Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων και η θλιβερή πεπατημένη πολιτικών και συνδικαλιστών

Το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων και η θλιβερή πεπατημένη πολιτικών και συνδικαλιστών
Χωρίς συναινέσεις και αλλαγή νοοτροπίας δεν βγαίνει το πρόγραμμα…
Το μήνυμα του Επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici προς την κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρο.
Επί της ουσίας έδωσε προθεσμία προκειμένου έως την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, να έχουν κλείσει όλα τα «ανοιχτά ζητήματα» από τα προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου για να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ.
Αν και εμφανίστηκε φιλικός και τόνισε ότι έχει καταγραφεί πρόοδος, υποστήριξε πως θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα το επόμενο διάστημα για να δρομολογηθεί το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα και να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα φέρει επί τάπητος και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Οι τοποθετήσεις αυτές αποδεικνύουν το εξαιρετικά δύσκολο έργο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Καθώς από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους πάνω σε αυτά τα κεφαλαιώδους σημασίας θέματα, θα κριθούν πολλά τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και για το μέλλον των Ελλήνων πολιτών.
Απαιτείται λοιπόν σοβαρότητα, σχέδιο, οργάνωση και κυρίως αποφασιστικότητα.
Όχι μόνο από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί να βγάλει εις πέρας το πρόγραμμα.
Είναι σαφές ότι χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις.
Και από την αντιπολίτευση, και από τους συνδικαλιστές και γενικότερα από τους πολίτες.
Οι ψευδαισθήσεις έχουν τελειώσει για όλους.
Αλλά τα μηνύματα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, αν κρίνει κανείς από τα γεγονότα των τελευταίων 24ωρων.
Ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης επέλεξε σε μια δύσκολη ομολογουμένως συγκυρία για την κυβέρνηση, να ανοίξει «μέτωπο» με τους Έλληνες του Πόντου, άνευ λόγου και αιτίας.
Στην τοποθέτηση του αυτή αντέδρασαν οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι μαζικά έσπευσαν να ζητήσουν ακόμα και την ποινική δίωξη του υπουργού, προσδοκώντας σε πολιτικά οφέλη και κέρδη αλλά αποδεικνύοντας την πολιτική τους «γύμνια»!
Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ προχωρούν στη νέα 48ωρη απεργία τους, «μπλοκάροντας» ακόμα και τα πλοία που μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου.
Το σκηνικό είναι γνώριμο.
Και θλιβερό.
Πολιτικές δυνάμεις και συνδικαλιστές, οι οποίοι κινούν τα νήματα, διαμορφώνουν συνειδήσεις και παίρνουν αποφάσεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Ή μάλλον κινούνται στην πεπατημένη.
Μέλημα τους η σύγκρουση για τη σύγκρουση, χωρίς να προσδοκούν από αυτήν να βγει κάτι γόνιμο, κάτι δημιουργικό, κάτι νέο.
Μόνο «πυροτεχνήματα» για λόγους επικοινωνιακούς και εντυπωσιασμού.
Για πρόσκαιρα πολιτικά και συνδικαλιστικά κέρδη.
Αυτές οι χρεοκοπημένες αντιλήψεις και πρακτικές ευθύνονται εν πολλοίς για όσα βιώνει σήμερα η χώρα.
Αλλά η επανάληψη και η αναβίωση τους με την πρώτη ευκαιρία, μόνο δυσοίωνα μηνύματα για το μέλλον εκπέμπουν.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης