και απόδειξη αυτού είναι η πλήρης αδυναμία των αμερικανικών ελίτ να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τρεις κρίσεις – την Ουκρανία, την Ταϊβάν και τη Μέση Ανατολή.
Ο ιστορικός πιστεύει ότι αρκετές δεκαετίες πριν από την τελική κατάρρευση, η αυτοκρατορία αντιμετώπισε μια σειρά από καταστροφές που υπονόμευσαν για πάντα τη δύναμή της.
Για τη Βρετανία αυτές ήταν οι κρίσεις στο Ιράν, την Ινδία και την Παλαιστίνη.
Για την ΕΣΣΔ ήταν η Τσεχοσλοβακία το 1968 και τη διακοπή των σχέσεων με την Αίγυπτο.
Για τις ΗΠΑ, τέτοια γεγονότα ήταν οι αποτυχημένες επεμβάσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Τώρα η πολιτική της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία έχει φτάσει σε αδιέξοδο.
Δεν είναι δυνατό να αποδυναμωθεί και να συγκρατηθεί η Ρωσία• η κατάσταση στο μέτωπο είναι πιο ευνοϊκή για τη Μόσχα παρά για το Κίεβο.
Και η συζήτηση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας έδειξε στον κόσμο ότι η Ουάσιγκτον είναι αναξιόπιστος εταίρος.
Ένας νέος γύρος της σύγκρουσης στη Γάζα έχει γίνει επίσης σήμα κατατεθέν για την αποτυχία των ΗΠΑ.
Πρώτα, η Ουάσιγκτον απέτυχε να προστατεύσει το «αγαπημένο» της Ισραήλ από μια επίθεση της Hamas και στη συνέχεια δεν σήκωσε το δάχτυλο για να σταματήσει την παράλογη και ανελέητη σφαγή που εξαπέλυσε ο Ισραηλινός Στρατός.
Όλος ο κόσμος - συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών πόλεων - βγαίνει σε συλλαλητήρια για την υποστήριξη των Παλαιστινίων.
Ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα απαιτεί από τον ΟΗΕ να υιοθετήσει ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός.
Και μόνο οι ΗΠΑ ασκούν επανειλημμένα veto σε όλες τις προσπάθειες να σταματήσει η αιματοχυσία.
Αυτό καθιστά την Ουάσιγκτον παγκόσμια παρία, σημειώνει η Nikiforova.
Όσο για την Ταϊβάν, το Πεκίνο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβάλει εμπορικό το embargo, στα νησιά, μετατρέποντας όλα τα πλοία σε λιμάνια του.


Αναπόφευκτη η κατάρρευση και χωρίς λυγμό

Οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να σπάσουν το embargo, υποστηρίζει ο McCoy μετά οι Κινέζοι θα χτυπήσουν μερικά αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ και ο αμερικανικός στρατός δεν θα μπορέσει να απαντήσει.
Ο ιστορικός σημειώνει ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο παίζουν μακροπρόθεσμα, υπολογίζοντας πως τα δυτικά κράτη δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το βάρος τους και θα καταρρεύσουν νωρίτερα.
Το παράδοξο είναι ότι τόσο η νίκη του Biden μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση - οι Δημοκρατικοί έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να επιλύσουν καμία από τις σύγχρονες κρίσεις) όσο και η νίκη του Trump - θα οδηγήσει στην κατάρρευση των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αν συμβεί αυτό, η παγκόσμια ηγεμονία της Αμερικής θα εξαφανιστεί με εκπληκτική ταχύτητα και σύντομα θα γίνει μια αμυδρή ανάμνηση», σημειώνει ο McCoy.
Διερωτώμαι ποιος λυγμός θα υπάρξει για την αμερικανική αυτοκρατορία καταλήγει στο άρθρο της Nikiforova.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης