Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία του πετρελαίου στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν

Οι προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία του πετρελαίου στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν
Το Economic Times παρουσίασε τις προβλέψεις των αναλυτών της αγοράς αναφορικά με τις προοπτικές του πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο ελάχιστα μεταβλήθηκαν από την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, με τους εμπόρους να αποδίδουν την πορεία των τιμών στο γεγονός ότι το χτύπημα ήταν καλά προετοιμασμένο εκ των προτέρων και στις προσδοκίες ότι η σύγκρουση δεν θα γενικευτεί στη συνέχεια.
Καθώς το Ισραήλ ζυγίζει την απάντησή του στην επίθεση, το Economic Times παρουσίασε τις προβλέψεις των αναλυτών της αγοράς αναφορικά με τις προοπτικές του πετρελαίου.

Στα 100+ η πρόβλεψη της Citigroup

Η βασική υπόθεση της Citigroup είναι ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν εξαιρετικά υψηλές στη Μέση Ανατολή, στηρίζοντας τις τιμές, κάτι που ωθεί την τράπεζα να αυξήσει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τις τιμές, με τον τρίμηνο στόχο για το West Texas Intermediate να αυξάνεται κατά 8 δολάρια το βαρέλι.
«Αυτό που δεν έχει συνεκτιμηθεί στην τρέχουσα αγορά, κατά την άποψή μας, είναι μια πιθανή συνέχιση της άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, η οποία εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο έως και κατά 100 δολάρια/βαρέλι, ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων», έγραψαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές, μεταξύ των οποίων και ο Max Layton.

Αντιστάθμισμα βλέπει η Goldman Sachs

«Εκτιμούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου αντανακλούν ήδη ένα ασφάλιστρο κινδύνου 5 έως 10 δολάρια το βαρέλι από τους καθοδικούς κινδύνους στην προσφορά», πριν από τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου από το Ιράν, αναφέρει η Goldman Group.
Η ιρανική παραγωγή αργού έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20% τα τελευταία δύο χρόνια σε 3,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ή περίπου 3,3% της παγκόσμιας προσφοράς, ανέφεραν οι αναλυτές.
Έτσι, «εάν η αγορά τιμολογούσε μια υψηλότερη πιθανότητα μειωμένης προσφοράς του Ιράν, τότε αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε ένα υψηλότερο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου», ανέφεραν.

Societe Generale: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για σύρραξη

Μετά την επίθεση του Ιράν, ο κίνδυνος άμεσης στρατιωτικής δράσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έχει αυξηθεί σε πιθανότητα 15% από 5% και οι τιμές του Brent θα εκτοξευθούν πολύ πάνω από τα 140 δολάρια σε ένα τέτοιο σενάριο, δήλωσαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της τράπεζας.
Η SocGen στο μεταξύ, αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent κατά 10 δολάρια θεωρώντας ότι αυτή η άνοδος αποτυπώνει τις πραγματικές προοπτικές για την κλιμάκωση του πολέμου.

Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι λέει η UOB

Με τις προοπτικές για το πετρέλαιο να παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, είναι πιθανό οι τιμές να ανέβουν προς τα 100 δολάρια το βαρέλι ή και υψηλότερα, εάν η παραγωγή αργού του Ιράν απειληθεί, αναφέρει σε σημείωμά της η United Overseas Bank Ltd.
Παρόλα αυτά, ελλοχεύει επίσης ο κίνδυνος μιας νέας υψηλότερης παραγωγής αργού από τη Σαουδική Αραβία και τον συνασπισμό OPEC+, που μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών, ανέφερε η τράπεζα.

Να περιμένουμε την απάντηση του Ισραήλ- ICG

Το Ιράν έχει διαμηνύσει ότι «αυτό ήταν, δεν θα κάνει τίποτε άλλο, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το Ισραήλ δεν θα απαντήσει», δήλωσε η ανώτερη σύμβουλος του International Crisis Group για τη Μέση Ανατολή.
«Το μόνο που αλλάζει το παιχνίδι είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποστηρίξουν ισραηλινά αντίποινα, οπότε αυτό μπορεί να περιορίσει κάπως το Τελ Αβίβ».
Συνεπώς, δεν μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε την κίνηση των τιμών του πετρελαίου επακριβώς, αν και μπορούμε να υποθέσουμε ότι η άνοδος είναι μονόδρομος, συμπλήρωσε.

Διατήρηση της ισορροπίας - SVB Energy

«Εάν οι πρόσφατες επιθέσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ σταματήσουν στο σημερινό τους επίπεδο ή απέχουν από την κλιμάκωση στην περιοχή χωρίς να προκαλέσουν ζημιές στην παραγωγή πετρελαίου και στις εγκαταστάσεις εξαγωγής, η αγορά θα πρέπει να διατηρήσει την ισορροπία της», δήλωσε η Sara Vakhshouri, ιδρύτρια και πρόεδρος της SVB Energy International LLC.
«Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς εμφανίζονται σταθερά, με τον ΟPEC+ να παρακολουθεί στενά την αυξανόμενη ζήτηση που αναμένεται για την καλοκαιρινή περίοδο. Σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε...

Αυξημένοι κίνδυνοι για την ασφάλεια του πετρελαίου λέει ο IEA

Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ιράν σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις υπενθύμισαν εκ νέου τη σημασία της ασφάλειας του πετρελαίου, ενώ αύξησαν τον κίνδυνο αστάθειας στις αγορές πετρελαίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου είχαν ήδη σφίξει πριν από τα ιρανικά αντίποινα, με τις περαιτέρω γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή να θέτουν τώρα στο επίκεντρο την ασφάλεια του εφοδιασμού, αναφέρει σε ενημερωτικό δελτίο. Οι εξελίξεις θα πρέπει να παρακολουθούνται.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης