Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Πορτογαλία, στο «Α» η αξιολόγηση

DBRS: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Πορτογαλία, στο «Α» η αξιολόγηση
Οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις της Πορτογαλίας από το 2016 και η ενισχυμένη θέση του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος, στηρίζουν την πιστοληπτική ικανότητα 
Σχετικά Άρθρα
Σε θετικές -από σταθερές- αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend) της Πορτογαλίας η DBRS Ratings, διατηρώντας σε «Α» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα. 
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, το θετικό trend αντικατοπτρίζει ότι οι πιστωτικές ευπάθειες της Πορτογαλίας συνεχίζουν να υποχωρούν, λόγω της ταχείας μείωσης του δείκτη του δημόσιου χρέους. Ο δείκτης δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας μειώθηκε από 112,4% του ΑΕΠ το 2022 σε 99,1% το 2023. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και 17,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το 2019. Ο δείκτης δημόσιου χρέους αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια, αν και με βραδύτερο ρυθμό, λόγω των σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων και της μέτριας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας υποστηρίζονται από τη συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ και την προώθηση αξιόπιστων και βιώσιμων μακροοικονομικών πολιτικών, που συμπληρώνουν τους ισχυρούς θεσμούς διακυβέρνησης της χώρας.
Οι ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις της Πορτογαλίας από το 2016 και η ενισχυμένη θέση του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος στηρίζουν επίσης την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Τα βασικά τρωτά σημεία περιλαμβάνουν το αυξημένο επίπεδο δημόσιου χρέους, το υψηλό εξωτερικό χρέος και το σχετικά χαμηλό δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης. Αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να γίνουν πιο επίπονα εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. 
Η Κομισιόν αναμένει ο λόγος του δημόσιου χρέους να μειωθεί στο 95,7% το 2024 και στο 91,4% το 2025, πριν συρρικνωθεί στο 79,8% έως το 2028.
Η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε 2,3% πέρυσι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι αυτή η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί, με ρυθμό 1,7% το 2024 και 1,9% το 2025. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης