Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στριμωγμένος ο Τσίπρας έναν χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας – Μόνος εναντίον όλων

Στριμωγμένος ο Τσίπρας έναν χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας – Μόνος εναντίον όλων
Στέρεψε πολύ νωρίς η περίοδος χάριτος προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Έναν χρόνο συμπληρώνει στη διακυβέρνηση του τόπου η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Και αν κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου ο κ.Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (συμπεριλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος), κάθε άλλο παρά πολιτικά κυρίαρχος μπορεί να θεωρηθεί σήμερα.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση του μοιάζει πιο απομονωμένη από ποτέ.
Μια και όλοι είναι απέναντι της.
Οι θεσμοί – δανειστές φέρονται διατεθειμένοι να κωλυσιεργήσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα λιτότητας.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να παράσχουν την παραμικρή στήριξη ή συναίνεση στα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, την ώρα που η εκλογή Μητσοτάκη έχει προσδώσει αέρα δυναμικής στη ΝΔ και ανατροπής στο πολιτικό σκηνικό.
Οι 153 βουλευτές της κυβέρνησης καλούνται να ψηφίσουν εξαιρετικά κρίσιμα νομοσχέδια, όπως είναι το ασφαλιστικό και το αγροτικό, αν και οι αντιδράσεις ακόμα και μέσα στους κόλπους τους είναι πολλές και έντονες.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η χθεσινή τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μιχελογιαννάκη ότι εάν δεν υπάρξουν βελτιώσεις στα νομοσχέδια αυτά η κυβέρνηση θα πέσει καθώς ο ίδιος αλλά και άλλοι συνάδελφοι του δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν ως έχουν.
Την ίδια στιγμή, η κοινωνία βράζει.
Αγρότες, εργαζόμενοι, επιστημονικοί φορείς είναι στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.
Η πίεση στον κ.Τσίπρα και στην κυβέρνηση του είναι ασφυκτική.
Μόλις πριν τέσσερις μήνες ο κ.Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές, φέρνοντας στην κρίση του λαού τη συμφωνία – και άρα τα μέτρα – που υπέγραψε με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι.
Αλλά η περίοδος χάριτος που απόλαυσε στο μεγαλύτερο μέρος του 2015, στέρεψε πολύ νωρίς.
Ήταν εν μέρει αναμενόμενο καθώς μια κοινωνία που βιώνει για έκτη συνεχόμενη χρονιά τη λιτότητα, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια, κάποια στιγμή θα ξέσπαγε.
Σε αυτό βέβαια συνηγόρησανοι ανέξοδες υποσχέσεις και η ακατάσχετη παροχολογία του κ.Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς την ανάληψη της εξουσίας.
Αυτή τη διάψευση προσδοκιών, αυτή τη μετατροπή της ελπίδας σε απογοήτευση «πληρώνει» σήμερα ο κ.Τσίπρας.
Και η προσγείωση στην πραγματικότητα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του είναι πραγματικά οδυνηρή.
Όπως άλλωστε ήταν και για τους ίδιους τους ψηφοφόρους του.
Περιθώριο για άλλου τέτοιου είδους πολιτικές τακτικές δεν υπάρχει.
Αλλά ούτε και εύκολες εναλλακτικές.
Μόνη διέξοδος η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και των μεταρρυθμίσεων με την προσδοκία ότι και οι εταίροι θα ανταποκριθούν στις δικές τους υποσχέσεις.
Το εάν έχουν απομείνει «ανάσες» στην κυβέρνηση Τσίπρα, θα φανεί πολύ σύντομα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης