Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τον Αύγουστο του 2018 στην Ελλάδα θα κάνουμε… βαφτίσια

Τον Αύγουστο του 2018 στην Ελλάδα θα κάνουμε… βαφτίσια
Η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο είναι ανάλογη με ένα... όνειρο καλοκαιρινής νυκτός και μάλιστα αυγουστιάτικης
Η νυν ελληνική κυβέρνηση έχει ένα μοναδικό ταλέντο, το οποίο θα πρέπει να της το αναγνωρίσουν φίλοι και εχθροί.
Είναι πολύ καλή στην ονοματοδοσία ή ορθότερα στην αλλαγή ονομάτων και στην προσαρμογή τους στο ύφος που ταιριάζει στο «αριστερό» προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αρχή έγινε με την τρόικα, η οποία μετονομάστηκε σε θεσμούς.
Βέβαια επρόκειτο για μία ορθή αλλαγή ονόματος, καθώς οι κ. Τσακαλώτος και Τσίπρας πέραν των τριών καλών αγγέλλων-φυλάκων που είχαμε πριν (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν), προσέθεσαν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Οι τρεις έγιναν τέσσερις και η τρόικα έπαψε να υπάρχει.
Προφανώς η ονομασία θεσμοί είναι καλύτερη από αυτή του «κουαρτέτου», καθώς ο εν λόγω όρος είναι περισσότερο συνδεδεμένος με τη μουσική.
Τρώμε που τρώμε ως πολίτες και ως χώρα ανελέητο… ξύλο, δεν είναι ανάγκη να μας θυμίζουν ότι το τρώμε και… μετά μουσικής!!!
Επίσης η Ελλάδα έπαψε να έχει επαχθή μνημόνια και απέκτησε ένα «δεν το θέλουμε αλλά μας το επέβαλαν» πρόγραμμα στήριξης, το οποίο ήταν αποτέλεσμα «οδυνηρού συμβιβασμού» τόσο του υπουργού Οικονομικών όσο και του πρωθυπουργού.
Καταφθάνει, όμως, ο Αύγουστος του 2018, κατά τον οποίο η Ελλάδα θα έχει αλλάξει σελίδα, θα έχει δει το φως, οι πολίτες θα τρώνε με χρυσά κουτάλια (ή έστω θα έχουν κάτι να φάνε) και φυσικά θα έχει ολοκληρωθεί το «επώδυνο, αποτέλεσμα οδυνηρού συμβιβασμού» πρόγραμμα στήριξης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και όλοι οι υπόλοιποι κυβερνητικοί παράγοντες – με περισσότερο θορυβώδη τον υπουργό Άμυνας («δεξιό») Πάνο Καμμένο – τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι τον Αύγουστο του 2018 «η Ελλάδα βγαίνει από την οδυνηρή περίοδο των μνημονίων» και ότι μετά τα επιτεύγματα «τόσο του ελληνικού λαού όσο και της κυβέρνησης» θα  υπάρξει μία «καθαρή έξοδο».
Αλλά, όπως όλα δείχνουν, η εν λόγω έξοδος δεν φαίνεται να είναι και τόσο καθαρή, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το φως στην άκρη του τούνελ είναι το… τέταρτο μνημόνιο που έρχεται.
Έχει καταστεί σαφές ότι ακόμη και με τη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων (και όχι των τιμών όπως λανθασμένα υποστήριξαν πρόσφατα στο Κοινοβούλιο, τόσο ο κ. Τσίπρας, του οποίου του το συγχωρούμε γιατί είναι και μηχανικός όσο και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ως οικονομολόγος θα έπρεπε να ξέρει κάτι περισσότερο για τις αγορές ομολόγων), η Ελλάδα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί φθηνά από τις αγορές.
Η πτώση των αποδόσεων είναι κάτι ικανοποιητικό, αλλά σε καμία περίπτωση η χώρα δεν μπορεί να πετύχει στις αγορές επιτόκια ανάλογα με αυτά που τη δανείζει ο ESM.
Ως εκ τούτου το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει και νέος «οδυνηρός συμβιβασμός», για τον οποίο, όμως, θα πρέπει να βρούμε νωρίς όνομα, προκειμένου να κάνουμε ως χώρα περιχαρής τα επίσημα βαφτίσια τον Αύγουστο του 2018.
Κάθε πρόταση δεκτή. Παρακαλώ να την καταθέσετε στην κάτωθι διεύθυνση: Καραγιώργη Σερβίας 10, Αθήνα (Υπόψιν κ. Τσακαλώτου)….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης