Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Εξατομικευμένες επιθέσεις - Ο ρόλος των ασφαλιστών και η νομοθεσία στην Ευρώπη

Εξατομικευμένες επιθέσεις - Ο ρόλος των ασφαλιστών και η νομοθεσία στην Ευρώπη
Οι Ευρωπαϊκοί φορείς έχουν δεσμευτεί να συνθέσουν και να ενισχύσουν τους διάσπαρτους νομοθετικούς κανόνες που ισχύουν στην ΕυρωπαϊκήΈνωση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
Σχετικά Άρθρα

Η αύξηση της εξάρτησης από τις ψηφιακές τεχνολογίες γέννησε νέους κινδύνους ψηφιακής ασφάλειας, αυξάνοντας ανάλογα το ηλεκτρονικό έγκλημα.
Η επίθεση με κακόβουλο λογισμικό είναι η απειλή νούμερο ένα απειλή στον κυβερνοχώρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αυξάνεται το ηλεκτρονικό ψάρεμα, η κλοπή ταυτότητας και το ransomware.
Tο κορυφαίο κίνητρο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου παραμένει η απόκτηση παράνομων εσόδων.

Ανατροφοδοτούνται οι κίνδυνοι

Το περιβάλλον COVID-19 τροφοδοτεί επιθέσεις σε σπίτια, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και κρίσιμες υποδομές.
Η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και η αποδυνάμωση των υπαρχόντων μέτρων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μέσω αλλαγών στα πρότυπα εργασίας και υποδομής που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19 δημιουργεί ευκαιρίες για εξατομικευμένες επιθέσεις στους ιδιαίτερα «έξυπνους» εγκληματίες του κυβερνοχώρου με τη χρήση προηγμένων μεθόδων και τεχνικών.
Όλα αυτά εμφανίζονται σε μία εποχή που η ασφαλιστική αγορά και οι υπεύθυνοι χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής είχαν ήδη εντείνει τις προσπάθειές τους για να αντλήσουν οφέλη από την αύξηση της ψηφιοποίησης, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τους αναδυόμενους νέους κινδύνους.
Οι Ευρωπαϊκοί φορείς έχουν δεσμευτεί να συνθέσουν και να ενισχύσουν τους διάσπαρτους νομοθετικούς κανόνες που ισχύουν στην ΕυρωπαϊκήΈνωση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της «ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας» του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των κυβερνοεπιθέσεων.

Διττός ο ρόλος των ασφαλιστικών

Ο κλάδος ασφαλειών κατέχει θέση στην προσπάθεια ενίσχυσης της ψηφιακής ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια και ως τομέας αποτελεί στόχο κυβερνοεπιθέσεων και επομένως πρέπει να ενισχύσει την ανθεκτικότητά του, συγχρόνως όμως ως δραστηριότητα είναι αυτή που θα προσφέρει προστασία σε άλλες επιχειρήσεις μέσω μιας σειράς προϊόντων ασφάλισης κατά των κινδύνων του κυβερνοχώρου.

Διασφάλιση επιχειρήσεων

Η προστασία που παρέχει η ασφάλιση των επιχειρήσεων έχει δύο όψεις :
Οι ασφαλιστές διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη λήψη μέτρων πρόληψης, συνδράμοντας την ασφαλιζόμενη επιχείρηση να αντιληφθεί τα τρωτά της σημεία και την έκθεσή της στον κίνδυνο αξιολογώντας και ενισχύοντας την ψηφιακή ανθεκτικότητά της.
Και εάν η απειλή γίνει πραγματικότητα, η ασφάλιση προσφέρει δίχτυ ασφαλείας στην επιχείρηση βοηθώντας την να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, όχι μόνη της, αλλά με την πολύτιμη συμβολή του ασφαλιστή της.

Εν αναμονή αλλαγών στα συμβόλαια

Η ασφάλιση κατά των κινδύνων του κυβερνοχώρου είναι μία πολύπλοκη νέα μορφή ασφάλισης.
Αυτή τη στιγμή προσφέρεται στη χώρα μας, αναφέρει η ΕΑΕΕ από ορισμένο αριθμό ασφαλιστικών εταιριών, είτε ως αυτοτελές ασφαλιστήριο συμβόλαιο (standalone cyber insurance), είτε ως επέκταση άλλης ασφαλιστικής κάλυψης.
Ωστόσο, η ασφάλιση cyber risk απασχολεί ολοένα και περισσότερο την ελληνική ασφαλιστική αγορά από την άποψη τόσο της προοπτικής ανάπτυξης, όσο και των προκλήσεων και των ειδικών θεμάτων που αναδεικνύονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως είναι τα ζητήματα underwriting, risk management, προστασίας προσωπικών δεδομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης